Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Czerwone wino do grzańca – które wybrać?

Wino grzane to jeden z tych kultowych gorących napojów, które służą nam szybkim i długotrwałym rozgrzaniem nawet w najzimniejsze jesienne i zimowe dni. Grzane wino możemy przyrządzić według własnych upodobań z dodatkiem wybranych dodatków takich jak przyprawy korzenne, miód i wiele innych. Zasadniczo do wina grzanego wykorzystuje się wina czerwone. Po jaki dokładnie rodzaj tego klasycznego trunku sięgnąć? Jakie szczepy i z jakiego kraju będą najlepsze? I czy z każdego wina można zrobić ten gorący napój? Na te i wiele innych pytań odpowiadamy w tekście.

 

Jakie powinno być czerwone wino do grzańca?

Wybór czerwonego wina do grzańca nie powinien być sprawą trudną. Tak naprawdę istnieje bardzo wiele win, które możemy użyć do przygotowania pysznego i rozgrzewającego grzanego wina. Większość miłośników grzańca decyduje się na wina stosunkowo proste, o neutralnym bukiecie, takie jak wino czerwone półwytrawne lub wino czerwone półsłodkie. Popularnym wyborem jest również  wino czerwone wytrawne.

Na smak grzańca bardzo duży wpływ mają dodawane do niego przyprawy, miód czy owoce. Nie ma więc sensu używać do grzańca lepszych roczników win z Bordeaux czy wyśmienitego, włoskiego Barolo. Wino tego rodzaju i tak utraciłoby swój wysublimowany bukiet. Wybranie takiego wina do grzańca przez wielu uznane zostałoby za marnotrawstwo. Choć oczywiście jako prawdziwi koneserzy możemy wybierać specjały według własnych upodobań! Nie można jednak przesadzać też w drugą stronę. Kiepskie wino może dobry grzaniec zamienić w trudny do wypicia ulepek. Zasada jest zatem taka – stawiajmy na wina proste, ale dobre!

Jak już sugerowaliśmy, jeśli nie mamy pod ręką wina czerwonego półsłodkiego lub półwytrawnego, do grzańca możemy też z powodzeniem wykorzystać wino wytrawne, a nawet słodkie. W takim przypadku powinniśmy użyć większej ilości dodatków: miodu w przypadku wina wytrawnego i np. soku z cytryny w przypadku wina słodkiego.

Jeśli nie mamy głowy do wyboru odpowiedniego wina, zawsze możemy zdecydować się na zakup gotowej mieszanki wina z przyprawami. Takie grzane wino wystarczy podgrzać, aby cieszyć się kubkiem aromatycznego grzańca.

Tymczasem przekonajmy się, jakie liczne możliwości wyboru wina zapewnia różnorodność świata win.

Dobre wino do grzańca – z jakiego kraju?

Zastanawiacie się, z jakiego kraju wybrać czerwone wino do grzańca? Również w tym przypadku mamy dosyć szerokie pole do popisu. Jako główny składnik grzańca sprawdzą się bowiem zarówno wina ze Starego, jak i Nowego Świata. Ze starego kontynentu są to na przykład wina francuskie, włoskie, hiszpańskie czy wina portugalskie czy węgierskie. Jeśli preferujemy wina z Nowego Świata, możemy sięgnąć po butelkę czerwonego wina półsłodkiego lub półwytrawnego z USA, Argentyny, Chile, RPA czy Australii.

Białe wino do grzańca – czy to możliwe?

Często można spotkać się z opiniami, że do grzańca nadaje się wyłącznie wino czerwone. Nie jest to do końca prawda, choć rzeczywiście wina czerwone królują w tej kategorii. Jednak grzańca możemy przygotować również z wina białego. Musimy jednak pamiętać, że wiele dobrych, białych win utraci dużą część swoich walorów smakowych, jeśli przygotujemy z nich grzańca. 

Jakie białe wino do grzańca wybrać? Kierujemy się tu podobnymi zasadami jak przy wyborze czerwonego wina do grzańca. Najlepsze będą więc wina białe półsłodkie lub półwytrawne o stosunkowo delikatnym i neutralnym smaku. Za walory smakowe grzańca odpowiadają w dużej mierze przyprawy, w związku z czym może nie warto używać do tego celu drogiego wina o złożonym bukiecie.

Jakie czerwone wino do grzańca bezalkoholowego?

