Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Zapisz się do naszego newslettera
i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
Tequila

Tequila

Tequila to alkohol wysokoprocentowy, który pochodzi z Meksyku i jest produkowany z soku niebieskiej agawy poddawanego fermentacji.
Zobacz nasze specjalnie wyselekcjonowane pozycje tego wyjątkowego trunku i wybierz coś dla siebie

Tequila to destylowany napój alkoholowy z Meksyku produkowany z fermentowanego soku agawy niebieskiej. Za kolebkę tego oryginalnego trunku uważany jest stan Jalisco, gdzie plantacje niebieskiej agawy rosną w obfitości na żyznych glebach wulkanicznych. Produkcja tequili prowadzona jest również w Guanajuato, Michoacán, Nayarit i Tamaulipas - na obszarach, gdzie znajdują się uprawy agawy objęte systemem klasyfikacji jakości "Denominación de Origen" (DO). Jej nazwa pochodzi od miejscowości Tequila we wspomnianym stanie.

Tequila jest popularna jako baza do wielu koktajli, takich jak Margarita, Paloma, czy Tequila Sunrise; może być również spożywana solo, w kieliszkach „caballito" lub „shot glass” - zazwyczaj z solą i limonką. Najważniejsze rodzaje tequili to: blanco - młoda, niestarzona tequila o wyraźnym, roślinnym smaku; reposado - starzona przez co najmniej 2 miesiące w dębowych beczkach; añejo - starzona przez co najmniej rok; extra añejo - starzona przez co najmniej 3 lata, co nadaje jej bogaty smak i aromat.

Zarezerwuj teraz - odbierz i opłać już w następnym dniu roboczym w wybranym sklepie Lidl!*
*96% rezerwacji jest realizowanych w jeden dzień roboczy.
Zarezerwuj teraz - odbierz i opłać już w następnym dniu roboczym w wybranym sklepie Lidl!*
*96% rezerwacji jest realizowanych w jeden dzień roboczy.
Zobacz jako Siatka Lista

51 produktów

    • Meksyk
    • 38,0% Zawartość alkoholu
    Olmeca Altos Plata | 0,7L | 38%
    Olmeca Altos Plata to tequila powstająca w 100% z destylatu z błękitnej agawy. Jest pierwszą tequilą stworzoną w wyniku współpracy mistrza destylacji oraz światowej klasy barmanów, która doprowadziła do powstania trunku idealnego do komponowania koktajli. ZAPACH: nuty ziołowe i korzenne, lekko cy...

    Tequila

    Olmeca Altos Plata | 0,7L | 38% 700ml

    142,99 zł
    • Meksyk
    • 38% Zawartość alkoholu
    Rooster Rojo Blanco Tequila 100% De Agave | 0,7L | 38%
    Rooster Rojo Blanco to tradycyjna tequila blanco, destylowana w 100 % z niebieskiej agawy Blue Weber pochodzącej z regionu Jalisco (Los Altos), Meksyk. Butelkowana z zawartością alkoholu 38 % ABV, co zapewnia łagodniejszy, choć pełen charakteru profil smakowy. Agawa pieczona jest przez około 10 god...
  1. Ostatnie Sztuki
    • Meksyk
    • 40% Zawartość alkoholu
    Kah Tequila Reposado | 0,7L | 40%
    Kah Reposado Tequila to wyrób z 100% blue agave, destylowany w regionie Jalisco, Meksyk, a następnie starzona min. 2 miesiące w amerykańskich lub francuskich beczkach dębowych (Limousin), butelkowany z mocą 40 % ABV (80 proof) . Produkowana w destylarni Fabrica de Tequilas Finos w Tequili, tradycyjn...

