kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
Tequila to alkohol wysokoprocentowy, który pochodzi z Meksyku i jest produkowany z soku niebieskiej agawy poddawanego fermentacji.
Zobacz nasze specjalnie wyselekcjonowane pozycje tego wyjątkowego trunku i wybierz coś dla siebie
Tequila to destylowany napój alkoholowy z Meksyku produkowany z fermentowanego soku agawy niebieskiej. Za kolebkę tego oryginalnego trunku uważany jest stan Jalisco, gdzie plantacje niebieskiej agawy rosną w obfitości na żyznych glebach wulkanicznych. Produkcja tequili prowadzona jest również w Guanajuato, Michoacán, Nayarit i Tamaulipas - na obszarach, gdzie znajdują się uprawy agawy objęte systemem klasyfikacji jakości "Denominación de Origen" (DO). Jej nazwa pochodzi od miejscowości Tequila we wspomnianym stanie.
Tequila jest popularna jako baza do wielu koktajli, takich jak Margarita, Paloma, czy Tequila Sunrise; może być również spożywana solo, w kieliszkach „caballito" lub „shot glass” - zazwyczaj z solą i limonką. Najważniejsze rodzaje tequili to: blanco - młoda, niestarzona tequila o wyraźnym, roślinnym smaku; reposado - starzona przez co najmniej 2 miesiące w dębowych beczkach; añejo - starzona przez co najmniej rok; extra añejo - starzona przez co najmniej 3 lata, co nadaje jej bogaty smak i aromat.
Tequila to destylowany napój alkoholowy z Meksyku, którego podstawą jest sfermentowany sok agawy niebieskiej. Znany jest jako meksykańska wódka. Jest niekwestionowanym symbolem Meksyku. Za kolebkę tego oryginalnego trunku uważany jest stan Jalisco, gdzie plantacje niebieskiej agawy rosną w obfitości na żyznych glebach wulkanicznych. Produkcja tequili prowadzona jest również w Guanajuato, Michoacán, Nayarit i Tamaulipas – na obszarach, gdzie znajdują się uprawy agawy objęte systemem klasyfikacji jakości „Denominación de Origen" (DO). Jej nazwa pochodzi od miejscowości Tequila we wspomnianym stanie.
Tequila jest popularna jako baza wielu koktajli, takich jak Margarita, Paloma, czy Tequila Sunrise; może być również spożywana solo, w kieliszkach „caballito" lub „shot glass” – zazwyczaj z solą i limonką. Najważniejsze rodzaje tequili to: blanco - młoda, niestarzona tequila o wyraźnym, roślinnym smaku; reposado – starzona przez co najmniej 2 miesiące w dębowych beczkach; añejo – starzona przez co najmniej rok; extra añejo – starzona przez co najmniej 3 lata, co nadaje jej bogaty smak i aromat.
Jeśli zatem interesuje nas tequila – z czego powstaje ten trunek? Tequila wytwarzana jest wyłącznie ze sfermentowanego soku agawy niebieskiej. Przez długi czas trunek powstający w meksykańskim stanie Jalisco znany był przede wszystkim lokalnie. Dopiero zdobycie popularności w Stanach Zjednoczonych otworzyło tequili okno na świat. Obecnie to jeden z najpopularniejszych alkoholi wykorzystywanych przez barmanów na całym świecie.
Tequila ma nie tylko niepowtarzalny smak, ale i fascynującą historię. Alkohol na bazie agawy wytwarzany był już przez prekolumbijskie cywilizacje. Z biegiem lat rozwijały się techniki uprawy agawy, do destylacji zaczęły być wykorzystywane miedziane alembiki i filtry celulozowe. Pierwszą tequilę wytwarzali na terenie dzisiejszego Meksyku Hiszpanie. Oryginalny alkohol na bazie agave tequilana Weber zaczęto produkować w stanie Jalisco w XVII wieku. Po rewolucji meksykańskiej tequila stała się narodowym meksykańskim alkoholem. W roku 1974 rząd meksykański ogłosił regulacje dotyczące miejsca i jakości produkcji tequili.. Napój narodowy Meksykan stał się alkoholem rozchwytywanym na całym świecie.
