Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl


Jakie wino do gotowania bigosu?

Jakie wino dodać do bigosu, aby zachwycić naszych bliskich niepowtarzalnym smakiem i aromatem potrawy? Smakosze stawiają najczęściej na czerwone wino wytrawne lub półwytrawne, które doskonale podkreśli jego kwaśny smak i wzbogaci aromat o kolejne przyjemne akcenty. Pamiętajmy, że wino do bigosu powinno być trunkiem z klasą, specjałem, którym z radością moglibyśmy delektować się również przy innych okazjach. Czy jednak możemy przygotować bigos na winie białym? Wbrew pozorom tak! Kompozycja kulinarna tego typu popularna jest zwłaszcza we Francji, w której znana jest jako choucroute garnie – tzw. bigos alzacki. Jakie wino – słodkie czy wytrawne podkreśli smak naszej ulubionej potrawy? Sprawdź, na co postawić w danym przypadku!

Kiedy wino do bigosu dodać?

Przyrządzając tradycyjny bigos z winem i śliwkami, powinniśmy dolać wybrany przez nas trunek do miękkiej kapusty czekającej w garnku. W dalszej kolejności powinniśmy dodać inne składniki – grzyby, mięso, cebulę, śliwki oraz przyprawy. Całość powinniśmy dusić przez przynajmniej 40 minut. Pamiętajmy, że bigos z winem smakuje najlepiej po dwu- bądź trzydniowym okresie dojrzewania w garze i kilkukrotnym podgrzaniu!

Wino wytrawne do bigosu – nasze propozycje!

Przejdźmy do konkretów – jakie czerwone wino wytrawne do bigosu polecamy w szczególności? Na przykład pochodzące z Langwedocji Bastide Miraflors, Côtes du Roussillon. Trunek ten rozpieszcza zmysł powonienia bukietem aromatów leśnych owoców, śliwki i czekolady. Co więcej, jest przyjemnie pikantny, a jego wyczuwalna kwasowość doskonale będzie współgrać z kapustą. Kolejna z naszych propozycji to Račianska Frankovka, Exclusive Collection, Villa Vino Rača. Bigos z czerwonym winem ze Słowacji przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy pragną uszlachetnić tę tradycyjną potrawę trunkiem o zrównoważonej strukturze i atrakcyjnym bukiecie. A jakie białe wytrawne wino do bigosu może zainteresować pasjonatów francuskich tradycji przyrządzania dań z kapusty? Z całą pewnością kusząco owocowe wino Chardonnay con-Lugny, Collin Bourisset lub orzeźwiający wyrazistą kwasowością Riesling, Varna Winery z malowniczej Bułgarii.

Wino półwytrawne do bigosu? Oczywiście!

Czym się różni wino wytrawne od półwytrawnego? W razie najmniejszych wątpliwości zajrzyj do naszego wpisu. Tymczasem pragniemy zaznaczyć, że wino półwytrawne do bigosu może okazać się równie dobrym wyborem, co szlachetnie cierpkie wytrawne. Nie popełnisz zatem błędu, przygotowując bigos z winem argentyńskim Malbec “Poncho Criollo”, Mendoza, trunkiem o pobudzającym apetyt zapachu i harmonijnym smaku, czy też francuskim wieloszczepowym Domaine Chemin Faisant, Côtes Du Roussillon Villages Tautavel. Wino to cechuje się przyjemną cierpkością i silnymi właściwościami rozgrzewającymi. Nie zdominuje smaku bigosu z winem i miodem, jednak w subtelny sposób podkreśli wszystko to, co w nim najlepsze. Jeśli ponadto zastanawiasz się, jakie wino do wołowiny wybrać – nie musisz dłużej szukać! A co możemy polecić amatorom win białych? Wspaniały bigos z kiszoną kapustą i winem ucieszy wszystkich Twoich bliskich, jeśli postanowisz poddusić składniki potrawy w alzackim winie z odmiany Gewurztraminer. Jego wspaniałe właściwości smakowo-aromatyczne uczynią bigos w stylu francuskim fascynującym gościem na polskim stole!

A więc bigos z winem czerwonym czy raczej z winem białym? Wszystko zależy od Ciebie! Polecane przez nas wina mogą zapewnić odmienne wrażenia kulinarne, jesteśmy jednak pewni, że w każdym przypadku będą to wrażenia niezapomniane! Zdecyduj zatem sam, jakie wino do bigosu zagości w Twojej kuchni i oczaruj bliskich tradycyjną potrawą w oryginalnym wydaniu! Zaskakuj pomysłowością wraz z Winnicą Lidla – nie tylko w Święta!