Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wódka

Wódka to trunek powstały z alkoholu etylowego, produkowany tradycyjnie na bazie zbóż lub ziemniaków. Zawartość alkoholu etylowego w wódce wynosi zwykle 40% i nie może być niższa niż 37,5%. Tradycyjnie alkohol ten produkowany był w krajach tak zwanego pasa wódki, czyli w krajach Europy Wschodniej i skandynawskich. Dziś powstaje na całym świecie, a do jego produkcji używa się też innych surowców jak ryż, melasa czy kukurydza. Powstają zarówno wódki czyste, jak i wódki smakowe. Ten niezwykle uniwersalny alkohol mający czysty charakter i sporą moc, kojarzony jest jako trunek pochodzenia polskiego albo rosyjskiego. Pytanie brzmi zatem – czy faktycznie wódka została stworzona na terenie Polski i jest to nasz rodowity trunek?

Zarezerwuj teraz - odbierz i opłać już w nastepnym dniu roboczym w wybranym Lidlu!*
96% rezerwacji jest realizowanych w jeden dzień roboczy.

25 produktów

Strona
na stronę

25 produktów

Strona
na stronę

Historia wódki 

Powstanie wódki wiąże się z technologią destylacji alkoholu. Najstarsze znaleziska archeologiczne związane z technologią destylacji alkoholu pochodzą już z okresu 3500 lat p.n.e, a w zapiskach Arystotelesa znajdziemy informację o substancji oczyszczonej. Natchnieni greckimi wynalazkami Arabowie również zaczęli sami destylować Al Koh’l. Choć za twórcę aparatury destylacyjnej, czyli alembiku (z grec. Alembix), uważa się Zosimosa z Panapolis (egipskiego alchemika), to właśnie Arabowie używali jego wynalazku na masową skalę. Zosimos początkowo próbował produkować w alembiku wino, ale zauważył, że powstały trunek ma wyższą ilość alkoholu aniżeli produkowany w naturalnym procesie fermentacji. Arabowie podchwycili wynalazek Egipcjanina i rozpoczęli masową produkcję czystych wódek z różnych produktów pochodzenia rolniczego, w tym zboża, a finalne efekty sprzedawali jako wszechmocny eliksir leczący wszystkie dolegliwości, owiany tajemnicą. Inne źródła podają za miejsce pierwszych produkcji wódek Egipt, Mezopotamie oraz Chiny. W 1800 roku p.n.e w Mezopotamii mieściła się perfumeria króla Zimrilma, która destylowała na masową skalę alkohol potrzebny do produkcji balsamów oraz perfum na bazie cedru, kadzideł i mirry. Warto wiedzieć, że Kraje Wschodu zajmowały się masową destylacją aż do czasów średniowiecznych i zderzenia się kultury chrześcijańskiej z arabską. Do późnego średniowiecza proces ten był jednak stosowany przede wszystkim w alchemii i medycynie. Wśród alkoholi nadal królowały piwo, wino oraz miody pitne. Polskie i rosyjskie źródła historyczne wskazują, na szerszą popularyzację okowity (spolszczona łacińska nazwa aqua vita) od mniej więcej XVI wieku, natomiast nazwa wódka pojawia się w literaturze w XV wieku jako zaczerpnięta z łaciny (od słowa wodco), oznaczającej zbiornik wodny.

