Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Zapisz się do naszego newslettera
i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
O alkoholach - Blog Winnicy Lidla.O alkoholach - Blog Winnicy Lidla.

Idealne wino do deski serów i wędlin?

Idealne wino do deski serów i wędlin? 

Idealne wino do deski serów i wędlin… nie istnieje!

Ale i tak sobie dogodzimy, czytaj dalej.

Mamy na niej zwykle kilka rodzajów serów, wędlin, kiełbas, orzechy, owoce… Dobranie do tego wszystkiego jednego wina jest mega trudne… albo mega łatwe. Zależy, jak wielkim perfekcjonistą jesteś. Już tłumaczę!

Bądźmy realistami - jedno wino nie będzie pasować idealnie do wszystkich składników deski. Z drugiej strony - jakiekolwiek wybierzesz, do czegoś będzie pasować tam fantastycznie. Wybierając wino przyjmij jedną ze strategii:

 

1.Wybierz wino pod twój ulubiony składnik.

Z nim będzie idealnie, z innymi spoko, z niektórymi pewnie gorzej - ale spokojnie, rób wtedy po prostu dłuższe przerwy między gryzem a łykiem i będzie dobrze.

Propozycje świetnych połączeń:

 

 

Miękkie sery pleśniowe (camembert, brie) - musiak, nieco intensywniejsza biel albo lekkie czerwone

Rekomendujemy:

 

 

 

Twarde sery dojrzewające (parmezan, cheddar, pecorino) - intensywniejsza, dojrzewająca czerwień

Rekomendujemy:

 

 

 

Sery z niebieską pleśnią (gorgonzola, roquefort) - słodkie biele

Rekomendujemy:

 

 

 

Surowe szynki - wytrawne biele, delikatne czerwienie z niską taniną albo wina różowe

Rekomendujemy:

 

 

 

Kiełbasy - średnio zbudowane czerwienie

Rekomendujemy:

 

 

2. Wybierz jedno wino kompromisowe

Zauważ, że kilka razy w rekomendacjach do jednego produktu pojawiało się zarówno wino białe, jak i lekkie czerwone… Jakie wino łączy cechy tych dwóch? Różowe! Bardzo lubię jako uniwersalne wino do deski przekąsek właśnie ten rodzaj. Rześkie, owocowe, wytrawne lub pół. A wiesz co? Bąbelki zawsze spoko do przekąsek - wybieram różowego, lekko wytrawnego musiaka. Fantastyczne do surowych i gotowanych szynek, bardzo dobre do lekkich i miękkich pleśniowych serów, w porządku do reszty. Naprawdę uniwersalny zawodnik!

 

 

Rekomendujemy:

 

Iwo Świerblewski | Sommelier dla normalnych

Cześć, mam na imię Iwo i jestem zawodowym sommelierem. W swojej pracy łączę dwa na pozór odległe winne światy.

Z jednej strony jestem sommelierem w restauracji z dużą kartą win, absolwentem oraz prowadzącym kursy WSET, piszę artykuły oraz zasiadam w jury paneli degustacyjnych gazety Trybuszon, należę do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Z drugiej - ściągam marynarkę, zakładam hoodie i buszuję po marketach, szukając perełek nawet za kilkanaście złotych. To moje oblicze znajdziecie w mediach społecznościowych - najchętniej obserwowanym na Instagramie profilu o tematyce alkoholi w Polsce. Pokazuję, że wino z dyskontu może być dobre, ciekawe, różnorodne i można nim rozbudzić winną zajawkę na całe życie. A na tym najbardziej mi zależy - na zarażaniu Was moją pasją.