    Tequila

    Kah Tequila Reposado | 0,7L | 40% 700ml

    249,99 zł
    • Meksyk
    • 40% Zawartość alkoholu
    Kah Tequila Blanco | 0,7L | 40%
    Kah Tequila Blanco to nietuzinkowa, dwukrotnie destylowana tequila typu „blanco” (niefiltrowana i nielęgowana), wykonana w 100 % z błękitnej agawy Weber i butelkowana z mocą 40 % ABV (80 proof), co zapewnia czystość i autentyczność trunku .Butelka inspirowana jest calaveras – tradycyjnymi meksykańsk...

    Tequila

    Kah Tequila Blanco | 0,7L | 40% 700ml

    239,99 zł
    • Meksyk
    • 40% Zawartość alkoholu
    Rooster Rojo Ahumado | 0,7L | 40%
    Rooster Rojo Ahumado Tequila jest wytwarzana przy użyciu tradycyjnej metody pieczenia agawy w horno - piecach ziemnych. Woda używana do destylacji jest filtrowana przez meksykańskie srebro, co nadaje trunkowi większą złożoność, miękkość oraz delikatniejszy smak na podniebieniu. Destylacja trunku z d...

    Tequila

    Rooster Rojo Ahumado | 0,7L | 40% 700ml

    189,99 zł
    • Meksyk
    • 38% Zawartość alkoholu
    Rooster Rojo Anejo | 0,7L | 38%
    Rooster Rojo Añejo dojrzewa przez 12-18 miesięcy w średnio/mocno palonych beczkach z drewna białego dębu amerykańskiego. W rezultacie powstaje tequila o mieszance aromatów palonego drewna, wanilii, czekolady i przypraw.

    Tequila

    Rooster Rojo Anejo | 0,7L | 38% 700ml

    189,99 zł
    • Meksyk
    • 40,00% Zawartość alkoholu
    Cazcabel Tequila Anejo | 0,7L | 40%
    Cazcabel Anejo powstaje z 7-letniej agawy weber w Atotonilco el Alto w Jalisco. Tequila ta odpoczywa przez 3 miesiące w stali nierdzewnej, żeby następnie przez 14 miesięcy dojrzewać w beczkach po whisky z amerykańskiego dębu. Butelkowana jest z mocą 40 ABV.

    Tequila

    Cazcabel Tequila Anejo | 0,7L | 40% 700ml

    219,99 zł
    • Meksyk
    • 40% Zawartość alkoholu
    Tequila Herradura Anejo | 0,7L | 40%
    Na Tequilę Herradura Añejo trzeba czekać 25 miesięcy, to 13 miesięcy dłużej niż to zwykle bywa. Ten wyjątkowy czas dojrzewania w beczkach z białego dębu pochodzących z USA nadaje tej tequili wyjątkowo jednolity i zbalansowany smak.A wszystko po to, by dojrzewająca w amerykańskich beczkach z białego ...

    Tequila

    Tequila Herradura Anejo | 0,7L | 40% 700ml

    258,99 zł
    • Meksyk
    • 43,2% Zawartość alkoholu
    Montelobos Espadin Joven, Mezcal Artesanal Tequila, 100% Agave | 0,7L | 43,2%
    Montelobos Espadín Montelobos charakteryzuje się kompleksowym i głębokim, ale nieprzytłaczającym smakiem i aromatem. Jest produkowany w zrównoważony sposób - jego twórcy dbają o populację dzikiej agawy, a odpady z produkcji są ponownie wykorzystywane jako nawóz. Mezcal ten dwukrotnie został nagrodz...
  2. Kozuba Agave Spirit Silver | 0,75L | 40%
    Wyjątkowy dodatek do naszej linii alkoholi rzemieślniczych, Sunshine State Agave to nasza wersja słynnej meksykańskiej specjalności. Destylowany w małych partiach z soku z niebieskiej agawy jest pełen owocowych nut i zapewnia bogaty i wyrazisty profil smakowy. Używaj go do tworzenia niesamowitych ma...
  3. Kozuba Agave Spirit Gold | 0,75L | 40%
    Wyjątkowy dodatek do naszej linii alkoholi rzemieślniczych, Sunshine State Agave to nasza wersja słynnej meksykańskiej specjalności dodatkowo maturowana 6 miesięcy w dębowych beczkach. Destylowany w małych partiach z soku z niebieskiej agawy, jest pełen owocowych nut. Bogaty i odważny profil smakowy...

