Nowoczesne różowe wino stworzone przez Sachę Lichine’a – twórcę sukcesu Whispering Angel. Lekkie, świeże i przyjemnie owocowe, z nutami truskawek i cytrusów. Idealne na lato, do sałatek, owoców morza albo jako aperitif.
Różowe wino z Prowansji, pochodzące z cenionego Château Minuty – jednego z nielicznych Cru Classé regionu. Lekkie, świeże i delikatnie owocowe, z nutami brzoskwini, czerwonych owoców i kwiatów. Doskonałe na lato, do sałatek, owoców morza, lekkich makaronów albo jako aperitif.
Elegancki Pinot Noir z Marlborough, łączący świeżość i subtelną głębię. W aromacie dominują wiśnie, maliny i delikatne zioła. Gładka struktura i czysty owocowy charakter sprawiają, że to wyważone, wyjątkowo harmonijne wino.
Riesling Waltraud to białe wino produkowane przez hiszpański koncern rodziny Torres. Stworzone jako hołd dla niemieckiej tradycji winiarskiej i wyjątkowego charakteru odmiany Riesling. Trunek ceniony jest zarówno przez koneserów, jak i jako materiał edukacyjny dla osób poznających cechy poszczególny...
Viognier, Medusa to wino wytrawne o eleganckim, intensywnym bukiecie. Trunek pachnie kwiatami i owocami - prezentuje charakterystyczny profil odmianowy.
Degustacja wina Viognier, Medusa
Rozpoznawalny łatwo w kieliszku bukiet wina wskazuje wyraźne cechy odmianowe. W nosie wyróżniają się nu...
Chardonnay Marques de Casa Concha to wino z chilijskiej Doliny Limarí. Klimat regionu moderowany jest wpływem chłodnych prądów oceanicznych, co w połączeniu z wysokim nasłonecznieniem pozwala na produkcję win o bogatych aromatach i świeżej, wyraźnej kwasowości. Styl tego wina opiera się na dojrzewan...
Forbidden Laurenz V. to białe wino produkowane z odmiany Grüner Veltliner. Powstaje w chłodniejszym klimacie, który pozwala zachować świeżość aromatów i wyraźną strukturę kwasowości. Styl Forbidden prezentuje typowe cechy smakowe odmiany - w półwytrawnym wydaniu. Lekko wyczuwalna słodycz zapewnia wi...
Chardonnay dojrzewające nad osadem drożdżowym, wytwarzane w Katalonii przez znany na całym świecie koncern winiarski rodziny Torres. Dzięki specyficznej metodzie produkcji trunek łączy świeżość owocowego bukietu z eleganckimi nutami spożywczymi. Wysoka klasa i znakomity potencjał kulinarny.
...
Wino musujące dealkoholizowane, stworzone pod marką Codorníu - jednego z najstarszych i najbardziej renomowanych producentów w Hiszpanii. Powstaje na bazie win używanych do produkcji klasycznej Cavy. Trunek stanowi lekką, bezalkoholową alternatywę dla tradycyjnych win musujących.
Degustacja...
Półwytrawne wino musujące z hiszpańskiej Katalonii, produkowane przez firmę Codorníu - pioniera produkcji Cavy. Powstaje metodą klasyczną, czyli z drugą fermentacją w butelce. Podczas tego procesu w winie powstaje szereg atrakcyjnych aromatów, głównie w trakcie dojrzewania nad osadem drożdżowym oraz...
Vinho Verde to nazwa regionu w północnej Portugalii słynącego z młodych win o delikatnym musowaniu. Vinho Verde zawdzięcza swoją charakterystyczną lekkość obecności naturalnego dwutlenku węgla powstałego w trakcie fermentacji. Bąbelki w Vinho Verde nie są jednak na tyle intensywne, aby sklasyfikować...
Orange marki Bedoba to gruzińskie wino pomarańczowe. Trunek powstaje z białych winogron odmian Rkatsiteli oraz Kisi. Winogrona te macerują, fermentują i następnie dojrzewają razem ze skórkami, pestkami i częściowo z szypułkami. Proces ten, stosowany w Gruzji od tysięcy lat, nadaje winom charakteryst...
Musujące, dealkoholizowane wino wyprodukowane z odmiany Chardonnay. Powstaje dzięki nowoczesnemu procesowi dealkoholizacji, który pozwala zachować aromaty typowe dla szczepu. W procesie produkcji wino wzbogacane jest dodatkiem dwutlenku węgla. To propozycja dla osób poszukujących napoju bez alkoholu...
