Jakie wino do sushi? 12 propozycji!
Sushi to jedna z najbardziej charakterystycznych japońskich potraw, ukazująca wielką wrażliwość kulinarną mieszkańców tego kraju oraz ich łączność z morzem i jego darami. Ryż zaprawiony octem ryżowym występujący w towarzystwie licznych dodatków dla nas natomiast stał się daniem luksusowym, nierozerwalnie kojarzonym ze znawstwem i wysublimowanym podniebieniem. Czy wiesz jednak, co zrobić, żeby dodatkowo podkreślić smak sushi? Wystarczy podać je w towarzystwie odpowiedniego wina. I to właśnie najlepszemu winu do różnych rodzajów sushi poświęcamy ten tekst!


Jakie wino do sushi – białe czy czerwone?
Aby móc w pełni nacieszyć się walorami smakowymi sushi, powinniśmy podawać do niego wino białe, zazwyczaj przez znawców wybierane są wina jednoszczepowe. Dobre wino do sushi to z pewnością wino białe wytrawne o wyraźnej kwasowości. Niektórzy koneserzy zachwalają również łączenie poszczególnych wersji potrawy z trunkiem takim jak wino białe półwytrawne. Zdecydowanie rzadszym dodatkiem do sushi bywa wino białe półsłodkie czy wino białe słodkie, choć i bogatsze w cukier resztkowy warianty padają wyborem koneserów skorych do eksperymentów lub wielbicieli kontrastów. Słodsze wino dobrze będzie się komponować z sushi w pikantnej odsłonie (dlatego właśnie polecane bywa do specjałów pikantnej kuchni azjatyckiej).
W poszczególnych przypadkach cennym uzupełnieniem posiłku może być także wino białe musujące. Mając na uwadze szeroki wachlarz składników wykorzystywanych przez sushi masterów, powinniśmy za każdym razem uzależniać nasz wybór od specyfiki zamawianego specjału. Poniżej prezentujemy kilka konkretnych propozycji.
Zarezerwuj znakomite wino białe za pośrednictwem Winnicy Lidla. Do drobiu, warzyw, ryb, owoców morza i nie tylko!


Wina Riesling – uniwersalne wina do sushi
Wino Riesling, wywodzące się z Niemiec, powszechnie uważane jest za trunek uniwersalny. Może być łączone z szeregiem różnorodnych potraw – także z rybami, owocami morza i sushi. Bogaty bukiet wina, w którym wyczuwalne są akcenty brzoskwini i moreli z nutami cytrusów, dostarcza wielu niezwykle przyjemnych doznań zapachowych w trakcie degustacji specjału kuchni japońskiej. Do sushi polecamy przede wszystkim wytrawne wersje trunku, wspominaliśmy jednak, że część smakoszy stawia też na te słodsze trunki. Co ważne, świeży charakter wina Riesling sprawdza się znakomicie także w towarzystwie dużej ilości sosu sojowego.
Wino wytrawne? A może wino półwytrawne? Poznawaj propozycje Winnicy Lidla z całego świata. We wszystkich barwach, z bąbelkami i bez!


Co pić do sushi? Aromatyczne białe wino Gewurztraminer!
Wino z odmiany Gewurztraminer na długo zapada w pamięć swoim korzenno-owocowym aromatem z domieszką akcentów róży i liczi. To właśnie bogaty i nietypowy bukiet wina Gewurztraminer oraz jego przyjemna kwasowość sprawiają, że doskonale odnajduje się ono w towarzystwie zaprawionego octem ryżu, pikantnego wasabi i sosu sojowego. Do sushi polecamy w szczególności półsłodką odmianę trunku.
Wybierz wino półsłodkie idealne do sushi i nie tylko!
Wszystkim osobom zastanawiającym się, jakie wino do sushi Lidl poleca, odpowiadamy – Pinot Gris z Alzacji, czyli Pinot Gris Reserve, Dietrich. Wąchając i smakując polecane wino, rozpoznać można aromaty dojrzałego jabłka, kwiatów akacji oraz migdałów.


