Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino ze szczepu Merlot

Ten bordoski szczep podbił cały świat i jest uprawiany w każdym zakątku globu. W odróżnieniu od Cabernet Savignon daje wina lżejsze, o mniejszej zawartości garbników i łagodniejszej kwasowości. Typowe dla niego aromaty to śliwka i ciemne wiśnie, a jeśli wino dojrzewało w beczce, wyczuwalne są też niuanse kawy i goździków. Merlot daje dobre wina jednoszczepowe, ale najczęściej wykorzystuje się go do kupaży. Zwiększa on intensywność aromatów, zmiękcza taniny i łagodzi kwasowość. Dobre połączenie kulinarne z Merlotem tworzą pieczone i duszone czerwone mięsa.

26 produktów

Strona
na stronę
  1. Wino

    Merlot BIN 40, Lindemans

    34,99 zł
    750ml
  2. Wino

    Merlot Alpha, Montes

    79,99 zł
    750ml
  3. Wino

    Merlot, The Second Fleet

    39,99 zł
    750ml
    • Wytrawne
    • Czerwone
    • Mołdawia
    • Merlot
    Cabernet Sauvignon „Onest”, Vinăria din Vale

    Ocena klientów

    Ocena:
    100%
    Wino zaskakująco dobre. Słodki aromat i wyraźnie wyczuwalne owoce, a do tego zbalansowany alkohol. Producent chwali się brakiem egzogenicznych (dodanych) siarczyn. To mołdawskie wino naprawdę pozytywnie mnie zaskoczyło (nawet jeśli na co dzień pijam bardziej "beczkowe" wina). Przemysław

    Wino

    Cabernet Sauvignon „Onest”, Vinăria din Vale

    34,99 zł
    750ml
    • Wytrawne
    • Czerwone
    • Francja
    • Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot
    Virginie de Valandraud, Saint-Emilion

    Ocena klientów

    Ocena:
    100%
    Rewelacja! Skoncentrowane, ciemne, aromatyczne, bardzo taniczne (może poleżeć z 10 lat), harmonijne, z wyraźną, ale bardzo dobrze zrównoważoną kwasowością. Lepiej wypić jedno takie, niż kilka przeciętnych ;-) Emil

    Wino

    Virginie de Valandraud, Saint-Emilion

    199,99 zł
    750ml
  4. Wino

    Château Boyd-Cantenac, Margaux

    399,00 zł
    750ml
    • Wytrawne
    • Czerwone
    • Francja
    • Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
    Château Lascombes, Margaux
    Szlachetne, ciężkie wino z apelacji Margaux. Posiadłość Château Lascombes sklasyfikowana została w roku 1855 jako 2-eme Grand Gru Classe i do dzisiaj, pochodzące z niej wina stanowią synonim luksusu i najwyższej jakości. Oferowany tutaj trunek dojrzewał przez 18 miesięcy w dębowych baryłkach. Jego...

    Wino

    Château Lascombes, Margaux

    664,00 zł
    750ml
    • Wytrawne
    • Czerwone
    • Węgry
    • Kékfrankos, Merlot, Portugieser, Syrah
    SXRD, Heimann
    Wieloszczepowe wino z regionu Szekszárd. Barwa w kieliszku jest umiarkowanie intensywna, rubinowa z miedzianymi refleksami. W zapachu dominują dojrzałe oraz przetworzone czerwone owoce. Rozpoznać tu można aromaty czerwonej porzeczki, dżemu z truskawek, kompotu z czereśni. Po chwili napowietrzania da...

