Jakie wino do gotowania wołowiny?
Do gotowania wołowiny powinniśmy wybrać wino, które z przyjemnością wypilibyśmy do obiadu. Oczywistym wyborem są tu zatem taniczne wina czerwone, mocne i aromatyczne. Pamiętajmy, że wino do wołowiny w tym przypadku powinniśmy traktować jak przyprawę, która ma zbalansować smak potrawy i podkreślić jej aromaty. Uważajmy więc, bo dodając zbyt dużą ilość trunku z charakterem możemy „przytłoczyć” przyrządzane danie!
Jakie wino do duszenia wołowiny polecamy w szczególności? Tempranillo La Hoja Crianza, Rioja DOC. Ten doskonały dojrzały trunek z regionu Rioja w Hiszpanii wyróżnia się bogatym bukietem, w którym dominują nuty porzeczki, ciemnej śliwki, czereśni, cedru i pieprzu. W smaku jest przyjemnie cierpki i umiarkowanie kwaśny. Doskonale pasuje również do wieprzowiny i dojrzałych serów.
Wybierz najlepsze wino do wołowiny za pośrednictwem Winnicy Lidla.
Jakie wino do pieczonej wołowiny podać?
Do wykwintnej pieczeni z wołowiny powinniśmy podać równie wykwintne wino, która nada dodatkowej wyrazistości spożywanej przez nas potrawie. Doskonały wybór stanowi zatem np. Chianti Rufina Docg, Casato Dei Medici RiccardI, eleganckie wytrawne wino czerwone z Toskanii, o wyraźnej kwasowości i uwodzicielskim zapachu. Entuzjaści win z Ameryki Południowej mogą z kolei sięgnąć po chilijskie wino czerwone do wołowiny Carménère Gran Reserva, Valle Del Rapel, alkohol przyjemnie rozgrzewający i o umiarkowanej kwasowości.
Wybierz dobre czerwone wino do pieczonej wołowiny!
Jakie wino pasuje najlepiej do steku?
Jako wymarzony dodatek do grillowanego steku z wołowiny sprawdzi się ciężkie wino Cabernet Sauvignon Gran Reserva, Valle Del Rapel z Chile. W bukiecie tego znakomitego trunku każdy koneser wyczuje nie tylko typowe dla win czerwonych aromaty ciemnych owoców, lecz także akcenty kakao, lukrecji, eukaliptusa i wanilii. A jakie wino podawane do mięsa wołowego w postaci krwistego steku zagwarantuje nam niezapomniane doznania smakowe? Gorąco zachęcamy do wypróbowania innego winna wyprodukowane ze tego doskonałego szczepu, a mianowicie Cabernet Sauvignon Reserva, Viña Tarapaca. Po odpowiednim napowietrzeniu trunku mamy niepowtarzalną okazję nacieszyć się unikalnymi nutami fiołków i toffi. Przyjemna cierpkość i kwasowość wina czynią je trunkiem, który świetnie podkreśla nie tylko smak krwistej wołowiny, lecz również wieprzowiny oraz średnio twardych serów.
Wino wytrawne czy wino półwytrawne? Poznawaj trunki ze wszystkich stron świata!
Jakie wino podać do cielęciny?
Cielęcina to mięso wyjątkowo delikatne, co oznacza, że powinniśmy pić do niej wina lżejsze od tych serwowanych zazwyczaj do potraw na bazie wołowiny. Nie popełnimy zatem błędu, podając do cielęciny lekkie wino czerwone lub różowe, np. ze szczepu Pinot Noir lub Grenache. Wszystkim smakoszom, którzy zastanawiają się, czy wino białe do wołowiny to faux paux, odpowiadamy, że możemy bez obaw zaproponować je właśnie do cielęciny. Warto w tym przypadku postawić na aromatyczne wino Chardonnay.
Dobierz najlepsze wino białe lub wino różowe do cielęciny.
Wszystkich, którzy zachodzą w głowę, jakie wino do mięsa wołowego podać, aby zapewnić sobie i swoim gościom prawdziwą ucztę dla podniebienia, zachęcamy do wypróbowywania sugerowanych przez nas kompozycji. Zaglądaj do Winnicy Lidla, aby poznawać trunki pasujące nawet do najbardziej wyszukanych potraw!