Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Grappa powstała w XI wieku w mieście Bassano del Grappa jako trunek dla ubogich, a dziś jest prawdziwą narodową dumą Włoch. Nadal produkowana jest z wytłoczyn, ale proces destylacji i dojrzewania został tak udoskonalony, że efekty zachwycają podniebienia znawców alkoholi na całym świecie.

Jak powstaje Grappa?

Grappa to prawdziwy alkohol zero waste. Destylarnie odbierają pulpę z winogron powstałą po procesie powstawania wina i poddają ją destylacji. Można używać pulpy zarówno z jasnych, jak i ciemnych winogron, ale proces produkcji będzie inny, bo inny jest też proces produkcji wina. Wino z białych odmian powstaje z wyciśniętego soku winogronowego. Pulpa nie została poddana fermentacji, dlatego wytłoki nie zawierają alkoholu. Świeży wytłok, zanim wyschnie, jest fermentowany drożdżami. Po zakończeniu fermentacji „wino wytłoczynowe” jest destylowane. Ciemne odmiany winogron przechodzą fermentację alkoholową podczas produkcji wina, więc zawierają już trochę alkoholu, dlatego mogą być natychmiast destylowane.

Ile procent ma Grappa?

Grappa to winiak, jest więc wyrobem spirytusowym zawierającym od 35 do nawet 60 procent alkoholu. W praktyce większość marek Grappy ma 40 procent, czyli tyle, ile klasyczna wódka. Jeśli zastanawiasz się jak podawać Grappę, musisz przede wszystkim wiedzieć, że istnieje kilka rodzajów tego trunku. Młode odmiany mają silniejszy, owocowy aromat. Coraz częściej jednak na rynku pojawiają się odmiany starzone, leżakujące nawet 3 lata w dębowych lub innych beczkach. W ten sposób nabierają aromatu drewna, z którego zrobiona była beczka, oraz żółtawego koloru. Tak właśnie powstaje słynna Grappa Amarone, jedna z najpopularniejszych odmian tego trunku. Młode odmiany, ze względu na to, że są bardzo aromatyczne, serwujemy lekko schłodzone, zaś gatunki dojrzewające, najlepiej smakują w temperaturze pokojowej. Jedne i drugie podawać należy w kieliszkach pękatych na dole, o nieco węższej szyjce i długiej nóżce. Dzięki temu lepiej docenimy walory zapachowe Grappy, bo opary alkoholu uniosą się niemal natychmiast, a w kieliszku pozostaną nuty zapachowe i drzewne.

Jak pić Grappę?

Choć Grappę z powodzeniem można pić samą, dla wielu alkohol czterdziestoprocentowy jest zbyt mocny. Jeśli więc zastanawiasz się z czym pić Grappę, mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Trunek ten świetnie łączy się z sokami czy kawą. We Włoszech Grappa służy przede wszystkim jako napój wspomagający trawienie, podawany często po kolacji. Miesza się ją z kawą espresso, tworząc caffe corretto, lub też, po wypiciu espresso z cukrem niemal do końca, wlewa się do filiżanki kilka kropel Grappy, miesza i pije w jednym łyku.

Drinki z Grappą zazwyczaj zawierają smaki owocowe, sięgnij więc po swoje ulubione soki czy syropy i eksperymentuj z winogronami, truskawkami, borówkami, porzeczkami, pomarańczami itp. Szczególnie często łączy się Grappę z cytryną, syropem lub sokiem cytrynowym. Ciekawy przepis na drink z Grappą zawiera oprócz alkoholu i syropu cytrynowego, także białko kurzego jaja. Drink warto ozdobić wisienką.

Grappa – jak wybrać?

W Winnicy Lidla wybierzesz i zarezerwujesz butelkę alkoholu siedząc spokojnie w swoim fotelu, rozważając wszystkie „za” i „przeciw” i układając w głowie przepisy na własne, wyjątkowe drinki. Kieruj się okazją, na której chcesz podać alkohol, porą roku i porą dnia. Pamiętaj, że Grappa jest alkoholem podawanym zwykle po obfitym posiłku. Jeśli jest lato, warto wybrać odmiany młode, które podajemy schłodzone. Zimą, drink podany w temperaturze pokojowej sprawdzi się równie dobrze. Zarezerwowana butelka będzie czekać na ciebie w wybranym przez ciebie sklepie, a odebrać ją możesz w dogodnym dla siebie terminie. Zarezerwowanie alkoholu online oznacza duże ułatwienie w planowaniu i przygotowywaniu przyjęć, a także przy wyborze samego alkoholu.