    Wino

    SXRD, Heimann

    34,99 zł
    750ml
  5. Wino

    Valzer Cuvée, Simkó Zoltán

    32,99 zł
    750ml
  6. Wino

    Maximus, Wekler, Szekszárd

    34,99 zł
    750ml
  7. Wino

    Merlot, Balla Géza, Miniş

    44,99 zł
    750ml
    • Wytrawne
    • Czerwone
    • Węgry
    • Merlot
    Merlot “Materia”, Schieber

    Ocena klientów

    Ocena:
    100%
    Pyszne wino. Pięknie rozwija się wraz z napowietrzeniem. Złożone, intrygujące wycieczki aromatyczne. Kwasowość w równowadze z cukrem. W drugiej połowie butelki pomyślałem "czerwiec" (za oknem pierwsza agonia zimy 2020/2021; zapowiadają kilkanaście stopni ciepła). Michał

    Wino

    Merlot “Materia”, Schieber

    44,99 zł
    750ml
    • Wytrawne
    • Czerwone
    • Węgry
    • Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Merlot
    Etalon Cuvée, Szekszárd
    Prawdziwy rarytas. W produkcję Etalon zaangażowały się aż 4 wiodące wytwórnie z regionu Szekszárd. Do realizacji wspólnego przedsięwzięcia przystąpiły domy winiarskie: Bodri, Eszterbauer, Mészáros i Takler - a trunek skomponowano z gron pochodzących z najlepszych parcel regionu. Po odpowiednim napow...

    Wino

    Etalon Cuvée, Szekszárd

    49,99 zł
    750ml

26 produktów

Strona
na stronę

Wino ze szczepu Merlot – esencja francuskiego stylu

Merlot już od wielu lat jest w ścisłej czołówce najczęściej uprawianych odmian w branży winiarskiej. We Francji, ta ciemna odmiana winorośli jest na czołowym miejscu pod kątem powierzchni upraw, dominując szczególnie w regionie Bordeaux (głównie w apelacjach tzw. “prawego brzegu”). Na świecie, winnice z nasadzeniami Merlot możemy znaleźć we Włoszech (w regionach Friuli, Veneto, Alto Adige), Hiszpanii (Montsant, Priorat, Penedès), Portugalii (Bairrada, Tejo i wyspy Azory), a także w Szwajcarii w regionie Ticino oraz w kilku krajach Europy południowo-wschodniej (w Bułgarii, Rumunii i na Węgrzech). Szczep ten zyskał także dużą popularność w Nowym Świecie. Duże uprawy znajdują się również w Stanach Zjednoczonych, kilku krajach Ameryki Południowej, Nowej Zelandii i Australii. Merlot to jedno z najbardziej popularnych win czerwonych produkowanych na całym świecie, nie tylko ze względu na zdolności adaptacyjne szczepu, ale głównie z racji  walorów smakowych trunku.

 

Krótka historia szczepu, czyli skąd wzięła się winorośl Merlot.

Historia tego szczepu rozpoczęła się w XVIII (przynajmniej z tamtego okresu pochodzą najwcześniejsze zapiski) w rejonie francuskiej winnej kolebki, czyli Bordeaux, a dokładniej w okolicy Saint-Emilion i Pomerol. Nazwa tego wyjątkowego szczepu ma swoje źródło w starofrancuskim zdrobnieniu słowa merle określającym żartobliwie kosa – ptaka, którego czarno-niebieska barwa piór przypominała odcień skórek owoców winogron Merlot. Źródła podają, że szczep ten jest krzyżówką odmian Magdeleine Noire des Charentes oraz Cabernet Franc. Historia winiarstwa zna wiele szczepów, o  których w dzisiejszych czasach nikt nie pamięta a przykładem może być ten właśnie wspomniany. Krzyżówkom różnych odmian z Magdeleine Noire des Charentes zawdzięczamy istnienie nie tylko szczepu Merlot, ale również Malbec. To właśnie Merlot dominuje obecnie na winnicach we Francji, a stosowany jest zarówno solo, jak i w tzw. kupażu bordoskim (mieszanka z Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon i Petit Verdot). Swoją popularność zdobył przede wszystkim wczesnym dojrzewaniem, średnią kwasowością i niewysoką koncentracją tanin. Szlachetne i okrągłe w smaku wino zaskarbiło sobie uznanie wśród wielu winiarzy z całego świata. Ciekawostką jest fakt, że produkowane w Pomerol, wino Chateau Pétrus (w 95% złożone ze szczepu Merlot) przez kilka minionych dekad uchodziło za najdroższe i najszlachetniejsze wino świata.