Jedno z flagowych win musujących słynnej katalońskiej marki Codorníu - pioniera produkcji Cavy w Hiszpanii. Wino powstaje metodą tradycyjną, z drugą fermentacją w butelce. Złożony proces produkcji gwarantuje elegancką, kremową strukturę smakową i drobne bąbelki. Anna de Codorníu Brut jest winem wytr...
Wino Alìe Ammiraglia powstaje z gron dojrzewających na wybrzeżu Maremma. W tej malowniczej krainie chłodna bryza znad Morza Tyrreńskiego nadaje strukturze win świeżości, a toskańskie słońce zapewnia pełną dojrzałość aromatyczną. Nazwa „Alìe” inspirowana jest mitologiczną postacią morskiej nimfy Hali...
Codorníu to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych producentów win musujących w Hiszpanii. Wina Cava produkowane są metodą klasyczną (taką samą jak w Szampanii), pozwalającą uzyskać eleganckie, drobne bąbelki i głębię aromatów dzięki długiemu dojrzewaniu na osadzie drożdżowym. Wersja Organi...
Wino musujące produkowane z odmiany Glera metodą Charmata. Trunek zachęca do degustacji świeżością aromatów i lekką, perlistą strukturą. Marka Alberto Nani stawia na ekologiczne metody uprawy, dzięki czemu wino powstaje bez użycia dodatków syntetycznych.
Degustacja wina Prosecco Extra Dry O...
Dealkoholizowane wino stworzone z odmiany Dornfelder z Niemiec. Szczep ten ceniony jest za głęboki kolor oraz wyraźne aromaty ciemnych owoców. W wydaniu bezalkoholowym zachowuje typowy profil smakowy odmiany.
Degustacja wina Dornfelder Deacoholized
Wino pachnie jeżynami, suszoną śliwką i p...
Białe wino powstałe z odmiany Chardonnay, dojrzewało w dębowych beczkach. Trunek cechuje się złożonym smakiem i bogatym aromatem z typowymi akcentami dębowymi.
Degustacja wina Chardonnay Oak, Austo
W bukiecie wina wyczuwalne są nuty ananasa, mango, pieczonego jabłka i wanilii. W ustach str...
Musujące wino z wieloregionalnej apelacji CAVA, produkowane tradycyjną metodą wtórnej fermentacji w butelce (Mètode Tradicional). Winiarnię Montesquius założyła w 1918 roku rodzina Santacana - jedna z najstarszych dynastii w Penedès. Marka znana jest z rzemieślniczego podejścia do winiarstwa, stosow...
Różowe, musujące wino z regionu Penedès w Katalonii, produkowane tradycyjną metodą wtórnej fermentacji w butelce (Mètode Tradicional). Określenie „Reserva” oznacza, że dojrzewało minimum 15 miesięcy na osadzie drożdżowym. Proces ten nadaje winom większej złożoności aromatycznej i wzmacnia strukturę ...
Riesling z Winnicy Pod Jabłonią to wytrawne wino produkowane przez rodzinną winnicę Agnieszki i Adama Białachowskich, założoną w 2017 roku w Wierzchucicach, woj. kujawsko-pomorskie. Winnica rozciąga się na 4 hektarach na południowym stoku nad brzegiem Jeziora Wierzchucińskiego, około 30 km od Bydgos...
Priorat Blanc Morlanda to wytrawne, dojrzałe wino białe, pochodzące z hiszpańskiego regionu Priorat. Tamtejsze winnice słyną z ubogich w materię organiczną, łupkowych gleb zwanych „llicorella”. Podłoże oraz klimat regionu, z gorącymi dniami i chłodnymi nocami, sprzyja produkcji trunków o wysokiej ko...
Argentyńskie wino białe (Chardonnay) z linii Reserve, fermentowane i dojrzewające częściowo w dębie. Barwa jasnożółta z zielonkawym odcieniem, aromat dojrzałych gruszek, jabłka i subtelnej wanilii. W ustach wytrawne, krągłe, o żywej kwasowości i kremowym finiszu.
Argentyńskie wino czerwone (Malbec) dojrzewające częściowo w beczkach dębowych. Barwa intensywnie purpurowa, w aromacie ciemne owoce (śliwka, jeżyna) z delikatną nutą dymu. W smaku średnio pełne, zbalansowane, z akcentami dojrzałych owoców i wanilii.
Wino o pięknym, złoto-żółtym kolorze, z delikatnym i bogatym aromatem masła, migdałów oraz brioche. W ustach prezentuje się żywo, elegancko, z doskonałą równowagą smaków i pełnią. Idealne do serwowania z przystawkami, takimi jak surowe warzywa, owoce morza, ryby, wędliny, foie gras, tatar wołowy i z...