    Tequila

    Kozuba Agave Spirit Gold | 0,75L | 40% 750 ml

    199,99 zł
    • Meksyk
    • 35% Zawartość alkoholu
    Ocena:
    2 (1 opinia)
    La Casa Diego and Maria Spiced | 0,7L | 35%
    La Casa De Diego & Maria opowiada nam historię życia poprzez tequilę. Zainspirowany słynną „Dia de los Muertos” w Meksyku, Etykieta pokazuje nam historię Diego i Marii oraz kilka kluczowych okresów, przez które przeszli. Trudne chwile, inne pełne radości, ale zawsze przy kieliszku tequili. Oko: ...
    • Meksyk
    • 38% Zawartość alkoholu
    Ocena:
    4.9 (11 opinii)
    Tequila 1800 Anejo 100% Agave | 0,7 L | 38%

    Ocena

    wedle opisu, słodka, czekolada orzechowa, troszkę toffi. Tylko z kieliszka , nie za zimna (15-16 st), do tego zakąsić trójkącikiem pomarańczy (słodkiej, bez pestek) -oprószonej aromatycznym cynamonem. Nic więcej. Daniel
    • Meksyk
    • 40% Zawartość alkoholu
    Tequila MiCampo Reposado 100% Agave | 1L | 40%
    Podobnie jak istniejąca od 1997 roku marka Casa Noble tequila Mi Campo powstaje w istniejącej od 1991 roku gorzelni La Cofradia. Wprowadzona na rynek w 2018 roku przez amerykańskiego giganta Constellation Brands Mi Campo to trunek, dla którego grupę docelową stanowią tzw. millenialsi. Wersje starzon...
    • Meksyk
    • 40,0% Zawartość alkoholu
    Tequila Casa Noble Reposado 100% Agave | 0,7 L | 40%
    Historia produkcji tequili przez wytwórców Casa Noble sięga roku 1700. Nad jej jakością obecnie czuwa Jose „Pepe” Hermosillo, obecnie ósme pokolenie rodziny tworzącej tequilę od ponad 300 już lat. Co więcej, to właśnie tutaj, wedle oficjalnych dokumentów, niejaki Pedro Sanchez de Tagle jako pierwszy...
    • Meksyk
    • 40,0% Zawartość alkoholu
    Tequila Casa Noble Crystal/Blanco 100% Agave | 0,7 L | 40%
    Historia produkcji tequili przez wytwórców Casa Noble sięga roku 1700. Nad jej jakością obecnie czuwa Jose „Pepe” Hermosillo, obecnie ósme pokolenie rodziny tworzącej tequilę od ponad 300 już lat. Co więcej, to właśnie tutaj, wedle oficjalnych dokumentów, niejaki Pedro Sanchez de Tagle jako pierwszy...
    • Meksyk
    • 41,50% Zawartość alkoholu
    Sierra Milenario Blanco 100% Agave | 0,7 L | 41,5%
    Historia każdej kropli Tequili Sierra ma swój początek w prowincji Jalisco na plantacjach w Los Altos, na wysokości 2.000 metrów n.p.m., gdzie produkowane są błękitne agawy. Sierra Milenario Blanco 100% Agawy doskonałość smaku zawdzięcza wyłącznie ręcznie selekcjonowanym agawom oraz wyjątkowo delik...
    • Meksyk
    • 40% Zawartość alkoholu
    Butterfly Cannon Tequila Blue 100% Agave | 40% | 0,5L
    Oszałamiający, fioletowo-niebieski trunek o świeżym, cytrusowym aromacie. Nuty klementynki i opuncji tworzą jedyne w swoim rodzaju połączenie najsmaczniejszych owoców tropikalnych. W smaku odnajdziemy również nutę truskawki, arbuza, melona, figi i banana, które doskonale łączy się z rześkim odcienie...
    • Meksyk
    • 40% Zawartość alkoholu
    Butterfly Cannon Tequila Cristalino 100% Agave | 0,5L |  40%
    Agawa jest zbierana ręcznie i pieczona w tradycyjnych piecach parowych a następnie tłuczona, fermentowana i destylowana. Butterfly Cannon Silver Cristalino to 100% tequila z agawy, która leżakuje w beczkach do 30 dni zanim zostanie przefiltrowana przez węgiel drzewny, aby uzyskać idealnie czysty, rz...
    • Meksyk
    • 38% Zawartość alkoholu
    Ocena:
    3 (1 opinia)
    TEQ Los Tres Tonos Reposado | 0,7L | 38%
    TEQ Los Tres Tonos Reposado - Pochodzi z destylarni Santa Rosa. Agawa Weber Blue rośnie tu na najdoskonalszej glebie. Żyzny, wulkaniczny teren, tworzony był od 200 tysięcy lat. Sama tequila, produkowana starą, choć mało efektywną metodą jest produktem najbardziej zbliżonym do whisky z wyspy Islay. N...

