Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wino ze szczepu Grenache
Szczep ten pochodzi najpewniej z Hiszpanii i stamtąd rozprzestrzenił się po basenie Morza Śródziemnego. Swoje miejsce znalazł na południu Francji, w Langwedocji i Dolinie Rodanu oraz na Sardynii i Korsyce. Nie ma za dużo ciała, kwasowości i tanin, nadrabia za to wybitnie owocowym charakterem, pełnym nut malin i powideł z czarnej porzeczki połączonych z aromatami śródziemnomorskich ziół. Niektórzy producenci łączą Grenache z winami bazowymi z innych odmian, np. Syrah czy Carignan, nadających trunkom bardziej zdecydowany charakter. Grenache doskonale sprawdzi się do grillowanej jagnięciny, pieczonych warzyw i pikantnych dań mięsnych.
-
-
-
-
-
Ostatnie Sztuki
Ocena użytkowników
4.15 (6 opinii) 
Wina ze szczepu Grenache
Grenache to szczep winogron o średniej wielkości, soczystych jagodach, w ciemnym, niemal czarnym kolorze. Ta odmiana winogron jest obecnie na czwartym miejscu, pod względem wielkości upraw na całym świecie. Uprawie Grenache wyjątkowo sprzyja ciepły i suchy klimat. Sprawdza się więc idealnie w winnicach krajów basenu śródziemnomorskiego. Dłuższa pora letnia pozwala na osiągnięcie wysokiego poziomu cukru w dojrzewających owocach. Dzięki temu wina Grenache mają zwykle stosunkowo wysoki poziom alkoholu, sięgający nawet 15%. Winogrona te są najbardziej rozpowszechnione we Francji i Hiszpanii, poza nimi duże areały upraw znajdują się także we włoskiej Toskanii, Kalabrii i na Sycylii. W Nowym Świecie winnice obsadzone Grenache występują w Australii, Stanach Zjednoczonych (Kalifornia) oraz Argentynie.
Jako, że szczep ten zawiera stosunkowo niewiele garbników, jest często kupażowany z odmianami o wyższej zawartości tanin. Najczęstszymi towarzyszami Grenache są takie szczepy jak Tempranillo, Syrah czy Mourvèdre. W środowisku winiarzy powstał nawet termin "wino GSM" oznaczający, powstające w dolinie Rodanu wina wieloszczepowe z winogron Grenache, Syrah i Mourvedre. Wina odmianowe, stworzone wyłącznie z odmiany Grenache, są spotykane rzadziej. Atrakcyjna barwa wina uzyskanego z Grenache sprawia, że jest ono przetwarzane także na wina różowe.
Grenache jest jednym z najbardziej uniwersalnych win jeśli chodzi o łączenie ich z jedzeniem. Dzięki pikantnym nutom i owocowej świeżości Grenache pasuje do szerokiego wachlarza potraw. Kieliszek tego wina sprawdzi się idealnie w towarzystwie dań z grillowanej lub duszonej wołowiny, cielęciny i wieprzowiny. Do trunku tego pasują również potrawy z pieczonego drobiu i oczywiście z dziczyzny. Miłośnicy orientalnych smaków mogą łączyć Grenache z mniej pikantnymi potrawami kuchni azjatyckiej.
Wino Grenache można kupić w bardzo przystępnej cenie. Za butelkę wytrawnego czerwonego lub różowego wina zapłacimy od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych. W Winnicy Lidla znajdziecie wybrane, francuskie wina Grenache z południowych regionów tego kraju.