Na przełomie XVI i XVII wieku pojawia się również rozróżnienie wódek owocowych (destylowanych z wina) i zbożowych, dopiero w XVIII wieku rozpoczęto produkcję wódki z ziemniaków. W kolejnych wiekach rosła popularność wódki. W niższych warstwach społecznych pito jednokrotnie destylowaną wódkę o mniejszej mocy. Natomiast wśród wyższych warstw coraz popularniejsza była wielokrotnie destylowana wódka, o większej zawartości alkoholu i mniejszej ilości zanieczyszczeń, musiała mieć czysty charakter odzwierciedlający smak produktu, z którego została stworzona. Początkowo wódka powstawała głównie na bazie żyta i pszenicy. W roku 1760 rozpoczęto pierwszą przemysłową produkcję destylatu na bazie ziemniaków. Surowiec ten na długie lata wyparł wódki zbożowe, które wróciły do łask dopiero w drugiej połowie XX wieku. Współcześnie triumf święci przede wszystkim wódka smakowa infuzowana skórkami czy kawałkami owoców, albo w wersji z sokiem owocowym. Wszystkie rodzaje wódki są obecnie ogólnodostępne, a sama cena wódki zazwyczaj nie przekracza 60 złotych.

Drinki z wódką 

Wódka to alkohol, który można pić samodzielnie w niewielkich kieliszkach (w wersji schłodzonej i ciepłej) lub w różnego rodzaju drinkach i koktajlach. Drinki z wódką to bardzo szeroka kategoria. Na bazie tego alkoholu możemy przygotować takie drinki jak Krwawa Mary, Cosmopolitan czy Kamikaze, a także drink inspirowany serialem o agencie 007, wzbogacony o wódkę Vodka Martini (w którego skład wchodzi wódka i wermut) czy Vodka Sour. W najprostszej wersji wódkę możemy pić w połączeniu z sokiem owocowym i lodem albo z colą i innymi napojami gazowanymi. Proporcje w drinkach z wódką możemy dosyć łatwo dostosować do własnych preferencji i gustów.

Chętnie wybieranymi przez barmanów wódkami do koktajli są wódka Stock, premium wódka Amundsen czy nasza polska wódka Bocian. Do picia na szoty wybiera się wersje smakowe takie jak wódka cytrynówka, wódka o smaku kawy czy wódka żurawinowa (np. Biały Bocian). Nierzadko wybierana jest również wódka z ziemniaka, którą należy pić ciepłą i przegryźć ją cytryną (razem produkty te tworzą całkiem udany duet). Wódka na prezent, na jaką warto zwrócić uwagę, to wódka dębowa (opakowana w piękną, dębową beczułkę) albo wódka Beluga – niezwykle ekskluzywna wódka pochodząca z Rosji. Obchodzimy urodziny albo świętujemy inne ważne wydarzenie? Jako urodzinowa wódka sprawdzi się wyjątkowa wódka Danzka dostępna w wersji czystej, jak i smakowej (cytrynowa, malinowo-jeżynowa czy porzeczkowa). W sklepach dostaniemy wódki w wielu litrażach – wódkę 100ml, wódkę 300ml, wódkę 500ml oraz wódkę o pojemności 1l.

Ile kalorii ma wódka? 

Zastanawiacie się, ile kalorii ma wódka? Całkiem dużo! W jednym kieliszku wódki o pojemności 50 ml znajduje się około 110 kcal. Wódka kalorii ma sporo, a poza nimi nie zawiera składników odżywczych czy mikroelementów, które można znaleźć chociażby w piwie czy winie. Nieco więcej kalorii mogą mieć wódki owocowe i aromatyzowane. Liczba kalorii zależy oczywiście od tego, jakich surowców użyto do uzyskania pożądanego smaku. Jeżeli chcesz wiedzieć, ile wódka ma kalorii, zawsze znajdziesz tę informację na etykiecie.

Kaloryczność wódki to nie jedyny aspekt, dla którego nie powinniśmy przesadzać z piciem jej w dużych ilościach – jeżeli jesteśmy sportowcami, albo uprawiamy jakąś większą aktywność fizyczną, może wpłynąć negatywnie na naszą wydajność. Zawarte w wódce kcal to puste kalorie, dlatego przed piciem należy zjeść duży posiłek, a w trakcie zadbać o odpowiednie nawodnienie. Jeżeli zapewnimy naszemu organizmowi odpowiednie pożywienie, następnego dnia będzie czuć się lepiej, niż w sytuacji rezygnacji z posiłku.