Wino o jasnozłotym kolorze, z delikatnym aromatem akacji i cytrusów. W ustach żywe, perliste, o przyjemnej kwasowości, dającej orzeźwienie, z lekką mineralnością i cytrusowym tłem. Idealne do tłustych ryb, owoców morza i białych mięs. Najlepiej podawać schłodzone w temperaturze 8-12°C....
Musujące wino z serca regionu Veneto, produkowane pod marką Torresella (grupa Santa Margherita). Nazwa wina pochodzi od miejscowości w pobliżu Wenecji, wokół której winnice leżą na płaskich terenach z glebami aluwialnymi. Powstaje tradycyjnie z odmiany Glera w procesie Charmata (naturalny dwutlenek ...
Wino o głębokiej rubinowej barwie, z aromatami dojrzałych owoców leśnych, takich jak jeżyny, śliwki i czereśnie. W smaku wyraziste, z nutami pieprzu, ziół i przypraw. Tanie taniny i średnia kwasowość zapewniają harmonijną strukturę.
Głęboki czerwony kolor z fioletowymi refleksami. W aromacie wyczuwalne czerwone wiśnie i maliny. Na podniebieniu spójne z nosem – dominują czerwone owoce jagodowe i delikatna mineralna kwasowość. Wino średnio zbudowane, z łagodnymi taninami i owocowym finiszem.
Wino do makaronu to dodatek idealny, który pozwoli podkreślić cenne walory smakowe sztandarowych potraw kuchni włoskiej. Chociaż z reguły wina czerwone podajemy do makaronu w sosie czerwonym, a białe – do makaronu w sosie śmietanowym, gatunek, smak i ciężkość trunku powinny być za każdym razem dobierane do poszczególnego wariantu potrawy. A zatem jakie wino podaje się do makaronu w danym przypadku?
Jakie wino do spaghetti?
Wiedząc, jakie wino do makaronu z mięsem i pomidorami powinniśmy podać, wiemy także, jaki trunek sprawdzi się w połączeniu ze spaghetti bolognese – wino czerwone, intensywnie owocowe i lekkie, np. ze szczepu Lambrusco. Jakie wino do carbonary z kolei pasuje wyśmienicie? Tu powinniśmy wybrać odmiany charakterystyczne dla win białych, najlepiej pochodzące z Włoch, gdyż połączenia regionalne sprawdzają się najlepiej. Czyli oprócz popularnych Chardonnay lub Sauvignon Blanc możemy wybrać Fiano, Falanghina lub Greco. Zdaniem niektórych koneserów dobre wino do carbonary to także Pinot Noir.
Jakie wino do lasagne?
Do mięsnego wariantu lasagne, czyli np. bolognese, możemy podać tego samego typu trunki co do słynnego spaghetti – Lambrusco, Pinot Noir lub Chianti. Jeśli natomiast zdecydujemy się na wegetariański odmianę potrawy, doskonale sprawdzi się wino białe wytrawne o świeżym, owocowym aromacie, np. z włoskich odmian wspomnianych w poprzednim akapicie.
Jakie wino do makaronu ze szpinakiem pasuje najlepiej?
Wielu koneserów zdążyło się już przekonać, że szpinak jest doskonałym komponentem potraw na bazie makaronu. Jakie wino powinniśmy zatem podać do makaronu penne ze szpinakiem lub lasagne z tym dodatkiem? Możemy postawić zarówno na wyraziste, umiarkowanie kwaśne wina białe, takie jak Vernaccia lub Verdicchio, lub czerwone, wyraźnie cierpkie, do których zaliczamy te produkowane ze szczepów Cabernet Sauvignon czy Syrah.
Jakie wino do makaronu z pesto podać?
Aromatyczny sos pesto, w którym wyczuć możemy m.in. bazylię, orzeszki pinii oraz parmezan, bardzo dobrze komponuje się ze świeżymi winami o białej barwie. Polecić możemy w tym przypadku wina Sauvignon Blanc o intensywnym, owocowo-ziołowym zapachu. Sprawdzą się tutaj również włoskie wina z odmian Arneis czy Cortese. Entuzjaści win czerwonych mogą natomiast postawić na interesujące połączenie ze szczepem Sangiovese.
Dowiedz się, jakie wino pasuje do makaronu i zarezerwuj najlepszy trunek za pośrednictwem Winnicy Lidla.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.