Idealne wino do deski serów i wędlin?
Idealne wino do deski serów i wędlin… nie istnieje!
Ale i tak sobie dogodzimy, czytaj dalej.
Mamy na niej zwykle kilka rodzajów serów, wędlin, kiełbas, orzechy, owoce… Dobranie do tego wszystkiego jednego wina jest mega trudne… albo mega łatwe. Zależy, jak wielkim perfekcjonistą jesteś. Już tłumaczę!
Bądźmy realistami - jedno wino nie będzie pasować idealnie do wszystkich składników deski. Z drugiej strony - jakiekolwiek wybierzesz, do czegoś będzie pasować tam fantastycznie. Wybierając wino przyjmij jedną ze strategii:
1.Wybierz wino pod twój ulubiony składnik.
Z nim będzie idealnie, z innymi spoko, z niektórymi pewnie gorzej - ale spokojnie, rób wtedy po prostu dłuższe przerwy między gryzem a łykiem i będzie dobrze.
Propozycje świetnych połączeń:
Świeże, lekkie sery (mozarella, feta) - białe, lekkie, rześkie, wytrawne lub półwytrawne wino
Rekomendujemy:
Miękkie sery pleśniowe (camembert, brie) - musiak, nieco intensywniejsza biel albo lekkie czerwone
Rekomendujemy:
-
- Wytrawne
- Białe
- RPA
- Chenin Blanc
- 4/5 Intensywność
- 13,50% Zawartość alkoholu
Region winiarski Breedekloof znajduje się w zachodniej części Doliny rzeki Breede, będącej częścią Zachodniego Przylądka w Południowej Afryce. Dolina otoczona jest przez dwa pasma górskie i położona między Oceanem Atlantyckim a Klein Karoo. Panuje tam klimat zbliżony do śródziemnomorskiego. Zmiennoś... -
- Półsłodkie
- Musujące , Białe
- Hiszpania
- wieloszczepowe
- 2/5 Intensywność
- 11,50% Zawartość alkoholu

Twarde sery dojrzewające (parmezan, cheddar, pecorino) - intensywniejsza, dojrzewająca czerwień
Rekomendujemy:
Sery z niebieską pleśnią (gorgonzola, roquefort) - słodkie biele
Rekomendujemy:
-
- Półsłodkie
- Białe
- Niemcy
- Riesling
- 2/5 Intensywność
- 10,50% Zawartość alkoholu

Wino
Riesling Feinherb Mosel 750mlTANIEJ PRZY ZAKUPIE DWÓCH16,99 zł 21,99 zł-22%Brak w magazynie
Surowe szynki - wytrawne biele, delikatne czerwienie z niską taniną albo wina różowe
Rekomendujemy:
-
- Półwytrawne
- Różowe
- Francja
- wieloszczepowe
- 2/5 Intensywność
- 12,5% Zawartość alkoholu
Convivial Rosé pochodzi z Château Isolette - 45‑hektarowej, rodzinnej winnicy położonej w Parku Narodowym Luberon (południowa część Doliny Rodanu). Isolette to niezależny winiarz (Vigneron Indépendant), który łączy tradycyjne rzemiosło z ekologicznym podejściem: uprawy są prowadzone zgodnie z certyf...
Kiełbasy - średnio zbudowane czerwienie
Rekomendujemy:
-
- Wytrawne
- Czerwone
- Francja
- wieloszczepowe
- 3/5 Intensywność
- 13,50% Zawartość alkoholu
Château des Tourelles położone jest w prestiżowej apelacji Médoc w Bordeaux, słynącej z produkcji wybitnych win czerwonych. Historia posiadłości sięga XVIII wieku, a jej winnice rozciągają się na żwirowych glebach charakterystycznych dla regionu. Château des Tourelles wytwarza wina zgodnie ze stylem...
2. Wybierz jedno wino kompromisowe
Zauważ, że kilka razy w rekomendacjach do jednego produktu pojawiało się zarówno wino białe, jak i lekkie czerwone… Jakie wino łączy cechy tych dwóch? Różowe! Bardzo lubię jako uniwersalne wino do deski przekąsek właśnie ten rodzaj. Rześkie, owocowe, wytrawne lub pół. A wiesz co? Bąbelki zawsze spoko do przekąsek - wybieram różowego, lekko wytrawnego musiaka. Fantastyczne do surowych i gotowanych szynek, bardzo dobre do lekkich i miękkich pleśniowych serów, w porządku do reszty. Naprawdę uniwersalny zawodnik!
Rekomendujemy:
-
- Półwytrawne
- Różowe
- Francja
- wieloszczepowe
- 2/5 Intensywność
- 12,5% Zawartość alkoholu
Convivial Rosé pochodzi z Château Isolette - 45‑hektarowej, rodzinnej winnicy położonej w Parku Narodowym Luberon (południowa część Doliny Rodanu). Isolette to niezależny winiarz (Vigneron Indépendant), który łączy tradycyjne rzemiosło z ekologicznym podejściem: uprawy są prowadzone zgodnie z certyf...


Iwo Świerblewski | Sommelier dla normalnych
Cześć, mam na imię Iwo i jestem zawodowym sommelierem. W swojej pracy łączę dwa na pozór odległe winne światy.
Z jednej strony jestem sommelierem w restauracji z dużą kartą win, absolwentem oraz prowadzącym kursy WSET, piszę artykuły oraz zasiadam w jury paneli degustacyjnych gazety Trybuszon, należę do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Z drugiej - ściągam marynarkę, zakładam hoodie i buszuję po marketach, szukając perełek nawet za kilkanaście złotych. To moje oblicze znajdziecie w mediach społecznościowych - najchętniej obserwowanym na Instagramie profilu o tematyce alkoholi w Polsce. Pokazuję, że wino z dyskontu może być dobre, ciekawe, różnorodne i można nim rozbudzić winną zajawkę na całe życie. A na tym najbardziej mi zależy - na zarażaniu Was moją pasją.