    Tequila

    TEQ Los Tres Tonos Reposado | 0,7L | 38% 700ml

    198,99 zł
    • Meksyk
    • 38% Zawartość alkoholu
    Ocena:
    4.7 (7 opinii)
    Olmeca Altos Reposado tequila | 0,7L | 38%

    Ocena

    Bardzo dobra tequila 100 agawy. Czuć złożoność smaków, owoce, dość alkoholowy posmak. Do margarity sprawdza się idealnie. Mały - za to, że 40 zł taniej można kupić El Jimador reposado, które ma bardzo podobny smak i równie dobrze nadaje się do drinków. Daniel
Strona
na stronę

Tequila to destylowany napój alkoholowy z Meksyku, którego podstawą jest sfermentowany sok agawy niebieskiej. Znany jest jako meksykańska wódka. Jest niekwestionowanym symbolem Meksyku. Za kolebkę tego oryginalnego trunku uważany jest stan Jalisco, gdzie plantacje niebieskiej agawy rosną w obfitości na żyznych glebach wulkanicznych. Produkcja tequili prowadzona jest również w Guanajuato, Michoacán, Nayarit i Tamaulipas – na obszarach, gdzie znajdują się uprawy agawy objęte systemem klasyfikacji jakości „Denominación de Origen" (DO). Jej nazwa pochodzi od miejscowości Tequila we wspomnianym stanie.

 

Tequila jest popularna jako baza wielu koktajli, takich jak Margarita, Paloma, czy Tequila Sunrise; może być również spożywana solo, w kieliszkach „caballito" lub „shot glass” – zazwyczaj z solą i limonką. Najważniejsze rodzaje tequili to: blanco - młoda, niestarzona tequila o wyraźnym, roślinnym smaku; reposado – starzona przez co najmniej 2 miesiące w dębowych beczkach; añejo – starzona przez co najmniej rok; extra añejo – starzona przez co najmniej 3 lata, co nadaje jej bogaty smak i aromat.

 

Jeśli zatem interesuje nas tequila – z czego powstaje ten trunek? Tequila wytwarzana  jest wyłącznie ze sfermentowanego soku agawy niebieskiej. Przez długi czas trunek powstający w meksykańskim stanie Jalisco znany był przede wszystkim lokalnie. Dopiero zdobycie popularności w Stanach Zjednoczonych otworzyło tequili okno na świat. Obecnie to jeden z najpopularniejszych alkoholi wykorzystywanych przez barmanów na całym świecie.