 

Charakterystyka wina Merlot

Wielu zadaje sobie pytanie „merlot, jakie to wino?” i odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Na smak wina wpływ mają zarówno pogoda w danym roczniku, pora zbiorów, jak i metody dojrzewania, np. w dębowych beczkach. Winorośl Merlot łatwo adaptuje się do zmian klimatycznych – w chłodnych regionach z wilgotną, gliniastą glebą daje wina o aromatach owocowo - ziołowych, natomiast w klimacie ciepłym o bardziej wysuszonej glebie uzyskuje się z niej trunek o wyczuwalnym aromacie jeżyny i wiśni, z nutami czekolady. Jeżeli chodzi o obszary upraw, to wymienione już niejednokrotnie Bordeaux nie jest jedynym regionem produkującym Merlota – na południu Francji w regionie Langwedocji również znajdziemy mnogość sadzonek tej winorośli. Włoskie wino Merlot o mocno owocowym aromacie tworzone jest na masową skalę w winnicach Vento i Friuli, a w Ameryce Południowej największe uprawy są nie tylko w Chile, ale również w Argentynie i Afryce. Zbiór tego szczepu musi odbyć się w odpowiednim momencie, ale najlepsze wina produkowane są z gron dodatkowo poddawanych selekcji, co ma szczególne znaczenie zwłaszcza w przypadku zbiorów prowadzonych podczas niekorzystnych warunków pogodowych. Sama winorośl jest w stanie wyrosnąć i zaadaptować się w niemalże każdych warunkach. Młode wino Merlot ma ciemnogranatowy albo wręcz czarny kolor i smak owoców leśnych. Wykorzystanie do fermentacji bardzo dojrzałych winogron w połączeniu z leżakowaniem wina w dębowych beczkach daje w efekcie trunek o głębokiej, rubinowo-ceglastej barwie i krągłym, nieco mineralnym bukiecie przepełnionym aromatami dojrzałej wiśni, czekolady i kawy. Smak wina Merlot wiąże się ściśle z miejscem upraw i glebą, na jakiej rosną winorośle. Generalna zasada dotycząca smaku tego wina mówi o różnicy pomiędzy Merlotami z Nowego i Starego Świata. Europejskie wina, na czele z francuskimi, zawierają nieco więcej tanin i są bardziej kwaskowate. Można w nich wyczuć również takie nuty jak tytoń, cedr czy dym (zwłaszcza w winach dojrzewających w baryłkach). Z kolei wina Merlot pochodzące z cieplejszych regionów Nowego Świata (Kalifornia, Argentyna, Australia) są bardziej owocowe, z wyczuwalną słodyczą. Przeważająca część win Merlot to wina wytrawne, ale wytrwali poszukiwacze znajdą również wersje słodkie i półsłodkie tego wina. Trunek ten ma wielu zwolenników pośród koneserów lubiących wina dojrzewające w dębowych beczkach, ale również jest odpowiedni dla amatorów. Popularność wina Merlot bywa zmienna, np. w roku 2004, po premierze filmu Sideways sprzedaż win z tej odmiany spadła i rozpoczął się trend na picie Pinot Noir. Nieco pogmatwana historia tego filmu wiąże się z pewnym paradoksem – w jednej z kluczowych scen główny bohater (przeciwnik szczepu Merlot) otwiera wino Château Cheval Blanc 1961, które jest przecież kupażem Merlota i Cabernet Franc.  Obecnie wina Merlot znowu wracają do łask. Młode wino Merlot nadaje się do degustacji w temperaturze już od 14 stopni, a dojrzałe, bardziej szlachetne butelki lepiej smakują w przedziale 16-18 stopni Celsjusza. Pełnię aromatu zapewni natomiast serwowanie wina w pękatych, lecz zwężających się ku górze kieliszkach o dużej pojemności.

