Fondue czekoladowe – czym jest?
Na początku było fondue serowe. Ten wywodzący się ze Szwajcarii – lecz popularny przede wszystkim we Francji – przysmak przyrządzany jest z wielu rodzajów roztopionego sera żółtego. Sery muszą być utrzymane w odpowiednio wysokiej temperaturze, aby zachowały swoją płynną konsystencję i można było w nich zanurzać warzywa czy pieczywo. Słodszą alternatywą dla fondue serowego jest fondue czekoladowe, do którego przyrządzenia mistrzowie kuchni wykorzystują czekoladę, śmietanę i starannie dobraną kompozycję przypraw. Degustacja fondue z czekolady polega na maczaniu w roztopionej czekoladzie – i oczywiście spożywaniu – świeżych owoców – np. bananów, kawałków arbuza czy pomarańczy. Jakie wino — słodkie czy wytrawne pasuje najlepiej do tego deseru? To zależy od gatunku czekolady.
Wino do fondue z czekolady
Poszukując wina do fondue czekoladowego, powinniśmy dowiedzieć się, jakie wino do gorącej czekolady pasuje najlepiej. Przygotowując fondue na bazie czekolady mlecznej możemy sięgnąć po lekkie, słodkie białe wino z Veneto a mianowicie włoskie Recioto di Soave. To aromatyczne słodkie wino uzupełni aromaty czekolady o nuty kwiatowe i owocowe. Będzie również odpowiednie w sytuacji, gdy nasze fondue bazować będzie na czekoladzie białej. Nie popełnimy również błędu, łącząc czekoladę mleczną lub białą z hiszpańskim winem Pedro Ximénez, Conde De La Cortina, Montilla-Moriles. Ten wyjątkowy trunek z regionu Montilla-Moriles wyróżnia się nie tylko bardzo słodkim smakiem, lecz również oleistą strukturą i oryginalnym brązowawym zabarwieniem. W jego bukiecie każdy amator słodyczy z radością rozpozna bakalie, aromatyczne pieczone jabłko czy świąteczny kompot. Alternatywę dla wyżej opisanego, bardzo słodkiego połączenia stanowią słodkie, aromatyczne, białe wina z Alzacji, np. z odmian Gewurztraminer lub Pinot Blanc. W przypadku czekolady z wysoką zawartością kakao strzałem w dziesiątkę mogą okazać się słodkie wina wzmacniane, takie jak Tawny Porto Aged 10 Years, Armilar, słynne Porto z regionu Douro w Portugalii. W bukiecie tego niezwykłego trunku rozpoznamy kuszące akcenty śliwki, dżemu wiśniowego, karmelu i orzechów włoskich. Degustację z pewnością uprzyjemnią jego silne właściwości rozgrzewające. Zupełnie innym podejściem w kwestii wino do czekolady będzie podanie do ciemnej czekolady półwytrawnego, lub wytrawnego wina czerwonego. Odpowiednimi będą tutaj argentyński Malbec, Poncho Criollo, Mendoza lub wytrawne wino czerwone z Włoch Brindisi Rosso Riserva. Pozostając jeszcze na chwilę myślami w malowniczej Italii – co warto zjeść we Włoszech? Dowiesz się z naszego wpisu!
Jeśli doczytałeś do tego miejsca, wygląda na to, że uwielbiasz rozkoszne desery i równie rozkoszne wina. Poznaj zatem 3 drinki z czerwonym słodkim winem! Jeśli natomiast wyjątkowo zajmuje Cię temat łączenie trunków z winogron ze słodkimi potrawami, zobacz jakie wino do ciasta (deserów) poleca Winnica Lidla.
Gorąca czekolada z winem – coś dla wyjątkowych smakoszy!
Możemy popić czekoladowe fondue z dodatkami kieliszkiem przepysznego wina, możemy także połączyć gorącą czekoladę z winem w jednym kubku! Jak przyrządzić ten niezwykły specjał? Podgrzejmy w rondelku 50 ml słodkiego wina czerwonego wraz z mlekiem, następnie dodajmy wymieszane z wodą kakao, 2 rządki roztopionej mlecznej czekolady, 3 łyżeczki miodu lub cukru oraz ulubione przez nas przyprawy. Zagotujmy mieszankę i przelejmy do zimowego kubka. Albo kubków – to wszak idealny napój rozgrzewający na randkę!
Zestaw „wino i słodycze” to kompozycja zapewniająca istną rozkosz dla podniebienia. Pamiętajmy, że intensywne w smaku, słodkie wino będzie idealnie współgrać z czekoladowym fondue uwielbianym zwłaszcza przez smakoszy z Francji i Włoch. Nie zapominajmy również, że możemy uczynić nasz deser jeszcze lepszym, doprawiając go wedle uznania (np. wanilią lub cynamonem) oraz dekorując chrupiącą posypką – w tym przypadku polecamy w szczególności pistacje, nerkowce czy słonecznik. Winnica Lidla życzy smacznego!