Łączenie wina do serów – najważniejsze zasady
Jedną z podstawowych zasad tego, jakie wino pasuje do sera, jest ich zestawienie na podstawie podobnej intensywności. Tym samym, wino czerwone o wytrawnym i mocnym smaku dobrze będzie współgrać z równie wyrazistym serem, jak np. długo dojrzewające sery twarde. Z kolei lekkie smaki, takie jak w przypadku win białych, będą idealnie pasować do miękkich serów z białą pleśnią. To też rozwiązanie zagadki, jakie wino będzie pasować do sera Camembert czy Brie. Wina białe słodkie będą dobrze komponować się z serami o intensywnym zapachu i smaku, jak na przykład sery pleśniowe z niebieską pleśnią. Białe, wytrawne wino, takie jak hiszpańskie Sauvignon Blanc Visigodo, Rueda to jedna z propozycji dla tych, którzy zastanawiają się, jakie wino dobrać do sera koziego.
Istnieje możliwość zestawiania win i serów na zasadzie kontrastu. Jednak sztuka to wymaga odpowiedniej ich znajomości, dlatego jest przeznaczona głównie dla koneserów.
Jakie wino czerwone do sera wybrać?
Wino czerwone do serów lubi intensywne i wyraziste połączenia. Dobrze smakuje z takimi gatunkami serów, jak Parmezan, Grrana Padano, Cheddar oraz Radamer. Zestawienie to pozwala na wydobycie wyjątkowych aromatów zarówno z wina, jak i sera, jednocześnie nie przyćmiewających siebie nawzajem.
W Winnicy Lidla można zarezerwować wino wytrawne czerwone Carmenere Reserva, Vina Tarapaca, dojrzewające w chilijskim regionie Valle Central, które oferuje aromat czarnej porzeczki i jeżyny w połączeniu z zielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz ziarnami kakao. Równie ciekawą propozycją jest Pommard Jules Belin, Aoc – średnio ciężkie, wytrawne wino z francuskiego regionu Burgundii. Wyczuwalna jest w nim intensywna woń truskawki, miodu gryczanego czy goździków.
Jakie wino białe podawać do sera?
Przyjmując zasadę intensywności w doborze wina do serów, w przypadku białego wina należy wybierać sery delikatne w smaku. Dobrym wyborem będzie tu wspomniany wcześniej Camembert, Brie czy ser kozi. Białe wino to także odpowiednie rozwiązanie dylematu, jakie wino nadaje się do sera pleśniowego. Zwłaszcza tego z białą pleśnią.
Wśród ciekawych propozycji na Winnicy Lidla można zarezerwować wytrawne wino Charonnay, Duck Point o aromacie dojrzałych owoców tropikalnych, cedru czy nawet toffi. Pochodzi ono z regionu Hawkes Bay w Nowej Zelandii, słynnego z produkcji aromatycznych win wysokiej jakości.
Jakie różowe i musujące wino do jedzenia sera?
Wina różowe jak i musujące dobrane powinny zostać do serów o łagodnym, kremowym smaku. Dobrym przykładem tego, jakie wino nadaje się do serów pleśniowych, jest Les Combes Noires, Saint-Chinian, Aoc, o delikatnym aromacie maliny, arbuza i czerwonego jabłka. To francuskie wino z Doliny Rodanu pozwoli zbalansować zapach sera, nie tłumiąc jego walorów smakowych. W kategorii wino musujące, polecamy Prosecco Spumante Extra Dry, Allini. Włoskie, klasyczne wino musujące posiada wyjątkowy aromat jabłka, gruszki i migdałów. Delikatny zapach i smak tego wina będzie łagodził posmak sera, przez co nie będzie on tak intensywny.
Jakie wino do deski serów?
Przygotowując się na przyjście gości, warto zadbać o odpowiednio dobraną deskę serów jako przystawkę. Wybierając sery można ułożyć je od miękkich, przechodząc przez półmiękkie, do twardych, kończąc na serach pleśniowych. Jednak jak dobrać wino do deski serów, gdy mamy do dyspozycji kilka ich gatunków?
Najlepszym rozwiązaniem będzie czerwone wino, jak na przykład chilijskie Merlot „Alpaca”, produkowane w regionie Valle Central. Ten gatunek wina będzie najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem, które nie dominuje smaku poszczególnych serów, a wręcz pomaga podkreślić ich aromat.