Miłośników wysokiej jakości czerwonych win wytrawnych przybywa z roku na rok. Jak jednak wybrać wino, które wpasuje się w nasze gusta, w sytuacji gdy sklepowe półki wprost uginają się od trunków ze wszystkich stron świata? W jaki sposób dokonać selekcji? Warto zdać się w tej kwestii na ekspertów z Winnicalidla.pl. W niniejszym wpisie podpowiadamy, jakie wytrawne czerwone wina warto poznać!
Carménère Gran Reserva, Valle Del Rapel – chilijskie wino z pazurem
Na etykiecie tego średnio ciężkiego wina czerwonego wytrawnego Carmenère z Chile nie bez powodu znajdziemy pumę – jest to trunek z charakterem. W jego bukiecie z łatwością wyłapiemy przyjemne aromaty owoców i liści porzeczki, a także subtelne nuty toffi i kakao. 13,5% zawartość alkoholu w trunku zapewnia bardzo intensywne rozgrzanie, natomiast idealny balans między kwasowością a cierpkością – wyjątkowe doznania smakowe. Pamiętając o drapieżnej pumie na etykiecie butelki, nie powinniśmy się dziwić, że interesujące nas wino doskonale komponuje się z potrawami na bazie mięs – wołowiny, jagnięciny i wieprzowiny.
Preferujesz białe trunki? Wybierz dobre wino do ryby lub wino do owoców morza.
Malbec „Purple Heron”, Coastal Region – purpurowy specjał z RPA
Istnieją różne rodzaje win czerwonych wytrawnych, które doskonale pasują do potraw mięsnych. Jednym z nich jest wyjątkowy trunek ze szczepu Malbec produkowany w regionie Western Cape w Republice Południowej Afryki. To wspaniałe w zapachu i smaku wino czerwone wytrawne pozwala nacieszyć się akcentami ciemnych owoców i goździków, a także, po odpowiednim napowietrzaniu – nutami pieprzu, fiołka i malin. Malbec „Purple Heron”, Coastal Region bez wątpienia przypadnie do gustu degustatorom, którzy doceniają także walory wizualne wina. Wyróżnia się on bowiem głęboką, purpurową barwą.
Zarezerwuj czerwone wino z ulubionego szczepu!
Brunello Di Montalcino DOCG – doskonałe wino wytrawne czerwone z Toskanii
Czym wyróżnia się to włoskie czerwone wytrawne wino? Niecodziennym bukietem, w którym poza popularnymi owocowymi akcentami wyczuć możemy także wanilię, czarną herbatę i tytoń, oraz intensywnym, rozgrzewającym smakiem. Brunello Di Montalcino DOCG podać możemy nie tylko – jak każde wytrawne wino z czerwonych winogron – do czerwonych mięs, lecz także do twardych serów. Pamiętajmy, że gdy chodzi o czerwone wytrawne wino kalorii wypijając jeden kieliszek trunku nie dostarczymy aż tak wiele, bo zaledwie około 82. Oznacza to, że możemy przy stole pozwolić sobie na więcej niż wtedy, gdy towarzyszy nam wino słodkie.
Miejmy na uwadze, że gdy chodzi o to toskańskie wino czerwone wytrawne, właściwości aromatyczne uwalniają się w pełni po odpowiednim napowietrzeniu.
A może przepadasz także za włoską kuchnią? Znajdź idealne wino do makaronu i wino do pizzy dzięki Winnicalidla.pl!
Château Marojallia, Margaux – nowoczesne wino Bordeaux
W naszym zestawieniu win czerwonych wytrawnych nie mogło oczywiście zabraknąć propozycji z Francji. Wina z tego kraju bowiem przez wielu uważane są za najlepsze na świecie. Tym razem chcielibyśmy polecić naszym czytelnikom nowoczesne, wysokiej jakości wino z regionu Margaux, wytwarzane ze szczepów Cabernet Sauvignon i Merlot. Château Marojallia, Margaux wyróżnia się bardzo bogatym bukietem, w którym doświadczony degustator z łatwością rozpozna akcenty dębu, cedru, wanilii, toffi, tytoniu, czarnej porzeczki i śliwki. Swe niezwykłe właściwości aromatyczne trunek zawdzięcza szczególnemu procesowi dojrzewania w dębowych baryłkach. To ciężkie, wyjątkowo dobre czerwone wino wytrawne najlepiej smakuje z wołowiną, dziczyzną oraz serami.
Wierzymy, że nasze podpowiedzi mogą okazać się pomocne dla każdego, kto zastanawia się, jakie wino czerwone wytrawne wybrać. Pamiętajmy także, że picie jednego kieliszka wytrawnego trunku dziennie korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Co więcej, gdy mowa o winie czerwonym wytrawnym i jego wartościach odżywczych, to, ile trunek ma kalorii – czyli zaledwie nieco ponad 80 w 120 ml – czyni go odpowiednim wyborem dla osób dbających o linię. Zaglądaj do Winnicy Lidla, aby poznawać najlepsze wina – wytrawne, półwytrawne i słodkie – ze wszystkich regionów winiarskich świata!