 

 

Historia tequili: tradycja i znaczenie w kulturze Meksyku

 

Tequila ma nie tylko niepowtarzalny smak, ale i fascynującą historię. Alkohol na bazie agawy wytwarzany był już przez prekolumbijskie cywilizacje. Z biegiem lat rozwijały się techniki uprawy agawy, do destylacji zaczęły być wykorzystywane miedziane alembiki i filtry celulozowe. Pierwszą tequilę wytwarzali na terenie dzisiejszego Meksyku Hiszpanie. Oryginalny alkohol na bazie agave tequilana Weber zaczęto produkować w stanie Jalisco w XVII wieku. Po rewolucji meksykańskiej tequila stała się narodowym meksykańskim alkoholem. W roku 1974 rząd meksykański ogłosił regulacje dotyczące miejsca i jakości produkcji tequili.. Napój narodowy Meksykan stał się alkoholem rozchwytywanym na całym świecie.

 

Rodzaje tequili: blanco, reposado, anejo

 

Tequila powstaje na bazie soku z piñas agawy niebieskiej – piña to rdzeń agawy, przypominający wielką ananasową główkę – stąd jego nazwa. Jakość tequili możemy oceniać po użytych do jej produkcji surowcach, ale olbrzymie znaczenie ma sam proces produkcji, w tym fermentacja, czas leżakowania, szczegóły procesu destylacji (alembik lub kolumny rektyfikacyjne) itd. Tequila powinna zawierać 35–55% alkoholu według oficjalnych przepisów.

 

Wśród najpopularniejszych rodzajów tequili możemy wyróżnić:

 

  • Tequila silver (blanco) – to podstawowy rodzaj tequili, który cechuje najniższa cena. Tequila tego rodzaju leżakuje zwykle bardzo krótko lub wcale i jest butelkowana niezwłocznie po fermentacji. Ze względu na intensywny smak i aromat tequilę srebrną pije się często z solą i limonką/cytryną lub używa się jej jako składnika drinków.
  • Tequila gold (joven) – kolejny rodzaj tequili o krótkim czasie leżakowania po fermentacji w kadzi ze stali nierdzewnej. W procesie produkcji jest barwiona karmelem na złoty kolor. Tequila gold może być również oznaczana jako joven, czyli mieszanka młodej tequili z dojrzewającą.
  • Tequila reposado – kategoria stosowana dla tequili starzonej minimum 2 miesiące w dębowych beczkach. Dzięki leżakowaniu w drewnie tequila reposado zyskuje łagodniejszy profil smakowy i głębszy kolor.
  • Tequila anejo – starzona przez co najmniej rok w dębowych beczkach, często po bourbonie lub whisky, a nawet po koniaku, co nadaje jej wyrafinowany aromat.
  • Tequila extra añejo (lub tequila muy añejo) – najwyższej jakości tequila, która w destylarni przed zabutelkowaniem leżakuje od 3 do nawet 9 lat. Proces starzenia ma olbrzymi wpływ na jej właściwości aromatyczno-smakowe.
  • Tequilę dzieli się na dwa typy: 100% agave – produkowaną wyłącznie z niebieskiej agawy, oraz mixto – w której co najmniej 51% cukrów pochodzi z agawy, a reszta z innych surowców bazowych, np. trzciny cukrowej.

 

Do meksykańskich trunków na bazie agawy należą również mezcal (inny typ destylatu, często o dymnym charakterze) oraz pulque – tradycyjny, fermentowany napój z soku agawy maguey.

 

Jak pić tequilę? Tradycyjne i nowoczesne sposoby degustacji

 

Istnieje więcej niż jeden sposób degustacji meksykańskiej wódki, picie tequili to kwestia otwarta na zmiany. Z degustacją związane są też popularne rytuały. Zależnie od wybranego rodzaju tequili mamy prawo spożywać ją samą lub jako składnik popularnych drinków. Amerykańskie kino przyczyniło się do popularyzacji picia tequili w małych kieliszkach, w tak zwanych shotach (shot glass). Zwykle przed wypiciem alkoholu należy polizać szczyptę soli lub cynamonu, a tequilę zagryźć cytryną lub kawałkiem pomarańczy.

