Gdyby wskazać drink, który będzie idealnym podsumowaniem letnich dni, z pewnością byłby to Tequila Sunrise. Popularne połączenie tequili, soku pomarańczowego, grenadiny oraz lodu, to synonim wakacyjnego szaleństwa. Skutecznie orzeźwia, gasi pragnienie, a przede wszystkim trafia w gusta nawet bardzo wymagających smakoszy. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do letnich spotkań.
Tequila Sunrise – smak wakacji
Tequila Sunrise to drink, który nawet swoim wyglądem przywodzi na myśl słońce, gorący piasek na plaży i przepiękną pogodę. Pomarańczowy kolor soku miesza się tutaj z intensywną czerwienią grenadiny, przez co wygląda jak krajobraz tuż po zachodzie słońca. Nic zatem dziwnego, że jest częstym wyborem, nie tylko latem.
W swojej pierwotnej wersji był to drink z tequilą, sokiem pomarańczowym oraz niewielkim dodatkiem likieru porzeczkowego. Przyjmuje się, że Tequila Sunrise powstała w Meksyku, gdzie przypadła do gustu wypoczywającym tam Amerykanom. Także dzięki nim, drink ten zaczął być przyrządzany według współcześnie znanej receptury. Z czasem likier porzeczkowy został zastąpiony przez grenadinę. Zamiana na syrop zaszła prawdopodobnie w latach 70., w jednym z barów w San Francisco. Od tamtej pory przepis na Tequila Sunrise został rozpowszechniony na całym świecie.
Drink z tequili cieszy się popularnością od wielu lat i nieustannie zjednuje sobie kolejnych zwolenników. Nawet słynny zespół The Rolling Stones jest wielkim fanem tego połączenia. Podobno, gdy wokalista grupy, Mick Jagger, spróbował Tequila Sunrise, nie rozstawał się z tym alkoholem podczas całej trasy koncertowej po Stanach Zjednoczonych.
Przygotowanie drinka z tequili, soku pomarańczowego i grenadiny jest proste i poradzi sobie z nim nawet laik, jeśli chodzi o umiejętności barmańskie. Wystarczy kilka chwil, aby w domowym zaciszu wykonać smaczne i orzeźwiające drinki, którymi będą zachwycać się zaproszeni goście.
Klasyczna wersja Tequila Sunrise
Cierpki smak tequili, orzeźwiający sok pomarańczowy, słodycz grenadiny oraz przyjemnie chłodzący lód – idealne połączenie, które doskonale gasi pragnienie i rozbudza ochotę na więcej. Przepis na Tequila Sunrise to zaledwie kilka składników, w ściśle określonych proporcjach. Warto pamiętać o ich zachowaniu, aby stworzyć drink, idealnie oddający klimat zachodów słońca. Do wykonania drinka z tequilą nie potrzebna jest znajomość sztuki barmańskiej ani posiadanie zaawansowanych przyrządów. Przyda się natomiast wysoka szklanka.
Tequila Sunrise znajduje się na liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA). Przepis na to połączenie jest wykorzystywane podczas oficjalnych zawodów barmańskich. Może być też atrakcją dla zaproszonych gości, gdy drink pojawi się na stole.
W Winnicy Lidla mamy także inne propozycje na oryginalne drinki z tequilą. Wystarczy sprawdzić co przygotowaliśmy!
Składniki:
- 45 ml tequili
- 90 ml świeżego soku z pomarańczy
- 15 ml grenadiny
- kostki lodu
Wykonanie:
Do wysokiej szklanki należy włożyć kilka kostek lodu. Następnie dodać do środka tequilę i sok pomarańczowy. Na sam koniec wlać grenadinę. Syrop powoli opadnie na dno szklanki, tworząc łagodne przejście kolorystyczne. Całość nie wymaga mieszania. Drink można przyozdobić połową pomarańczy i podać do wypicia.
Vodka Sunrise – mocniejsza wersja klasyki
Tequila to alkohol, który pasuje do licznych dodatków, ale dobrze smakuje też samodzielnie. O tym, z czym pić tequilę, podpowiadamy w Winnicy Lidla. Jednak nie wszyscy są zwolennikami tego mocnego alkoholu. Dlatego jedną ze zmodyfikowanych propozycji, wywodzących się od klasycznego Tequila Sunrise, jest drink o nazwie Vodka Sunrise. Jak można się domyślić, wódka zastępuje tutaj meksykański alkohol, a tym samym całość jest bardziej wyrazista w smaku. Przypadnie do gustu smakoszom, którzy lubią mocno kontrastowe połączenia.
Składniki:
- 50 ml wódki
- 150 ml soku pomarańczowego
- 30 ml grenadiny
- kostki lodu
Wykonanie:
W wysokiej szklance typu high ball należy umieścić kostki lodu. Następnie dodać wódkę i lekko zmieszać z lodem. Później wlać do środka sok pomarańczowy, a na końcu grenadinę. Całość podać do spożycia.