Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
*Oświadczam że zapoznałem się z Regulaminem i akceptuję go oraz potwierdzam chęc zapoznania się z ofertą napojów alkoholowych
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl


Tequilla – alkohol z Meksyku!

Tequila to jeden z najbardziej kojarzących się z Meksykiem produktów. Już sam jej widok na sklepowej półce przywołuje na myśl mariachi, przygrywających na ulicach kolorowych miasteczek, czy mieszkańców z tradycyjnymi czerwonymi sombrero. Dopełnieniem tego meksykańskiego obrazu jest właśnie ów trunek, a także burrito z ostrymi papryczkami chili. Choć skojarzenia są słuszne, to jednak niewiele osób wie, jak powstaje Tequila, jaki to rodzaj alkoholu oraz jak prawidłowo go spożywać. Nie każdy też wie, że wszystkie jej rodzaje można znaleźć w sklepach, przy czym czasem trzeba specjalnie zarezerwować dany alkohol online (taką możliwość daje między innymi WinnicaLidla).

Tequila – co to jest?

Tequila to wódka, która powstaje ze sfermentowanego soku z niebieskiej odmiany agawy zwanej Agave tequiliana. Niezwykle istotny jest tutaj zarówno gatunek rośliny, jak i jej procentowa obecność w procesie produkcji. Dlaczego? Prawo Meksyku pozwala nazywać Tequilą alkohole wyprodukowane przy użyciu co najmniej 51 procent cukrów z agawy błękitniej. Najszlachetniejsze są zatem Tequile wyprodukowane w 100% z Agawy tequiliana (o czym informuje odpowiedni zapis na etykiecie).Możesz mieć również do czynienia z Mezcalem, czyli rodzajem tequili o gorszej jakości. Produkuje się go z dwudziestu różnych odmian agawy oraz np. z trzciny cukrowej.

Tequila – jak powstaje?

Sekret dobrej tequili tkwi nie w jej długim leżakowaniu, a dojrzewaniu samej agawy. Roślinę uprawia się minimum 8 lat, tak aby móc uzyskać z jej pnia drogocenny sok. Po osiągnięciu określonego wieku, ścina się trzpień i obcina liście, a następnie wypala w specjalnym piecu i przerabia na pulpę. Uzyskany sok poddawany jest fermentacji. Do tego zabiegu wykorzystuje się zbiorniki ze stali nierdzewnej lub drewniane. Po 7-12 dniach powstaje napój musujący określany „pulque ”.Po podwójnej destylacji, która odbywa się w miedzianych alembikach lub destylacyjnych kolumnach,alkohol zostaje przefiltrowany przez filtry celulozowe lub węgiel aktywowany i poddany krótkiemu starzeniu.Trunki, które ukończą cały ten proces mogą być nazwane tequilą.

Z czym pić Tequile?

By móc odpowiedzieć na to pytanie, warto najpierw poznać pięć gatunków Tequili, które w zależności od długości leżakowania, posiadają inne walory smakowe oraz aromatyczne.

Silver zwana również Blanco to najpopularniejsza i najtańsza Tequila. Przechodzi ona podwójny proces filtracji, który łagodzi jej smak i zapach. Leżakuje przez około dwa miesiące lub wcale – wówczas od razu rozlewana jest do butelek. Wśród trunków z gatunku silver można znaleźć też takie, które zostają przefiltrowane tylko jeden raz. Taki wariant określany jest mianem „ordinary” – ze względu na dość wyrazisty aromat i smak, może przypaść do gustu głównie prawdziwym wielbicielom i koneserom. Silvery spożywa się w szocie z limonką oraz solą. Swoją drogą, ponieważ jest ona najniższą gatunkowo Tequilą, doskonale nadaje się do przygotowywania drinków. Oryginalnie w Meksyku, do popijania srebrnej Tequili służy tzw. sangrita - słodko-kwaśna, pikantna mieszanka soku pomarańczowego, grenadyny (lub soku pomidorowego) i chili.

Gold – Joven również jest Tequilą krótkiego czasu leżakowania. Nierzadko występuje w postaci mieszanki dwóch: Blanco i jednorocznej Tequili. Charakterystyczny złoty kolor uzyskiwany jest za pomocą karmelu lub leżakowania w drewnianych beczkach. Z czym Tequila złota smakuje najlepiej? Ten rodzaj można pić, podobnie jak Silver, w szocie z limonką i solą, lub popijając sangritą. W tym wypadku można też zamiast cytryny użyć pomarańczy, a sól zastąpić cynamonem Dodawana jest także do drinków.

Reposado, Anejo, a także Extra Anejo lub Muy Anejo – to szlachetne odmiany Tequili Gold. Wszystkie leżakują w dębowych beczkach, ale różnią się czasem produkcji. Reposado leżakuje od 2 miesięcy do roku, dzięki czemu uzyskuje delikatny smak i subtelny aromat. W przypadku Anejo dojrzewanie trwa 1 do 3 lat, a tych ostatnich wariantów nie mniej niż 3 lata. Istną profanacją byłby drink z tequilą wysokogatunkową. Dlatego te odmiany należy spożywać samodzielnie, bez zbędnych dodatków.

Tequila – z czym pić drinki?

Tequila doskonale komponuje się z sokami – ananasowym, pomarańczowym czy grejpfrutowym. Dlatego, jeśli szukasz idealnego, alkoholowego pomysłu na imprezę, tego typu połączenia mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Jeżeli lubisz natomiast drinki musujące, wówczas lepszym rozwiązaniem będzie dodanie Sprite’a. Zaletą Tequili jest również to, że świetnie podbija smaki innych alkoholi (np. rumu). Wielbicie słodkości koniecznie powinni spróbować Tequili z syropem grenadina lub likierem pomarańczowym.

Należy podkreślić, że Tequila,podobnie jak inne alkohole mocne, po zabutelkowaniu nie zmienia już swoich walorów smakowych niemniej, zalecane jest jej spożycie w przeciągu 5 lat.