 

Do czego pasuje wino Merlot - z jakimi potrawami go podawać?

Foodparing, czyli dobieranie wina do określonych dań to praktyka stara jak świat. Głównymi zasadami, jakimi należy się kierować w tym procesie jest podkreślanie smaku potrawy poprzez  dobieranie wina na zasadzie podobieństwa. Wino Merlot występuje dosłownie na każdym poziomie wytrawności – wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Wytrawny, młody Merlot będzie doskonałym kompanem do dań z pieczonym mięsem (jagnięcymi udkami, stekami z wołowiny, schabu ze śliwką, a nawet indykiem). Wino Merlot pochodzące z cieplejszych regionów będzie wspaniale pasować do dań z dodatkiem czekolady lub twardych serów. W przeciwieństwie do win Cabernet Sauvignon, Merlot będzie idealnie pasował do wielu dań kuchni włoskiej, ponieważ odznacza się wyjątkową lekkością i potrafi zaskoczyć swoją gładką strukturą. Wino Merlot będzie stanowił szczególnie udane połączenie z potrawami bazującymi na sosie pomidorowym i tymi zawierającymi Parmezan albo inny rodzaj sera twardego (np. Grana Padano). Miłośnicy kuchni wegetariańskiej mogą zaserwować sobie kieliszek Merlota do grillowanych i pieczonych warzyw lub jesiennych dań z grzybami. Zwolennicy diety mięsnej mogą z powodzeniem połączyć to czerwone wino z pieczonym kurczakiem, kaczką w żurawinie. Młodego Merlota możemy ze spokojem łączyć z lekkimi sałatkami warzywnymi oraz tymi bardziej sycącymi, zawierającymi kawałeczki mięsa. Różowe, leciutkie wino Merlot sprawdzi się w połączeniu z daniami na bazie mięsa drobiowego i białych ryb. Butelka zaś Merlota półwytrawnego lub półsłodkiego może okazać się doskonałym towarzyszem deserów na bazie śmietanki i czekolady, a także świeżych owoców.

 

Czy butelka Merlota nadaje się na prezent?

Obecny trend na dawanie w prezencie alkoholu nie omija jego winnych przedstawicieli. Butelkę wina bierzemy ze sobą na formalne spotkania (np. obronę prac dyplomowych czy firmowy bankiet), jak i mniej formalne imprezy okolicznościowe. Planując babski wieczór z koleżankami w towarzystwie serów, winogron i oliwek, szukamy wina, które będzie uniwersalne – butelka Merlota może okazać się tym, co spełni wszystkie wymogi i zapewni wspaniały wieczór pełen śmiechu i radości. Wiele par młodych decyduje się na wpisanie do zaproszeń ślubnych adnotacji, w której zaznaczają, że życzą sobie, aby goście zamiast kwiatów podarowali im butelkę wina. Wybór szlachetnego, leżakowanego w dębowych beczkach Merlota będzie odebrany jako miły gest, wystarczy przyozdobić je wstążką. Wybierając się na urodziny cioci czy wujka, albo babci nie powinno się iść z pustymi rękami. Półsłodki, starszy Merlot uprzyjemni rodzinną uroczystość i sprawi, że uśmiech zagości na twarzy wszystkich krewnych. Ten rodzaj wina to równie wdzięczny dodatek do koktajli. Dolewając wino Merlot do Whisky Sour, otrzymamy wspaniały, kremowy, nieco bardziej owocowy i zbalansowany koktajl pod nazwą New York Sour. Wina z tego szczepu nadają się również do budowania szprycerów (koktajli na bazie wina z dodatkiem napojów gazowanych) – wystarczy, że połączymy ze sobą porcję Merlota, nieco likieru ze skórek pomarańczy wraz z wodą gazowaną lub Spritem i otrzymamy w ten sposób zaskakujący, musujący i odświeżający koktajl z winną bazą i wyczuwalną subtelnie cierpkością. Myśleliście kiedyś o połączeniu czerwonego wina z colą? Jeżeli nie to musicie wypróbować drinka z tych dwóch składników. Dodając do środka plaster cytryny i lód stworzycie niesamowicie aromatyczną, nieco korzenną kompozycję, która podbije serca alkoholowych nonkonformistów. Niezwykle modnego Aperola albo jego równie smacznego kolegę (Campari) możecie połączyć w wyjątkowo przyjemny koktajl z cytrusową nutą w tle. Pamiętajcie, że przy tworzeniu barmańskich receptur ogranicza was tylko własna wyobraźnia, a często zdarza się tak, że to, co wydaje nam się do siebie nie pasować, tworzy znakomitą całość. Rzecz jasna koktajle te (jak i wino solo) powinny być pite, gdy masz ukończone 18 lat.

