Aby podkreślić smak serwowanych w czasie Świąt Wielkiej Nocy potraw, warto zadbać o dopasowanie do nich odpowiedniego wina. Jakie wino na Wielkanoc najlepiej pasować będzie do jajek, a jakie do białej kiełbasy czy mazurka? Oto kilka praktycznych wskazówek.
Wino na Wielkanoc — pomyśl o nim już teraz!
W wina na Wielkanoc warto zaopatrzyć się nieco wcześniej, by mieć pewność, że uda się skompletować wszystkie ulubione trunki. Najlepsze rozwiązanie to zakup kilku różnych alkoholi. W czasie świąt Wielkanocnych przydatne może okazać się zarówno wino wytrawne, jak i wino półsłodkie. W ten sposób możliwe będzie dopasowanie trunku do każdego świątecznego dania — tak wytrawnego, jak i słodkiego.
Jakie wino do śniadania wielkanocnego?
Jakie wino do śniadania wielkanocnego będzie najlepiej pasowało? Uroczysty charakter tego spotkania podkreśli wino musujące. Kwasowość takiego typu wina sprawia, że bardzo dobrze pasuje ono zarówno do jajek z majonezem, jak i domowej roboty szynki czy białej kiełbasy. Chlebowo-tostowe nuty, jakie często można znaleźć w winach musujących świetnie komponują się z pasztetami, chrzanem czy różnego rodzaju sałatkami.
Jakie wino do śniadania wielkanocnego wybrać? Nasza pierwsza propozycja to wino białe musujące Cremand de Luxembourg Brut. Trunek ten pochodzi z luksemburskiego regionu Moselle i został wyprodukowany metodą wtórnej fermentacji butelkowej. Zawiera on 12% alkoholu. Wino to ma aromat grejpfruta, zielonego jabłka, mango oraz cytryny. Jego smak jest wytrawny, z łagodnym, słodkawym posmakiem. To musujące wino białe doskonale sprawdzać będzie się jako aperitif. Poza daniami typowo wielkanocnymi, dobrze pasować będzie ono również do potraw na bazie drobiu, ryb, owoców morza oraz warzyw.
Nic nie stoi równie na przeszkodzie, by zamiast musującego wina do śniadania podać prawdziwego Szampana. Znakomitym rozwiązaniem będzie, kultowy już, Szampan Moet & Chardon Brut Imperial. To trunek o umiarkowanie wytrawnym smaku, który zawiera 12% alkoholu. W jego bukiecie wyczuwalne są nuty owoców cytrusowych, zielonego jabłka, brzoskwini, agrestu oraz jaśminu. Szampan ten bardzo dobrze pasuje do ryb, owoców morza oraz sałatek.
Jakie wino na Wielkanoc?
Jakie wino na Wielkanoc warto kupić? Do serwowanych podczas świątecznego obiadu potraw, takich jak pieczeń czy schab, najlepiej pasować będzie wino czerwone. Gościom zaserwować można na przykład chilijskie czerwone wino wytrawne Cabernet Sauvignon Gran Reserva zawierające 13,5% alkoholu. Trunek ten pachnie czarną porzeczką, dżemem z truskawek, kakao, toffi oraz wanilią. Wino posiada umiarkowaną kwasowość i jest mocno rozgrzewające. Świetnie smakować będzie ono także razem ze stekiem wołowym czy grillowaną karkówką.
Wybierając wina na Wielkanoc, szczególną uwagę zwrócić należy na sosy, z jakimi serwuje się daną potrawę. Do ciemnych oraz pieczeniowych najlepiej pasować będą trunki nieco bardziej owocowe, jak czerwone wino Gigondas z francuskiej Doliny Rodanu. W alkoholu tym wyraźnie wyczuwalne są nuty jeżyny, fiołków, czarnego pieprzu oraz lukrecji. To trunek o wyraźnej cierpkości i stonowanej kwasowości. Do jasnych sosów z powodzeniem dopasować można natomiast delikatne, białe wino półwytrawne. Dobrym wyborem będzie na przykład francuskie wino białe półwytrawne Jean Neubert. Stanowi ono połączenie kwasowości oraz delikatnej słodyczy. Wino to ma aromat suszonej moreli, kandyzowanego banana, miodu, herbatników, kwiatów lipy oraz soku z owoców pigwowca.
Szykując wielkanocne menu, nie należy również zapomnieć o nieco słodszych alkoholach, które znakomicie komponować będą się ze świątecznymi mazurkami i babkami. Warto postawić na wino słodkie, jakim jest Tokaj. Na stole pojawić może się na przykład wino białe słodkie Royal Tokaji o długim posmaku i wyraźnie wyczuwalnej kwasowości. Alkohol ten ma aromat mirabelki, moreli, miodu, pigwy, figi oraz toffi.
Z naszego bloga dowiesz się również, jakie wino najlepiej pasuje do ryby i jak łączyć wina z serami.
Wybór wina na Wielkanoc nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych wskazówkach.