Tequila to alkohol, który jak żaden inny kojarzy się z klimatem gorącego Meksyku. Natychmiast przywołuje szereg wakacyjnych, miłych sercu obrazów! Jednak choć zna ją chyba każdy, tak naprawdę w Polsce wciąż nie mamy szerokiej wiedzy na jej temat. Tym razem na naszym blogu odkrywamy jedną z tajemnic tequili, aby nieco przybliżyć naszym czytelnikom jej walory. Wyjaśniamy, po co dodaje się sól do tequili!
Po co sól do tequili?
Zanim wyjaśnimy kwestię, dlaczego tequilę pije się z solą i cytryną, zacznijmy od kilku słów wyjaśnienia na temat tego alkoholu, ponieważ narosło wokół niego sporo mitów. Często mówi się, że powoduje on nieznośny ból głowy o poranku. Nie jest to oczywiście wykluczone, jednak często wynika raczej z faktu, że tequila bywa tylko dodatkiem do suto zakrapianej nocy, a nie z właściwości tego meksykańskiego specjału! Wystarczy nadmienić, że często tequilę z solą i cytryną (lub innymi dodatkami) pije się w postaci shotów na zakończenie zabawy. Można spotkać się też ze stwierdzeniem, że oryginalny trunek występuje wyłącznie z robakiem w środku. W rzeczywistości mowa jednak o mezcalu.
Prawdziwa tequila to wódka powstająca ze sfermentowanego soku niebieskiej agawy, czyli Agave tequiliana. Występuje ona w różnych odmianach, przy czym prawo Meksyku pozwala na nazywanie tequilą wyłącznie trunków wyprodukowanych z wykorzystaniem przynajmniej 51% soków z niebieskiej agawy. Za najszlachetniejsze uznaje się trunki otrzymywane z niej w 100%. Ponadto wyróżnia się aż 5 odmian tequili różniących się walorami smakowymi oraz jakością, lecz tylko 2 z nich pije się z solą. Mowa tu o odmianie Silver, zwanej też Blanco, czyli najpopularniejszej, niedrogiej tequili oraz odmianie Gold – Joven. Cechuje je dość ostry smak, dlatego często serwuje się je z dodatkami.
Po tym krótkim wstępie możemy w końcu przejść do odpowiedzi na pytanie – dlaczego sól do tequili to trafiony dodatek? Odpowiedź jest prosta. Sól łagodzi ostry smak alkoholu. Dla wielu osób nieodłączny dodatek do tequili to również cytryna. W przypadku każdej z wymienionych wyżej odmian to bardzo dobry pomysł. Musimy przy tym wyjaśnić, dlaczego tequilę pije się z solą i cytryną. Otóż cytrusy, podobnie jak wspomniana sól, neutralizują ostry smak alkoholu. Dodajmy jednak, że metoda picia tequili z cytryną i solą została spopularyzowana głównie przez amerykańskie kino, nie wywodzi się jednak z meksykańskich tradycji. Taki sposób spożywania tego oryginalnego meksykańskiego trunku doceniają zwłaszcza osoby dopiero rozpoczynające z nim przygodę.
W przypadku szlachetnych odmian tequili Gold, czyli Reposado, Anejo, Extra Anejo lub Muy Anejo, wszelkie dodatki są całkowicie zbędne. Zazwyczaj pije się je samodzielnie, aby w pełni delektować się ich wyjątkowym smakiem, który w żadnym wypadku nie jest tak ostry jak w tańszych, nieco gorszych jakościowo, odmianach. Choć oczywiście nikt nie zabroni nam tę tequilę z solą i limonką (czy cytryną)!
Jaka sól do tequili będzie odpowiednia?
Nie istnieją określone wskazówki co do tego, jaka sól do tequili nada się najbardziej. W tej kwestii panuje zatem pełna dowolność. Z kolei już zestaw tequila + sól + cytryna pozwala na pewne modyfikacje. Otóż cytrynę można bez obaw wymienić na limonkę. Niezależnie od tego, który owoc wybierzemy, należy pokroić go w ćwiartki i w takiej formie spożywać.
Jak pić tequile z solą?
Wiadomo już, z czym tequila smakuje najlepiej. Czas na wyjaśnienie, w jaki sposób poprawnie ją pić. Zapewniamy, że ten specyficzny i popularyzowany w wielu barach na świecie rytuał, nikomu nie sprawia kłopotu. Od czego więc zacząć? Pierwszy krok to potarcie cytryną lub limonką zagłębienia dłoni, dokładnie w miejscu między kciukiem a palcem wskazującym. Na to miejsce sypiemy sól. Teraz należy sięgnąć po kieliszek do shotów wypełniony trunkiem, zaczerpnąć powietrza, zlizać sól, po czym szybko wypić alkohol. Ostatni krok to zagryzienie cytrusa. Co ciekawe, w przypadku tequili Gold – Joven, sól można zastąpić cynamonem, a cytrynę pomarańczą.
Musimy też wspomnieć, że według obecnej mody w Meksyku tequilę z solą i limonką lub cytryną często pije się na przemian z sangrią, czyli napojem alkoholowym wytwarzanym z soku z limonki, pomidorów oraz pomarańczy z dodatkiem syropu cukrowego i tabasco.
Sól do tequili w kuszącej Margaricie
Osoby, które nie przepadają za shotami w żadnej postaci, mogą pokusić się o przygotowanie drinków z solą i tequilą. Takie kompozycje podbiją serca nawet największych sceptyków. A do najpopularniejszych drinków z omawianym trunkiem bez wątpienia należy Margarita. Wyróżnia ją kuszące połączenie słodyczy z orzeźwiającymi, kwaśnymi nutami. W tym wypadku równie ważne jak sam przepis na drinka jest zdobienie kieliszka. Właśnie na tym etapie wykorzystuje się sól. Należy zatem przetrzeć brzeg kieliszka kawałkiem limonki, po czym zanurzyć ją w usypanej na talerzu soli lub obtoczyć w niej brzeg kieliszka. Warto go schłodzić, ponieważ to gwarancja uzyskania najlepszych doznań smakowych.
Margarita, czyli tequila z solą, limonką i triple sec, znajduje się na liście IBA i to właśnie przepis pochodzący stamtąd przedstawimy. Samo przygotowanie drinka jest banalnie proste! Potrzebujemy jedynie następujących składników:
- 50 ml tequili (srebrnej lub złotej)
- 20 ml likieru triple sec
- 15 ml soku z limonki
Wszystkie składniki umieszczamy w shakerze wypełnionym lodem, po czym dokładnie nim wstrząsamy. Całość przelewamy do przygotowanych wcześniej kieliszków. Musimy przy tym dodać, że przepis na Margaritę można poddawać różnorodnym modyfikacjom. W każdym wydaniu ta tequila z solą, limonką i innymi dodatkami smakuje doskonale!
Wyborną tequilę oraz inne alkohole mocne można oczywiście zarezerwować za pośrednictwem Winnicy Lidla. Wierzymy, że znajdziesz tam trunek, który sprosta Twoim oczekiwaniom!
Czytaj także:
Z czym pić Tequile? 5 faktów o tym trunku!
Drinki z Tequilą – 8 najciekawszych!
Wybieramy tequilę! 7 najciekawszych z Winnicalidla.pl
Z czym pić tequilę? Podpowiadamy
Drinki z Tequila Silver – 3 pomysły!
Niezły Meksyk! 7 przepisów na drinki z tequilą.