Wino Merlot – co musisz o nim wiedzieć?
Wino Merlot – skąd pochodzi?
Czerwony szczep Merlot wywodzi się najprawdopodobniej z regionu winiarskiego Bordeaux. Choć najlepiej czuje się w klimacie chłodniejszym, w porównaniu z innymi winoroślami, świetnie adaptuje się do różnych warunków pogodowych oraz glebowych. Ponieważ jego uprawę z powodzeniem można prowadzić w różnych zakątkach globu, jest rozpowszechniony niemal na całym świecie. Dobre wino Merlot powstaje nie tylko w swojej ojczyźnie, Francji, ale także w Australii, Kalifornii, RPA, Argentynie, Chile, Izraelu, Grecji, Bułgarii, Słowenii czy we Włoszech (wina włoskie). Wartym odnotowania jest fakt, że w zależności od regionu świata wino smakuje nieco inaczej. W chłodniejszej strefie klimatycznej trunek ma aromat wiśni, truskawki, czarnej jagody oraz wyższą kwasowość. W klimacie ciepłym dominuje śliwka i czekolada, a kwasowość najczęściej jest niska do umiarkowanej. Co jeszcze warto wiedzieć o Merlot?
Wino Merlot – charakterystyka
Kochają je zarówno znawcy, jak i amatorzy. Wszystko to za sprawą delikatnego, aksamitnego smaku, który, oprócz wcześniej opisanej charakterystyki cechuje się małą zawartością garbników, zwanych także taninami. Te ostatnie to naturalne konserwanty pozwalające zachować winu długowieczność. Ich wysokim stężeniem odznaczają się głównie wina długo dojrzewające w dębowych beczkach. Obecność garbników w winie można poznać po tym, że daje ono na podniebieniu uczucie „ściągnięcia” lub „szorstkości”. Natomiast dobre czerwone wino, dzięki odpowiedniemu leżakowaniu, posiada idealne wyważenie między smakiem cierpkim a kwaśnym.
Zaletą Merlot jest to, że świetnie sprawdza się zarówno w pojedynkę, tworząc wyjątkowe i pełne aromatu wino czerwone o zrównoważonym owocowym smaku, jak i w zestawieniu z innymi szczepami, gdzie łagodzi smak trunku. Oprócz tego nie wymaga długiego leżakowania i dość szybko nadaje się do spożycia.
Wino Merlot – smak
Winorośl Merlot daje owoce krągłe, najczęściej o cienkiej skórce i intensywnej, ciemnoczerwonej barwie. Odpowiedni poziom kwasowości szczepu pozwala złagodzić cierpki smak wina. Cecha ta sprawia, że można go określić alkoholem uniwersalnym i stosować do wielu różnych dań.
Merlot kojarzony jest z aromatem wiśni, truskawki, śliwki, borówki, jeżyny i czekolady; rolę uzupełniającą pełnią nuty przypraw, tytoniu, lukrecji czy herbaty. Dłużej leżakujący w dębowych beczkach nabiera charakterystycznego aromatu ziaren kawy, dymu, karmelu, wanilii. O smakach poszczególnych szczepów pisaliśmy w tekście pt.: „Jak smakują popularne szczepy?”
Wino Merlot – cena
W sklepach znajdziesz pojedyncze egzemplarze popularnego szczepu, których koszt może wahać się od 25 do kilku tysięcy złotych za butelkę. Jeżeli chcesz spróbować wyjątkowe smaki z różnych zakątków świata, przejrzyj wina z Lidla. Przez internet możesz zamówić wybraną, interesującą Ciebie pozycję, a następnie odebrać ją w najbliższym sklepie. Warto przetestować wina mołdawskie, włoskie, greckie czy węgierskie, które posiadają unikalne kompozycje smakowe, okraszone subtelnie wyczuwalnymi nutami przypraw. Dodatkową zachętą jest tutaj fakt, że na stronie regularnie udostępniane są wyjątkowe promocje.
Merlot – wino na każdą okazję
Jeżeli wciąż zastanawiasz się nad wyborem idealnego trunku gronowego, służymy pomocą. Dzięki poniższym wskazówkom idealnie dopasujesz wino do danej okazji.
Wino wytrawne dobrze sprawdzi podczas wieczornej kolacji we dwoje, ale także podczas obiadu z rodziną. Dzięki odpowiednio wyważonemu połączeniu subtelnej kwaskowej nuty i słodkich owocowych aromatów nie poczujesz się po nim zmęczony, lecz przyjemnie rozgrzany. Wytrawne wina dobrze wpływają na proces trawienia i układ krążenia, dlatego świetnie nadają się do czerwonych mięs lub dań smażonych. Dla osób, które lubią nieco lżejsze smaki lepszym wyborem może okazać się wino Merlot półwytrawne (znajdziesz je w naszej kategorii: wino półwytrawne). Schłodzone, będzie idealnym uzupełnieniem letniego popołudnia.
Jeżeli szukasz trunku na prezent, możesz postawić na wino Merlot włoskie. Szczepy z tego regionu pozostawiają po sobie długi i przyjemny owocowy smak. Często wyczuwalne są w nich owoce leśne, ale także przyprawy, które doskonale pasują do dań z pomidorami, makaronami czy serami.
Wino Merlot półsłodkie (zob. wino półsłodkie) będzie stanowiło idealne uzupełnienie deserów, takich jak lody, ciasta czy torty. Wszystko to za sprawą jego lekkiego, subtelnego smaku, który nie pozostawi po sobie efektu przesłodzenia.
O smakach innych win pisaliśmy w tekstach pt.: „Wino Riesling – co musisz o nim wiedzieć?”, „Chardonnay – jakie to wino?” oraz „Merlot – jakie to wino?”.