Wino galicyjskie – czym się wyróżnia?
Galicja to najdalej na północny zachód wysunięty region Hiszpanii. Za sprawą swego położenia geograficznego pozostaje pod silnym wpływem Oceanu Atlantyckiego, a zatem dość surowego klimatu morskiego. Dlatego też lokalni winiarze stawiają przede wszystkim na odmiany białe. Najpopularniejszym winem hiszpańskim z Galicji jest wino Albariño. Winorośl, z której jest otrzymywane, cechuje się znaczną wytrzymałością na zmienne warunki pogodowe, w tym częste w tym regionie obfite opady deszczu. Wytrawne wino hiszpańskie Albariño, bo z takim wariantem trunku możemy spotkać się najczęściej, wyróżnia się odświeżającym smakiem i niepowtarzalnym aromatem.
Oczywiście w Galicji wytwarzanie jest również wino czerwone, jednakże stanowi ono zaledwie niewielką część całkowitej produkcji regionu. Wina galicyjskie czerwone, np. z odmiany Mencia, to najczęściej trunki lekkie i niezobowiązujące.
Wino z regionu Galicja? Zarezerwujesz je za pośrednictwem naszej platformy.
Coto De Ibedo, Ribeiro DO – świetne białe wino galicyjskie
Jak wspominaliśmy, Galicja słynie z win białych. I choć najpopularniejszym szczepem w regionie jest zdecydowanie Albariño, trunki z innych odmian również zasługują na uwagę koneserów. Jednym z nich jest z pewnością Coto De Ibedo, Ribeiro Do. To umiarkowanie mocne białe wino hiszpańskie, otrzymywane z odmian Treixadura, Loureiro i Godello, stanowi wymarzony dodatek do ryb, owoców morza, warzyw i potraw na bazie drobiu. W smaku jest przyjemnie orzeźwiające, jego bukiet natomiast pozwala nam nacieszyć się aromatami limonki, bazylii, grejpfruta czy rumianku. Dla miłośników hiszpańskich win pozycja obowiązkowa.
Poznawaj intrygujące wina wytrawne wraz z Winnicą Lidla.
Wina hiszpańskie z Murcji
Murcja, w odróżnieniu od Galicji, znajduje się w strefie wpływu klimatu śródziemnomorskiego. Oznacza to, że winnice regionu położonego między Walencją a Andaluzją nastawione są na uprawę zgoła odmiennych szczepów. W regionie Murcji dominują czerwone winorośle, głównie pochodzenia francuskiego, takie jak Garnacha, Syrah, Cabernet Sauvignon czy Monastrell. Dobre hiszpańskie wino otrzymywane jest przez lokalnych mistrzów także z odmiany Cencibel (Tempranillo). Regionalne szczepy mają zdecydowanie większy udział w produkcji win białych – tu dominują odmiany Airen, Merseguera i Pedro Ximenez.
Wybierz niezwykłe wino z regionu Murcja!
Garnacha Prisma, Bodegas Paco Mulero, Calatayud DO – mocne wino hiszpańskie z Murcji
Wszyscy ci, którzy pragną poznać specyfikę czerwonych win produkowanych w Murcji, mogą sięgnąć po butelkę tego mocnego wina hiszpańskiego ze szczepu Garnacha. W smaku jest ono wyraźnie rozgrzewające, cierpkie i przyjemnie kwaśne, jego zapach z kolei przywodzi na myśl ciemne owoce oraz korzenne przyprawy. To dobre wino pasuje do szeregu bardzo zróżnicowanych potraw – przede wszystkim dań mięsnych na bazie jagnięciny, dziczyzny, wołowiny i wieprzowiny. Dobrze komponuje się z grzybami oraz aromatycznymi ziołami. Nie popełnimy także błędu, serwując ten trunek do wysokiej jakości serów.
Odwiedzaj stronę Winnicy Lidla i poznawaj najciekawsze wina hiszpańskie!
Choć wszyscy znamy trunki Cava czy Rioja – wino w Hiszpanii, nie zapominajmy, produkowane jest w wielu wyjątkowych regionach, z których każdy wyróżnia się innymi warunkami do uprawy winorośli i własną, pielęgnowaną od pokoleń, tradycją winiarską. Zachęcamy więc wszystkich koneserów trunków z Półwyspu Iberyjskiego do zapoznania się z oryginalnym winem galicyjskim oraz winami z Murcji. Dowiedz się, jakie wina w Lidlu możesz zarezerwować i poznawaj smaki ze wszystkich stron świata!