Co się pije do sushi? Także wina musujące!
W roli niezawodnego partnera sushi sprawdza się również wino musujące wytrawne. Wielbiciele hiszpańskich trunków mogą wypróbować w tej roli wytrawne wino Cava Extra Brut, Arestel, entuzjaści napitków z Półwyspu Apenińskiego natomiast – lekkie włoskie wina Prosecco Spumante Extra Dry ze szczepu Glera. Koneserzy gustujący w najwyższej klasy winach musujących mogą postawić także na znakomitego Szampana Rosé Sauvage, Piper-Heidsieck wyprodukowanego z odmian Chardonnay, Pinot Meunier i Pinot Noir. To doskonałej jakości wino różowe, w którego bukiecie każdy znawca wyczuje nuty jagody, truskawki, mandarynki i szafranu - idealnie współgra zwłaszcza z sushi z pieczonym węgorzem, czyli nigiri unagi.
Przekonaj się, że wino musujące niejedno ma imię. Na imprezę, na prezent dla konesera albo do wykwintnej kolacji – na pewno znajdziesz tę jedyną butelkę!
Różowe wino do sushi? Jak najbardziej!
Białe wino do sushi to podstawowy wybór, ale przed chwilą przywołaliśmy wino różowe, które będzie świetnie współgrać z interesującymi nas potrawami. Okazuje się bowiem, że również trunki o tej barwie smakują świetnie z morskimi specjałami w różnej odsłonie. Najlepszy wybór to lekkie, wytrawne specjały o przyjemnie delikatnym owocowym charakterze. Do ryby po japońsku polecamy zatem wino różowe wytrawneCôtes de Provence, Monalie, czyli urzekający kupaż z Prowansji, albo polskie wino “Shé”, Dolina Samy, Winnica Jankowice. To trunek o delikatnym, świeżym bukiecie, w którym dominują maliny, sok truskawkowy, rabar i jabłko. Przyjemna kwasowość wina sprawia ponadto, że idealnie sprawdza się jako aperitif serwowany przed posiłkiem. Naszym zdaniem świetnie współgrać z sushi może też Egri Rosé Cuvée, Bolyki, soczyste i rześkie musujące wino z węgierskiego regionu Eger o bardzo dobrze zrównoważonej strukturze i krótkim posmaku. Wino to szczególnie dobrze smakować będzie w temperaturze 10-12°C, także podane do surowej ryby z ryżem i glonami!
A wracając do jakże ciekawej kategorii trunków takich jak wina musujące wytrawne, pragniemy polecić jeszcze jeden trunek z Francji, tym razem ze słynnej Szampanii. To Brut Rosé, Veuve Thomassin, wino cechujące się soczystą kwasowością, orzeźwiającymi bąbelkami i bukietem bazującym na nutach czerwonych owoców, dżemu i skórki chleba. Inna ciekawa opcja to Rosé Pezsgő, Frakk, Félszáraz, zwłaszcza dla tych, którzy gustują w winach w nieco słodszym wydaniu. To różowe wino musujące polecamy do pikantnego sushi, lekka słodycz świetnie wygładza ostre akcenty.
Czerwone wino do sushi? Sprawdź, kiedy pasuje!
Czerwone wino i sushi to połączenie o wiele bardziej wymagające i o wiele rzadsze niż sushi i wino białe czy różowe. Nie oznacza to jednak, że trunek o czerwonej barwie powinien trzymać się z dala od surowej ryby! Jakie wino do sushi wybrać, jeżeli postanowiliśmy przetestować to nietuzinkowe połączenie? Właściwym wyborem bezsprzecznie okaże się lekkie czerwone wino o niezbyt wyrazistych taninach, za to o przyjemnej kwasowości. Odpowiednie okaże się wino wytrawne lub wino czerwone półwytrawne. Jakie szczepy radzimy mieć na uwadze w tym przypadku? Sprawdzi się uniwersalny Pinot Noir lub Gamay, hiszpańska odmiana Tempranillo lub włoska Barbera.
Warto wiedzieć, że serwując do różnych rodzajów sushi wino o rubinowej barwie, można pozwolić sobie na schłodzenie go do nieco niższej temperatury. 14-15°C to optimum. W ten sposób cierpkość tanin ulegnie złagodzeniu, co zapewni bardziej harmonijne odczucia smakowe. Raczej nie powinniśmy podawać do sushi wina starzonego o wyraźnie beczkowych akcentach. Tego rodzaju wina są w stanie przyćmić walory sushi, a do tego przecież nie chcemy i nie możemy dopuścić!
Jakieś konkretne propozycje z Winnicy Lidla? Z sushi może dogadać się Kékfrankos Superior, Varsányi Pinceszet, łagodnie cierpkie wino węgierskie o przyjemnie złożonym bukiecie. Inny potencjalny towarzysz sushi to francuskie Rouge de France, J.Moreau&Fils, wino półwytrawne o szerokim zastosowaniu kulinarnym.
We wpisie tym przedstawiliśmy oczywiście tylko kilka propozycji, które mogą okazać się pomocne dla smakoszy zachodzących w głowę, jaki rodzaj wina do sushi pasuje najlepiej. Wśród typów sommelierów znajdują się również trunki z odmian Chardonnay, Sauvignon Blanc, czy Muscat. Warto pamiętać, że sztuka łączenia wina ze specjałami kuchni japońskiej jest ciągłym eksperymentem. Dlatego też kwestia, jakie wino podać do sushi, nie jest obwarowana bezwzględnymi regułami. Zdecydowanie bardziej od win białych wolisz trunki czerwone i różowe? Nic nie stoi na przeszkodzie przed tym, abyś wypróbował własne połączenia! Wybór wina zależy wyłącznie od Ciebie! Sugerując się naszymi wskazówkami, na pewno uczynisz smak sushi jeszcze bardziej zniewalającym!