Dostępne dziś wina bezalkoholowe pozwalają cieszyć się aromatycznym grzańcem również osobom, które nie spożywają alkoholu. Wybierając czerwone wino do grzańca bezalkoholowego, musimy jednak pamiętać o jednej bardzo ważnej kwestii. Wina określane jako bezalkoholowe, zawierają w rzeczywistości niewielką ilości alkoholu. Aby wino mogło być sprzedawane jako bezalkoholowe, musi zawierać mniej niż 0,5% alkoholu. Z takiego wina możemy także przygotować grzańca, jednak nie powinien być on spożywany przez kobiety w ciąży, kierowców czy osoby, które nie spożywają alkoholu ze względów medycznych. Całkowicie bezalkoholowego grzańca przygotujemy z czerwonego wina 0,0%. Wina z takim oznaczeniem są kompletnie pozbawione alkoholu. Grzańca z wina 0,0% może więc napić się każdy.

Czy z każdego wina można zrobić grzaniec?

Zasadniczo tak – możemy przygotować naprawdę dobrego grzańca  z wykorzystaniem naszego ulubionego koloru win. Dość duża popularnością cieszą się grzańce na bazie wina białego (do którego dodaje się m.in. ananasa, miód czy rozmaryn). Odpowiednie szczepy do tego rodzaju specjału to m.in Riesling, Sauvignon Blanc czy Chardonnay). Możesz dodać do nich m.in. gwiazdki anyżu i nieco imbiru. Przygotowanie wygląda podobnie jak w przypadku wina grzanego na winie czerwonym (podgrzewajmy wino na małym ogniu, unikając zagotowania), dodajmy wybrane dodatki i wszystko to ponownie podgrzejmy na małym ogniu, regularnie mieszając. Po tym pozostaje nam już tylko przecedzić całość!

Jeszcze rzadszym wyborem do grzanego wina jest trunek o różowej barwie. Jednak, jak wiesz,  także i ono może doskonale sprawdzić się w grzańcu – szczególnie wtedy, gdy poszukujemy alternatywy dla nieco cięższego wina czerwonego. Grzaniec z wina różowego lubi dodatki takie jak cynamon, goździki, plasterek pomarańczy, sok z cytryny, maliny i truskawki. Przygotujesz go w ten sam sposób, co grzaniec na winie czerwonym i białym.

W obu przypadkach, zastanawiając się, jakie wino wybrać do grzańca, warto postawić na wino lekkie, owocowe – wytrawne, półwytrawne, ewentualnie półsłodkie. Typowo słodkie wino czerwone słodkie, białe lub różowe, może okazać się… zbyt słodkie! Poszukując odpowiedzi na pytanie, czy każde wino nadaje się do grzańca, trzeba też pamiętać, żeby wystrzegać się tanich win niskiej jakości (której nie ukryją nawet najbardziej wyszukane dodatki!) oraz bardzo złożone wina, dojrzewające w beczkach. Cała złożoność drogiego trunku przepadnie w kompozycji, co więcej – tego rodzaju pozycja może nasycić grzaniec niepożądanymi nutami zapachowymi.

A co z winem musującym? Grzańca możemy przygotować wedle własnych upodobań. Jeśli przepadamy za winem z bąbelkami, możemy przygotować w naszej kuchni dobry grzaniec z ulubionym winem musującym. W tym przypadku musimy jednak mieć na uwadze, że zbyt długie podgrzewanie specjału sprawi, że pozbędziemy się wszystkich bąbelków! Wino powinno też osiągnąć temperaturę maksymalną około 60°C. Jakie składniki pasują do tego specjału? Choćby miód, wanilia i cynamon. Niekonwencjonalne dodatki to np. maliny, a jeśli zechcemy nadać gorącemu napojowi nieco egzotyczny wymiar, sięgnijmy po owoce granatu. Tego rodzaju grzane wino to miła odmiana dla smakoszy, którzy myśleli, że wiedzą już o nim wszystko!

Jak różne szczepy wpływają na smak grzańca?

We wcześniejszych partiach tekstu pisaliśmy już nieco o tym, jakie szczepy winne sprawdzą się w przypadku grzańca. Jak zatem widać – planując wybrać wino do grzańca, możemy pozwolić sobie na liczne eksperymenty. Jedno jest pewne – dobór odmiany ma duże znaczenie na walory smakowo-aromatyczne doprawionego gorącego wina, które tak chętnie pijemy w zimowe wieczory.

