The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Tequila to alkohol wysokoprocentowy, który pochodzi z Meksyku i jest produkowany z soku niebieskiej agawy poddawanego fermentacji. Zobacz nasze specjalnie wyselekcjonowane pozycje tego wyjątkowego trunku i wybierz coś dla siebie
Tequila to destylowany napój alkoholowy z Meksyku produkowany z fermentowanego soku agawy niebieskiej. Za kolebkę tego oryginalnego trunku uważany jest stan Jalisco - gdzie plantacje niebieskiej agawy rosną w obfitości na żyznych glebach wulkanicznych. Produkcja tequili prowadzona jest również w Guanajuato, Michoacán, Nayarit i Tamaulipas - na obszarach objętych systemem klasyfikacji jakości "Denominación de Origen" (DO).
Tequila jest popularna jako baza do wielu koktajli, takich jak Margarita, Paloma, czy Tequila Sunrise; może być również spożywana solo, w kieliszkach "caballito" lub „shot glass” - zazwyczaj z solą i limonką. Najważniejsze rodzaje tequili to: blanco - młoda, nie starzona tequila o wyraźnym, roślinnym smaku; reposado - starzona przez co najmniej 2 miesiące w dębowych beczkach; añejo - starzona przez co najmniej rok; extra añejo - starzona przez co najmniej 3 lata, co nadaje jej bogaty smak i aromat.
Mezcal Casamigos to wyjątkowy trunek powstający w meksykańskiej miejscowości Santiago Matatlan w stanie Oaxaca. Produkowany w 100% z agawy Espadin. Dwukrotnie destylowany w tradycyjnych miedzianych alembikach. W jego smaku wyczuwalne są dym, agawa, pieprz oraz nuty owoców egzotycznych.
W ofercie Dead Mans Fingers pojawiła się Tequila, a właścicie Tequila Reposado, czyli „Realmente muy bueno”, jak mówią w centrum Guadalajary. Dojrzewa ona w beczkach po Bourbonie, dzięki czemu uzyskuje w smaku cudownie zaokrąglone nuty wanilii i miodu.
Wyjątkowy dodatek do naszej linii alkoholi rzemieślniczych, Sunshine State Agave to nasza wersja słynnej meksykańskiej specjalności. Destylowany w małych partiach z soku z niebieskiej agawy jest pełen owocowych nut i zapewnia bogaty i wyrazisty profil smakowy. Używaj go do tworzenia niesamowitych ma...
Wyjątkowy dodatek do naszej linii alkoholi rzemieślniczych, Sunshine State Agave to nasza wersja słynnej meksykańskiej specjalności dodatkowo maturowana 6 miesięcy w dębowych beczkach. Destylowany w małych partiach z soku z niebieskiej agawy, jest pełen owocowych nut. Bogaty i odważny profil smakowy...
La Casa De Diego & Maria opowiada nam historię życia poprzez tequilę. Zainspirowany słynną „Dia de los Muertos” w Meksyku, Etykieta pokazuje nam historię Diego i Marii oraz kilka kluczowych okresów, przez które przeszli. Trudne chwile, inne pełne radości, ale zawsze przy kieliszku tequili.
Oko: ja...
La Casa De Diego & Maria opowiada nam historię życia poprzez tequilę. Zainspirowany słynną „Dia de los Muertos” w Meksyku, Etykieta pokazuje nam historię Diego i Marii oraz kilka kluczowych okresów, przez które przeszli. Trudne chwile, inne pełne radości, ale zawsze przy kieliszku tequili.
Oko: ...
Meksykańska tequila - czysta, z wyraźnymi aromatami i smakami agawy oraz mango, które nadają trunkowi unikalną wartość. Oryginalny projekt butelki jest inspirowany specjalnym meksykańskim świętem - "Dia de Los Muertos".
wedle opisu, słodka, czekolada orzechowa, troszkę toffi. Tylko z kieliszka , nie za zimna (15-16 st), do tego zakąsić trójkącikiem pomarańczy (słodkiej, bez pestek) -oprószonej
aromatycznym cynamonem. Nic więcej.Daniel
Podobnie jak istniejąca od 1997 roku marka Casa Noble tequila Mi Campo powstaje w istniejącej od 1991 roku gorzelni La Cofradia. Wprowadzona na rynek w 2018 roku przez amerykańskiego giganta Constellation Brands Mi Campo to trunek, dla którego grupę docelową stanowią tzw. millenialsi. Wersje starzon...
Podobnie jak istniejąca od 1997 roku marka Casa Noble tequila Mi Campo powstaje w istniejącej od 1991 roku gorzelni La Cofradia. Wprowadzona na rynek w 2018 roku przez amerykańskiego giganta Constellation Brands Mi Campo to trunek, dla którego grupę docelową stanowią tzw. millenialsi. Wersje starzon...
Historia produkcji tequili przez wytwórców Casa Noble sięga roku 1700. Nad jej jakością obecnie czuwa Jose „Pepe” Hermosillo, obecnie ósme pokolenie rodziny tworzącej tequilę od ponad 300 już lat. Co więcej, to właśnie tutaj, wedle oficjalnych dokumentów, niejaki Pedro Sanchez de Tagle jako pierwszy...
Historia produkcji tequili przez wytwórców Casa Noble sięga roku 1700. Nad jej jakością obecnie czuwa Jose „Pepe” Hermosillo, obecnie ósme pokolenie rodziny tworzącej tequilę od ponad 300 już lat. Co więcej, to właśnie tutaj, wedle oficjalnych dokumentów, niejaki Pedro Sanchez de Tagle jako pierwszy...
Historia produkcji tequili przez wytwórców Casa Noble sięga roku 1700. Nad jej jakością obecnie czuwa Jose „Pepe” Hermosillo, obecnie ósme pokolenie rodziny tworzącej tequilę od ponad 300 już lat. Co więcej, to właśnie tutaj, wedle oficjalnych dokumentów, niejaki Pedro Sanchez de Tagle jako pierwszy...
Historia każdej kropli Tequili Sierra ma swój początek w prowincji Jalisco na plantacjach w Los Altos, na wysokości 2.000 metrów n.p.m., gdzie produkowane są błękitne agawy. Sierra Milenario Blanco 100% Agawy doskonałość smaku zawdzięcza wyłącznie ręcznie selekcjonowanym agawom oraz wyjątkowo delik...
Oszałamiający, fioletowo-niebieski trunek o świeżym, cytrusowym aromacie. Nuty klementynki i opuncji tworzą jedyne w swoim rodzaju połączenie najsmaczniejszych owoców tropikalnych. W smaku odnajdziemy również nutę truskawki, arbuza, melona, figi i banana, które doskonale łączy się z rześkim odcienie...
Agawa jest zbierana ręcznie i pieczona w tradycyjnych piecach parowych a następnie tłuczona, fermentowana i destylowana. Butterfly Cannon Silver Cristalino to 100% tequila z agawy, która leżakuje w beczkach do 30 dni zanim zostanie przefiltrowana przez węgiel drzewny, aby uzyskać idealnie czysty, rz...
TEQ Los Tres Tonos Reposado - Pochodzi z destylarni Santa Rosa. Agawa Weber Blue rośnie tu na najdoskonalszej glebie. Żyzny, wulkaniczny teren, tworzony był od 200 tysięcy lat. Sama tequila, produkowana starą, choć mało efektywną metodą jest produktem najbardziej zbliżonym do whisky z wyspy Islay. N...
TEQ Los Tres Tonos Blanco - Pochodzi z destylarni Santa Rosa. Agawa Weber Blue rośnie tu na najdoskonalszej glebie. Żyzny, wulkaniczny teren, tworzony był od 200 tysięcy lat. Sama tequila, produkowana starą, choć mało efektywną metodą jest produktem najbardziej zbliżonym do whisky z wyspy Islay. Nad...
Tequila Butterfly Cannon Rosa - Tequila 100% z agawy, z najczęściej nagradzanej destylarni w Meksyku. Wykonana tradycyjnymi metodami filtracji i aromatyzowania. Rosa jest nasycona skórką meksykańskiego różowego grejpfruta, aby nadać jej świeży s&...
Salitos to tequila uzyskana ze skąpanej w słońcu niebieskiej odmiany agawy Weber, z samego serca słynnego na całym świecie regionu Meksyku, Jalisco. Trunek uzyskuje złoto żółte zabarwienie ze względu na wydłużony czas dojrzewania w dębowych beczkach. Naszą nieśmiertelną tequile podsumowujemy krótko ...
Patron Gran Platinum to jedna z najlepszych tequilli na świecie. Potrójnie destylowana, a następnie pozostawiona w kadziach przez 3 miesiące, żeby smak doszedł do perfekcji. Dzięki dodatkowej destylacji i odstawieniu jej do kadzi, smak jest naprawdę delikatn...
Bardzo dobra. Czuć piękny słodki aromat wanilii ujawniający się po pierwszych łykach. Do picia solo, ewentualnie z kostka lodu. Do drinków szkoda, wystarczy el jimandor.Yom
Tequila to meksykańska wódka wytwarzana ze sfermentowanego soku agawy niebieskiej. Nazwa tego trunku pochodzi od miejscowości w meksykańskim stanie Jalisco, gdzie powstała pierwsza wytwórnia tego alkoholu. Przez długi czas tequila znana była przede wszystkim lokalnie. Dopiero zdobycie popularności w Stanach Zjednoczonych otworzyło tequili drzwi na świat.
Rodzaje tequili
Jakość tequili możemy oceniać po użytych do jej produkcji surowcach, ale również po czasie leżakowania, szczegółach procesu destylacji itd. Wśród najpopularniejszych rodzajów tequili możemy wyróżnić:
Tequila silver (blanco) – to tequila najniższego gatunku. Tequila tego rodzaju leżakuje zwykle bardzo krótko lub wcale. Ze względu na stosunkowo niską jakość i intensywny smak tequilę srebrną pije się często z solą i limonką/cytryną lub używa się jej jako składnika drinków.
Tequila gold (joven) – kolejny rodzaj tequili o bardzo krótkim czasie leżakowania. W procesie produkcji jest barwiona na złoty kolor.
Tequila reposado – odmiana złotej tequili o nieco dłuższym czasie leżakowania. Wynosi on co najmniej 2 miesiące. Dzięki leżakowaniu tequila reposado jest trunkiem o delikatniejszym smaku i nieco wyższej jakości.
Tequila anejo – wysokogatunkowa tequila, która leżakuje w dębowych beczkach około 2 lat.
Tequila muy anejo – najwyższej jakości tequila, która leżakuje od 3 do nawet 9 lat.
Jak pić tequilę?
Zależnie od wybranego rodzaju tequili możemy spożywać ją samą lub jako składnik popularnych drinków. Amerykańskie kino przyczyniło się do popularyzacji picia tequili w małych kieliszkach, tak zwanych shotach. Zwykle przed wypiciem alkoholu należy polizać szczyptę soli lub cynamonu, a tequilę zagryźć cytryną lub kawałkiem pomarańczy. Zwykle tequilę srebrną pije się z solą i cytryną, a złotą z cynamonem i pomarańczą. Istnieją jednak również gatunki tequili starzonej w specjalnych, dębowych beczkach. Tequila reposado spędza w dębowych beczkach od 2 do 12 miesięcy. Natomiast tequila aniejo, aż 2 lata. Te rodzaje tequili należy spożywać samodzielnie, aby w pełni rozkoszować się ich aromatem.
Drinki z tequilą
Najbardziej znanym drinkiem z tequilą jest oczywiście Margarita. W najprostszej wersji margarita to tequila z sokiem z limonki i i pomarańczowym likierem. Poprawna wersja tego drinka jest jednak nieco bardziej złożona. Innym popularnym koktajlem na bazie tequili jest Tequila Sunrise. Meksykańska wódka połączona jest w nim z grenadiną i sokiem pomarańczowym.
Ile procent alkoholu ma tequila?
Tequila to alkohol wysokoprocentowy. Większość dostępnych na sklepowych półkach tequili ma 40% alkoholu. Choć miłośnicy naprawdę mocnych alkoholi mogą znaleźć również tequilę o nieco większej zawartości alkoholu.
Tequila w Winnicy Lidla
Na stronach Winnicy Lidla znajdziecie wybrane, najwyższej jakości tequile z Meksyku. Świetnym przykładem może być Tequila Patron – marka premium produkowana w małych partiach, w 100% z niebieskiej agawy. Każda butelka Tequila Patron jest ręcznie wykonana i numerowana. Tequilę tej marki można z powodzeniem spożywać samodzielnie, jak i w koktajlach.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.