Margarita to bez wątpienia jeden z najchętniej wybieranych przez smakoszy – i przyrządzanych przez barmanów – drinków na świecie. Chociaż początki Margarity owiane są tajemnicą – a tajemnica, jak wiadomo, bywa pociągająca – wywodzi się ona najprawdopodobniej z Meksyku. I skoro jej nazwa pochodzi od żeńskiego imienia, możemy przypuszczać, że albo drink Margarita został przygotowany dla pewnej niezwykłej Małgorzaty (np. w Tijuanie w 1938 roku bądź w Meksyku w 1941), albo to jakaś równie niezwykła Małgorzata miała jako pierwsza okazję uraczyć tym specjałem swoich bliskich (np. w Acapulco w 1948 roku). Nie przedłużając już – jak zrobić Margaritę, jak pić tego drinka i dlaczego w ogóle warto? Tłumaczymy!
Dlaczego drinki Margarita są tak popularne?
Nie zaskoczymy chyba nikogo, pisząc, że to dzięki swoim niezwykłym właściwościom. Drink Margarita bowiem zachwyca doskonałym smakiem – jednocześnie słodkim, jak i orzeźwiająco kwaśnym. Nie zapominajmy także o intrygujących akcentach, które zawdzięczamy dekoracji drinka solą. Ale o tym nieco później. Wszystkie te cechy czynią Margaritę wyśmienitą propozycją na upalne dni... a także nieco chłodniejsze wieczory. Doskonały miks wyrazistych smaków w połączeniu z rozgrzewającą mocą alkoholu jest w stanie zachęcić do zabawy nawet tych, którzy w te wakacje liczyli na nieco inną pogodę. Gdy żar sączy się z nieba, drink Margarita zapewni bowiem powiew świeżości i orzeźwienia, jeśli natomiast podczas naszego urlopu mogłoby być nieco cieplej – meksykański koktajl zadba o optymalną, wyższą temperaturę i temperament imprezowiczów!
Jak zrobić Margaritę?
Istnieje przynajmniej kilka wariantów drinka Margarita, z których każdy cieszy się równym uznaniem wśród koneserów. A więc jak zrobić Margaritę? Powinniśmy pamiętać, że barmani wykorzystują do produkcji tego niezwykłego koktajlu tequilę, likiery (najczęściej triple sec) oraz sok cytrynowy lub limetkowy. Albo oba. Zanim jednak przejdziemy do dokładnego przepisu na Margaritę, pragniemy wspomnieć o czymś równie istotnym – a mianowicie o przygotowaniu szkła do drinka Margarita. W pierwszej kolejności powinniśmy przetrzeć brzeg kieliszka kawałeczkiem limonki. Następnie – „przykleić” na jego zewnętrznej stronie nieco soli, w tym celu możemy zanurzyć krawędź kieliszka w soli usypanej na talerzyku. Nie musimy chyba dodawać, że dla pełni doznań konesera kieliszek powinien zostać przed degustacją odpowiednio schłodzony. Teraz, gdy wiemy już, jak pić Margaritę – a raczej: w czym – przejdźmy do rozważań koncentrujących się na tym, jak zrobić ten wyborny koktajl.
Drink Margarita – przepis
A zatem gdy chodzi o drink Margarita – jaki przepis jest najpopularniejszy? Oto on. Potrzebna nam będzie tequila (50 ml), likier triple sec (20 ml), oraz sok z limonki 15ml. Takie dokładnie proporcje rekomenduje Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (IBA). Wszystkie składniki należy umieścić w wypełnionym lodem shakerze, następnie powinniśmy wstrząsnąć pojemnikiem i przelać całość do odpowiednio przygotowanego szkła. I już!
Rzecz jasna drinki Margarita mogą różnić się składem w zależności od tego, na jaki wariant się zdecydujemy. Ciekawą alternatywę dla klasyka stanowi Margarita truskawkowa. Jak ją zrobić? Wystarczy, że do shakera, do wymienionych wcześniej składników, dodamy mus truskawkowy (max. 100 ml). Inne przepisy na Margaritę zakładają dodanie do podstawowych składników koktajlu zblendowanego magno, malin, kiwi, arbuza czy też… zgniecionych pikantnych papryczek oraz kilku plasterków ogórka! Wygląda więc na to, że w zgodzie ze swoimi upodobaniami możesz sam zadecydować, jak zrobić drink Margarita!
Z czym jest Margarita?
Pisaliśmy już na temat możliwych wariacji na temat tradycyjnej Margarity. Nie oznacza to jednak, że zaserwowaliśmy już wszystkie informacje w temacie „z czym jest Margarita”. Wielu entuzjastów drinków nadal może zastanawiać się, co kupić do Margarity. No bo jaka tequila do Margarity pasuje najlepiej? Srebrna, taka jak np. Tequila Jose Cuervo Silver 38%, czy też Don Julio Blanco. To właśnie ten rodzaj meksykańskiego trunku cieszy się największą popularnością wśród miłośników koktajli. A z jakim likierem powinniśmy kojarzyć Margaritę? Jak już wspominaliśmy – idealnie w tym przypadku sprawdza się bezbarwny likier pomarańczowy, np. triple sec (lub Cointreau). No dobrze, ale z czym pić Margaritę? Oczywiście z dobrym nastawieniem oraz szacunkiem dla sztuki degustacji – smakosz powinien w pierwszej kolejności poczuć sól na krawędzi kieliszka, a dopiero później zdecydować się na śmiały łyk. W trakcie degustacji warto delikatnie obracać kieliszek, aby móc nacieszyć się całą rozprowadzoną na jego ściankach solą!
Teraz, gdy wiesz już, jak zrobić Margaritę i jakie są jej najciekawsze warianty, możesz zaskoczyć swoich bliskich podczas najbliższej imprezy. Albo po prostu otworzyć się na nowe wrażenia w towarzystwie drinka Margarita!
Czytaj także:
Drinki z Tequila Silver – 3 pomysły!
Drinki z Tequilą – 8 najciekawszych!
Drinki z likierem – idealne na zabawę karnawałową!
14 prostych drinków do zrobienia w domu