Popularna odmiana Merlot to wybór tych, którzy stawiają na owocową lekkość, która idealnie komponuje się z cynamonem i goździkami. Równie rozchwytywany Cabernet Sauvignon przypadnie do gustu tym, którzy poszukują odrobiny tanin i nieco bardziej wyrazistych nut owoców leśnych, którymi ma pachnieć gotowe grzane wino. Miłośniczki i miłośnicy wyrazistych akcentów śmiało mogą też przygotować wino grzane na bazie wina Syrah lub Shiraz. Znawcy identyfikują w tym trunku nuty ciemnych i czerwonych owoców wspieranych przez aromaty aromatycznych przypraw. Wino to idealnie zresztą współgra z przyprawami znanego z klasycznego grzańca. Doskonale podkreśli przyprawy korzenne. 

Osoby marzące o zdecydowanie lżejszym i łagodniejszym w smaku grzańcu mogą wybrać Pinot Noir lub Zinfandel. Ten ostatni szczep cieszy nos i podniebienie niuansami w postaci truskawek i malin. Podobnie wypadnie w grzańcu Grenache. Szczep ten, ze względu na wyczuwalność akcentów przyprawowych, m.in. cynamonu, naturalnie komponuje się z nieodzownymi składnikami grzańca. Ciekawym wyborem mogą okazać się też wina włoskie – warto mieć na uwadze zwłaszcza Primitivo o lekko deserowym powabie, Barberę, z uwagi na kwasowość, która urozmaici charakter grzańca, czy Nero d’Avola. Ten z kolei szczep bardzo dobrze dogada się z cytrusami królującymi w najlepszych grzańcach, polubi też dodawane do wina przyprawy.

Choć w naszym tekście interesuje nas przede wszystkim czerwone wino wytrawne, półwytrawne i półsłodkie – prawdopodobnie najlepsze do grzańców, powiedzmy coś jeszcze o potencjalnie ciekawych wyborach z kategorii win białych. Dobry typ do przygotowania grzanego wina to oczywiście rześki Riesling pełen tropikalnych akcentów. Te idealnie będą komponować się z kardamonem i imbirem. Równie celnym strzałem okaże się Gewürztraminer. Nie zawodzi nigdy – również w grzańcach! – Chardonnay! 

A co, gdy mowa o winach musujących? Jak już wspomnieliśmy, można, ale należy pamiętać, że wino musujące podczas podgrzewania zmieni swoje właściwości smakowe. Co wybrać? Można np. postawić na Prosecco bazujące na odmianie Glera. A to z uwagi na lekki charakter, świeżość i obfitość owocowych i kwiatowy akcentów. Będzie to gratka dla tych, którzy lubią łagodniejsze grzańce, które nawet w najchłodniejszą zimę przypominają nam o wiośnie i lecie! Nie zawiedzie również mieszanka właściwa dla klasycznych Szampanów – czyli Chardonnay, Pinot Meunier i Pinot Noir. Uwaga! Pamiętajmy, że we Włoszech powstaje unikalne czerwone wino musujące, Lambrusco. I to one, ze względu na swój głęboki charakter, będzie odpowiednim wyborem do nieco cięższych grzańców dla największych koneserów!

Różne style grzańca – wybierz swój ulubiony

Najpopularniejszym w naszym kraju rodzajem grzańca jest oczywiście grzaniec galicyjski, przyprawami korzennymi i miodem. Popularnym wyborem jest też niemiecki Glühwein, wyjątkowo słodki, czy zdecydowanie bardziej wytrawny Vin Chaud bazujący na winach z Burgundii. Anglicy z kolei pijają w zimne wieczory mulled wine, czyli grzańce wzbogacane odrobiną czegoś mocniejszego.

Wybierając wina do grzańca, wytrawne wina lub o wiele mniej taniczne, mamy olbrzymie możliwości wyboru. Sporo zależy od tego, na jakie dodatki i w jakich proporcjach się zdecydujemy w trakcie przyrządzania naszego grzańca. Warto poeksperymentować z różnymi rodzajami wina czerwonego (i nie tylko) i znaleźć takie, które będzie nam najbardziej odpowiadało. Zrobić grzane wino można na tyle sposobów!