 

Ile kosztuje wino ze szczepu Merlot?

Cena Merlota, podobnie jak w przypadku smaku, zależy w dużej mierze od miejsca pochodzenia, a także wielkości upraw i jakości owoców. Tańsze wina Merlot z Bułgarii czy Węgier możemy kupić już w cenie kilkunastu złotych, jednakże trzeba uważnie przeczytać etykietę, żeby odpowiednio dobrać poziom wytrawności. Wina z Nowego Świata reprezentują zazwyczaj średnią półkę cenową. Godne uwagi są głównie te butelkowane w kraju produkcji. Są to zazwyczaj wina dobrej jakości, o gładkiej strukturze z wyraźnie owocowym aromatem. Najszlachetniejsze Merloty pochodzą z obszaru Włoch, Hiszpanii i rzecz jasna z Francji. Takie butelki są niestety nieco droższe od reszty – ich cena zaczyna się od 40 złotych wzwyż (w serwisie Winnicalidla.pl zamówisz wino Negre Novell w cenie poniżej 40 złotych), wyjątkiem są wina Merlot w wersji różowej, które spotyka się w cenach już od 20 złotych za butelkę. Włoskie Merloty to duża rozpiętość cenowa. Od około 20 złotych za proste, młode Merloty z okolic Veneto, po okrągłe, dostojne wina z Toskanii, które poza nutami owocowymi mają w sobie nieco aromatu drzewnego oraz kawę i lubczyk na finiszu, ale kosztować już mogą nawet kilkaset złotych. Najstarsze, produkowane w sposób tradycyjny wina szczepu Merlot pochodzące z Francji to elegancja sama w sobie. Nic więc dziwnego, że butelki z tego kraju zaliczane są do najdroższych win świata (np. wspomniane już Château Pétrus, którego cena może przekraczać nawet 10.000 złotych). Francuskie Merloty w dużym stopniu podlegają wpływom natury. Tamtejsze uprawy cechuje niezwykle kapryśny klimat dojrzewania winorośli – przez co każdy rocznik wina potrafi smakować inaczej. W serwisie Winnicalidla.pl znajdziesz Merloty z całego świata – Węgier, Bułgarii, Hiszpanii, Włoch, Nowego Świata, oczywiście również z Francji a nawet z Niemiec. Wytrawne francuskie Merloty pasujące do czerwonego mięsa, butelki pochodzące z Włoch, które odmienią smak makaronu i cięższe węgierskie wina idealne do dań z grilla i deserów, a także wiele, wiele innych. Wystarczy, że wybierzesz interesujące Cię wino i złożysz rezerwację na stronie, dzięki której odbierzesz butelkę Merlot wino z wybranego Lidla w terminie 7 dni od daty złożonego zamówienia. I to wszystko za pomocą jednego kliknięcia!