Jakie powinno być czerwone wino do grzańca?
Wybór czerwonego wina do grzańca nie powinien być sprawą trudną. Tak naprawdę istnieje bardzo wiele win, które możemy użyć do przygotowania pysznego i rozgrzewającego grzanego wina. Większość miłośników grzańca decyduje się na wina stosunkowo proste, o neutralnym bukiecie, półwytrawne lub półsłodkie. Na smak grzańca bardzo duży wpływ mają dodawane do niego przyprawy, miód czy owoce. Nie ma więc sensu używać do grzańca lepszych roczników win z Bordeaux czy wyśmienitego, włoskiego Barolo. Wino tego rodzaju i tak utraciłoby swój wysublimowany bukiet. Wybranie takiego wina do grzańca przez wielu uznane zostałoby za marnotrawstwo.
Jeśli nie mamy pod ręką wina czerwonego półsłodkiego lub półwytrawnego, do grzańca możemy też z powodzeniem użyć wina wytrawnego lub słodkiego. W takim przypadku powinniśmy użyć większej ilości dodatków: miodu w przypadku wina wytrawnego i np. soku z cytryny w przypadku wina słodkiego.
Jeśli nie mamy głowy do wyboru odpowiedniego wina, zawsze możemy zdecydować się na zakup gotowej mieszanki wina z przyprawami. Takie grzane wino wystarczy podgrzać, aby cieszyć się kubkiem aromatycznego grzańca.
Dobre wino do grzańca – z jakiego kraju?
Zastanawiacie się, z jakiego kraju wybrać czerwone wino do grzańca? Również w tym przypadku mamy dosyć szerokie pole do popisu. Jako główny składnik grzańca sprawdzą się bowiem zarówno wina ze Starego, jak i Nowego Świata. Ze starego kontynentu są to na przykład wina portugalskie, hiszpańskie czy węgierskie. Jeśli preferujemy wina z Nowego Świata, możemy sięgnąć po butelkę czerwonego wina półsłodkiego lub półwytrawnego z Chile.
Białe wino do grzańca – czy to możliwe?
Często można spotkać się z opiniami, że do grzańca nadaje się wyłącznie wino czerwone. Nie jest to do końca prawda, choć rzeczywiście wina czerwone królują w tej kategorii. Jednak grzańca możemy przygotować również z wina białego. Musimy jednak pamiętać, że wiele dobrych, białych win utraci dużą część swoich walorów smakowych, jeśli przygotujemy z nich grzańca. Jakie białe wino do grzańca wybrać? Kierujemy się tu podobnymi zasadami jak przy wyborze czerwonego wina do grzańca. Najlepsze będą więc wina białe półsłodkie lub półwytrawne o stosunkowo delikatnym i neutralnym smaku. Za walory smakowe grzańca odpowiadają w dużej mierze przyprawy, w związku z czym może nie warto używać do tego celu drogiego wina o złożonym bukiecie.
Jakie czerwone wino do grzańca bezalkoholowego?
Dostępne dziś wina bezalkoholowe pozwalają cieszyć się aromatycznym grzańcem również osobom, które nie spożywają alkoholu. Wybierając czerwone wino do grzańca bezalkoholowego, musimy jednak pamiętać o jednej bardzo ważnej kwestii. Wina określane jako bezalkoholowe, zawierają w rzeczywistości niewielką ilości alkoholu. Aby wino mogło być sprzedawane jako bezalkoholowe, musi zawierać mniej niż 0,5% alkoholu. Z takiego wina możemy także przygotować grzańca, jednak nie powinien być on spożywany przez kobiety w ciąży, kierowców czy osoby, które nie spożywają alkoholu ze względów medycznych. Całkowicie bezalkoholowego grzańca przygotujemy z czerwonego wina 0,0%. Wina z takim oznaczeniem są kompletnie pozbawione alkoholu. Grzańca z wina 0,0% może więc napić się każdy.
Wybierając wino do grzańca, mamy bardzo dużą dowolność. Sporo zależy od tego, na jakie dodatki i w jakich proporcjach się zdecydujemy w trakcie przyrządzania naszego grzańca. Warto poeksperymentować z różnymi rodzajami wina i znaleźć takie, które będzie nam najbardziej odpowiadało.