 

Najczęściej (poza Meksykiem) tequilę srebrną, np. Sierra Silver, pije się ze szczyptą soli i cytryną, a złotą, np. Sierra Gold, z cynamonem i pomarańczą. Istnieją jednak również gatunki tequili starzonej w specjalnych dębowych beczkach. Tequila reposado spędza w dębowych beczkach od 2 do 12 miesięcy. Natomiast tequila anejo, aż 2 lata. Te rodzaje tequili w tradycyjny sposób należy spożywać samodzielnie, aby w pełni rozkoszować się ich aromatem. Tequila bowiem charakteryzuje się unikalnym smakiem, który zawiera słodkie, owocowe i ziemiste nuty. W jej aromacie wyczuć można oprócz agawy m.in. nuty takie jak cytryna (inne cytrusy), wanilia, miód i pieprz. W ich towarzystwie mogą pojawiać się nuty mineralne. Leżakowanie wzbogaca kompozycję o aromatyczny dąb.

 

Tequila w koktajlach: Przepisy na najpopularniejsze drink

 

Modny sposób picia tequili to koktajle. Najpopularniejszym drinkiem z tequilą jest oczywiście Margarita. W najprostszej wersji Margarita to tequila z sokiem z limonki i pomarańczowym likierem. Jeśli tequilę z sokiem z limonki i likierem triple sec zaszczycimy towarzystwem Blue Curacao, będziemy mogli nacieszyć się trunkiem Blue Margarita. Innym znanym koktajlem na bazie tequili jest Tequila Sunrise. Meksykańska wódka połączona jest w nim z grenadiną i sokiem pomarańczowym. Tequila wyjątkowo lubi też sok grejpfrutowy i sok ananasowy, colę, Fantę i inne napoje gazowane.Warto wiedzieć, że zgodnie z tradycją tequila 100% blue agave może być pijana z oryginalnymi meksykańskimi dodatkami takimi jak sangrita (napój pomidorowy z dodatkiem cytrusów, cebuli i chili)

 

Nie tylko Margarita czy Tequila Sunrise!

 

Tequila czaruje również w drinkach z colą, Sprite'em czy tonikiem. Lubi też towarzystwo soków. Gdy specjał z prowincji Jalisco zestawimy z ciemnym rumem oraz z sokiem grejpfrutowym i ananasowym, w naszym szkle zamieszka Don Juan. Jego smak zadowoli nawet bardzo wymagających smakoszy! Dla innych najlepsza tequila to ta serwowana z sokiem ananasowym, grenadiną i sokiem z cytryny, czyli w koktajlu Mexicana!

 

Ile procent alkoholu ma tequila?

 

Tequila to alkohol wysokoprocentowy. Większość dostępnych na sklepowych półkach tequili ma około 40% alkoholu. Miłośnicy naprawdę mocnych trunków mogą znaleźć również odmiany tequili nieco mocniejsze. Zawartość alkoholu może w przypadku tych trunków z Meksyku przekraczać orientacyjne 40%. Z drugiej strony nie są rzadkością tequile, których zawartość alkoholu wynosi nieco mniej, czyli od 35 do 38%.

 

Tequila w Winnicy Lidla

 

Od 2006 roku tequila i metody jej produkcji należą do dziedzictwa narodowego UNESCO! Na stronach Winnicy Lidla znajdziesz najwyższej jakości tequile z Meksyku. Świetnym przykładem może być Tequila Patron – marka premium produkowana w małych partiach, w 100% z niebieskiej agawy. Każda butelka Tequila Patron jest ręcznie wykonana i numerowana. Tequilę tej marki można z powodzeniem spożywać zarówno solo, jak i w koktajlach. Wyśmienity pomysł na alkohol z Meksyku to również Sierra Tequila. Przekonaj się, jaka będzie najlepsza tequila dla Ciebie. I osobiście odpowiedz sobie na pytanie, jak pić tequilę!

 

 

Zobacz kategorie:
Zobacz wpisy blogowe: