Jakie wino do bigosu?
Czy tradycyjny smak świątecznego bigosu może być jeszcze lepszy? Choć trudno w to uwierzyć, to możliwe! Wystarczy, że zaszczycisz tę kultową domową potrawę odrobiną starannie dobranego winnego trunku. A zatem jakie wino pasuje do bigosu? Podpowiadamy, jakie wino wybrać, by stworzyć najlepszy bigos na świecie i podkreślić jego smak kieliszkiem aromatycznego specjału!
Jakie wino do gotowania bigosu?
Jakie wino dodać do bigosu, aby zachwycić naszych bliskich niepowtarzalnym smakiem i aromatem potrawy? Smakosze stawiają najczęściej na czerwone wino wytrawne lub półwytrawne, które doskonale podkreśli jego kwaśny smak i wzbogaci aromat o kolejne przyjemne akcenty. Pamiętajmy, że wino do bigosu powinno być trunkiem z klasą, specjałem, którym z radością moglibyśmy delektować się również przy innych okazjach. Zazwyczaj koneserzy decydują się do bigosu dodawać wino czerwone. Czy jednak możemy przygotować bigos na winie białym? Wbrew pozorom tak! Kompozycja kulinarna tego typu popularna jest zwłaszcza we Francji, w której znana jest jako choucroute garnie – tzw. bigos alzacki. Jakie wino – słodkie czy wytrawne podkreśli smak naszej ulubionej potrawy? Omówimy tę ważną kwestię w dalszej części tekstu.
Białe czy czerwone? Jakie wino najlepiej smakuje z bigosem?
Zastanawiając się, jakiego rodzaju wino podkreśli lepiej smak potrawy, nad której walorami się dzisiaj rozwodzimy, możemy postąpić na dwa różne sposoby. Po pierwsze, poszukując odpowiedniego towarzystwa dla obecnego w przepisie mięsa – czyli m.in. łopatki wieprzowej, wołowiny, kiełbasy i boczku. W takim przypadku najwłaściwszym wyborem okaże się wino czerwone wytrawne lub wino czerwone półwytrawne, np. Cabernet Sauvignon z miękkimi taninami, Pinot Noir, Malbec, Merlot czy Dornfelder. Co więcej, walory smakowe bigosu możesz eksponować również, zwracając uwagę na inne wyraziste składniki potrawy, czyli dopasowując wino do kiszonej lub świeżej kapusty. Dobrym wyborem zawsze będzie wino białe wytrawne i wino białe półwytrawne Chardonnay, Gewürztraminer lub Riesling. Uwaga – jeśli przepadamy za śmiałymi, nietuzinkowymi połączeniami smakowymi, ciekawym dodatkiem do bigosu może okazać się również wino białe półsłodkie, a nawet wino białe słodkie. I w tym przypadku warto mieć na uwadze uniwersalne Rieslingi albo Gewürztraminer, ale też np. Moscato (jak np. Moscato BIN 90, Lindemans) lub któreś z popularnych win węgierskich (jak Tokaji Late Harvest, Tokaicum). Zaznaczamy przy tym, że wybór słodkiego białego wina do bigosu to wybór dla tych, którzy nie obawiają się kuchennych eksperymentów! Kiedy to właśnie trunek z nieco wyższą zawartością cukru resztkowego może okazać się tym jedynym? Z pewnością wtedy, gdy w potrawie znajdzie się sporo składników o słodkim smaku – czyli m.in. miód lub zapewniające owocowe nuty rodzynki czy suszone śliwki.
Kiedy dodać wino do bigosu?
Przyrządzając tradycyjny bigos z winem i śliwkami, powinniśmy dolać wybrany przez nas trunek do miękkiej kapusty czekającej w garnku. W dalszej kolejności możemy dodać inne składniki – grzyby, mięso, cebulę, śliwki oraz przyprawy. Całość powinniśmy dusić przez przynajmniej 40 minut. Pamiętajmy, że bigos z winem smakuje najlepiej po dwu- bądź trzydniowym okresie dojrzewania w garze i kilkukrotnym podgrzaniu!
Oczywiście kwestię doboru wina do bigosu można rozpatrywać na dwa sposoby. Po pierwsze zatem wino to dodatek, który podkreśli smak potrawy, gdy dodamy je do garnka – o tym pisaliśmy wyżej. Wino możesz jednak podać też dopiero po przygotowaniu bigosu, w osobnym kieliszku. Albo też dodać je zarówno podczas gotowania, jak i później, w niewielkiej ilości, jako trunek towarzyszący daniu, a więc zapewniający dodatkowe urozmaicenie posiłku. Pamiętajmy o tym, żeby bez względu na to, na które wino ostatecznie postawimy, trzymać się jednego wyboru. Zarówno podczas gotowania, jak i późniejszej degustacji.
Wino wytrawne do bigosu – nasze propozycje!
Przejdźmy do konkretów – jakie czerwone wino wytrawne do bigosu polecamy w szczególności? Na przykład pochodzące z Langwedocji Bastide Miraflors, Côtes du Roussillon. Trunek ten rozpieszcza zmysł powonienia bukietem aromatów leśnych owoców, śliwki i czekolady. Co więcej, jest przyjemnie pikantny, a jego wyczuwalna kwasowość doskonale będzie współgrać z kapustą. Kolejna z naszych propozycji to Merlot, Takler, Szekszárd. Bigos z czerwonym winem z Węgier przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy pragną uszlachetnić tę tradycyjną potrawę trunkiem o zrównoważonej strukturze i atrakcyjnym bukiecie. Warto też rozejrzeć się wśród dobrych win Cabernet Sauvignon o wytrawnych charakterze. Jakiś przykład? Naturalnie - choćby pochodzące z Chile Cabernet Sauvignon Reserva, Montes.
A jakie białe wytrawne wino do bigosu może zainteresować pasjonatów tradycji przyrządzania dań z kapusty? Z całą pewnością kusząco owocowe wino Chardonnay, Pócz lub orzeźwiający wyrazistą kwasowością Riesling, Varna Winery z malowniczej Bułgarii.
Wino półwytrawne do bigosu? Oczywiście!
Czym się różni wino wytrawne od półwytrawnego? W razie najmniejszych wątpliwości zajrzyj do naszego wpisu. Tymczasem pragniemy zaznaczyć, że wino półwytrawne do bigosu może okazać się równie dobrym wyborem, co szlachetnie cierpkie wytrawne. Nie popełnisz zatem błędu, przygotowując bigos z winem argentyńskim Malbec, Squealing Pig, trunkiem o pobudzającym apetyt zapachu i harmonijnym smaku, czy też francuskim wieloszczepowym Domaine Chemin Faisant, Côtes Du Roussillon Villages Tautavel. Wino to cechuje się przyjemną cierpkością i silnymi właściwościami rozgrzewającymi. Nie zdominuje smaku bigosu z winem i miodem, jednak w subtelny sposób podkreśli wszystko to, co w nim najlepsze. Jeśli ponadto zastanawiasz się, jakie wino do wołowiny wybrać – nie musisz dłużej szukać!
A co takiego możemy polecić amatorom win białych? Wspaniały bigos z kiszoną kapustą i winem ucieszy wszystkich Twoich bliskich, jeśli postanowisz poddusić składniki potrawy w alzackim winie z odmiany Gewu . Jego wspaniałe właściwości smakowo-aromatyczne uczynią bigos w stylu francuskim fascynującym gościem na polskim stole! Zresztą pisaliśmy już o bigosie alzackim, który każdy fan bigosu powinien poznać!
Wino różowe do bigosu? Wybór nieoczywisty… ale bardzo ciekawy!
No dobrze – ustaliliśmy już sporo na temat możliwości łączenia kapusty, mięsa i reszty towarzystwa z winami czerwonymi i białymi. Ale jest przecież jeszcze jedna wspaniała kategoria trunków na bazie winogron – wina różowe. Czy i one mogą stanowić wybór godny rozważenia, jeśli mowa o winach świetnie komponujących się z bigosem? Naturalnie! Kiedy to właśnie ono może mieć przewagę nad dwoma podstawowymi kolorami?
Wino różowe jest łagodniejsze w smaku i aromacie od czerwonego. Dlatego też śmiało możesz postawić na nie, jeśli poszukujesz napitku odpowiedniego do dania o nieco łagodniejszym smaku. W takim razie odpowiednim wyborem okażą się wina z odmian Pinot Noir lub Merlot. Radzimy stawiać na wino różowe wytrawne lub wino różowe półwytrawne!
A więc bigos z winem czerwonym czy raczej z winem białym? A może różowym? Wszystko zależy od Ciebie! Poprawnych odpowiedzi na pytanie, jakie wino dodać do tego dania, jest naprawdę sporo. Polecane przez nas wina mogą zapewnić odmienne wrażenia kulinarne, jesteśmy jednak pewni, że w każdym przypadku będą to wrażenia niezapomniane! Zdecyduj zatem sam, jakie wino do bigosu zagości w Twojej kuchni i oczaruj bliskich tradycyjną potrawą w oryginalnym wydaniu!
Historia bigosu z winem w Polsce
Na zakończenie pozwolimy sobie powiedzieć coś o historii interesującego nas dzisiaj połączenia kulinarnego. Czy zastanawiasz się, od jak dawna bigos z winem tworzą nierozłączne, zawsze efektowne, połączenie? Poszukując początków tej pięknej historii, powinniśmy cofnąć się aż do średniowiecza. W tych czasach jednak wino było zarezerwowane dla szlachty, a więc jego obecność w bigosie powinniśmy raczej traktować jako wyjątek. Sam bigos (którego nazwa pochodzi od niemieckiego „begossen", co oznaczało „nasączony” i tyczyło się nasączania potraw różnymi dodatkami. Dzięki winu bogactwo smaków znajdujących się w bigosie (także z dodatkiem suszonych grzybów?) mogło zostać godnie podkreślone.
W w wieku XVII bigos uległ popularyzacji, podobnie jak wino. Nadal jednak połączenie to najczęściej gościło na szlacheckich i magnackich stołach. Niemniej staropolska kultura kulinarna zaczęła robić coraz większy użytek z trunków na bazie winorośli. Dobrze dobrano wino podkreślało walory smakowe dań powstających na bazie mięsa i kapusty. Wzbogacało je o ciekawe kwaśne akcenty, które bardzo dobrze komponowały się ze świeżą i kiszoną kapustą. Z pewnością na kuchnię staropolską bardzo duże wpływy miała kuchnia niemiecka oraz węgierska. Z zachodu napływały inspiracje związane z przyrządzaniem kapusty na różne sposoby, z południa – wpływy winne. Z tego też względu tradycja zestawiania dań na bazie kapusty z winami była szczególnie popularna w południowych rejonach Rzeczpospolitej.
XIX wiek był szczególnie łaskawy dla bigosu, który, między inny dzięki Mickiewiczowi, stał się symbolem szeroko rozumianej kultury szlacheckiej. W tym czasie kuchnia staropolska podatna była na kolejne wpływy europejskie. Te często związane były z winem, które było w stanie podkreślić walory smakowe naprawdę wielu różnych dań. Możemy powiedzieć, że kiełkowała wtedy sztuka foodpairingu. Dobór właściwego wina coraz częściej brany był pod uwagę przez mistrzów kuchni, którzy chcieli uczynić głębokie smaki potraw jeszcze bardziej spektakularnymi. Wtedy też jasnym się stało, że duże znaczenie ma odpowiednio dobrane wino – tu należy uwzględnić zarówno barwę specjału, jak i jego smak. W wieku XX i XXI zwyczaj łączenia bigosu z trunkiem z winogron dodatkowo zyskał na popularności. Można rzec, że wino stało się nieodłącznym towarzyszem bigosu!
Teraz, gdy wiesz już, jakie dodać wino do bigosu i znasz historię tego duetu, możesz oddać się sztuce foodpairingu. A zatem podkreślić wyraźne aromaty dania trunkami, które będą z nimi stanowić idealne połączenie. Zaskakuj pomysłowością wraz z Winnicą Lidla – nie tylko w Święta!