Tequila powstaje na bazie soku z piñas agawy niebieskiej – piña to rdzeń agawy, przypominający wielką ananasową główkę – stąd jego nazwa. Jakość tequili możemy oceniać po użytych do jej produkcji surowcach, ale olbrzymie znaczenie ma sam proces produkcji, w tym fermentacja, czas leżakowania, szczegóły procesu destylacji (alembik lub kolumny rektyfikacyjne) itd. Tequila powinna zawierać 35–55% alkoholu według oficjalnych przepisów.
Wśród najpopularniejszych rodzajów tequili możemy wyróżnić:
Do meksykańskich trunków na bazie agawy należą również mezcal (inny typ destylatu, często o dymnym charakterze) oraz pulque – tradycyjny, fermentowany napój z soku agawy maguey.
Istnieje więcej niż jeden sposób degustacji meksykańskiej wódki, picie tequili to kwestia otwarta na zmiany. Z degustacją związane są też popularne rytuały. Zależnie od wybranego rodzaju tequili mamy prawo spożywać ją samą lub jako składnik popularnych drinków. Amerykańskie kino przyczyniło się do popularyzacji picia tequili w małych kieliszkach, w tak zwanych shotach (shot glass). Zwykle przed wypiciem alkoholu należy polizać szczyptę soli lub cynamonu, a tequilę zagryźć cytryną lub kawałkiem pomarańczy.
Najczęściej (poza Meksykiem) tequilę srebrną, np. Sierra Silver, pije się ze szczyptą soli i cytryną, a złotą, np. Sierra Gold, z cynamonem i pomarańczą. Istnieją jednak również gatunki tequili starzonej w specjalnych dębowych beczkach. Tequila reposado spędza w dębowych beczkach od 2 do 12 miesięcy. Natomiast tequila anejo, aż 2 lata. Te rodzaje tequili w tradycyjny sposób należy spożywać samodzielnie, aby w pełni rozkoszować się ich aromatem. Tequila bowiem charakteryzuje się unikalnym smakiem, który zawiera słodkie, owocowe i ziemiste nuty. W jej aromacie wyczuć można oprócz agawy m.in. nuty takie jak cytryna (inne cytrusy), wanilia, miód i pieprz. W ich towarzystwie mogą pojawiać się nuty mineralne. Leżakowanie wzbogaca kompozycję o aromatyczny dąb.
Modny sposób picia tequili to koktajle. Najpopularniejszym drinkiem z tequilą jest oczywiście Margarita. W najprostszej wersji Margarita to tequila z sokiem z limonki i pomarańczowym likierem. Jeśli tequilę z sokiem z limonki i likierem triple sec zaszczycimy towarzystwem Blue Curacao, będziemy mogli nacieszyć się trunkiem Blue Margarita. Innym znanym koktajlem na bazie tequili jest Tequila Sunrise. Meksykańska wódka połączona jest w nim z grenadiną i sokiem pomarańczowym. Tequila wyjątkowo lubi też sok grejpfrutowy i sok ananasowy, colę, Fantę i inne napoje gazowane.Warto wiedzieć, że zgodnie z tradycją tequila 100% blue agave może być pijana z oryginalnymi meksykańskimi dodatkami takimi jak sangrita (napój pomidorowy z dodatkiem cytrusów, cebuli i chili)
Tequila czaruje również w drinkach z colą, Sprite'em czy tonikiem. Lubi też towarzystwo soków. Gdy specjał z prowincji Jalisco zestawimy z ciemnym rumem oraz z sokiem grejpfrutowym i ananasowym, w naszym szkle zamieszka Don Juan. Jego smak zadowoli nawet bardzo wymagających smakoszy! Dla innych najlepsza tequila to ta serwowana z sokiem ananasowym, grenadiną i sokiem z cytryny, czyli w koktajlu Mexicana!
Tequila to alkohol wysokoprocentowy. Większość dostępnych na sklepowych półkach tequili ma około 40% alkoholu. Miłośnicy naprawdę mocnych trunków mogą znaleźć również odmiany tequili nieco mocniejsze. Zawartość alkoholu może w przypadku tych trunków z Meksyku przekraczać orientacyjne 40%. Z drugiej strony nie są rzadkością tequile, których zawartość alkoholu wynosi nieco mniej, czyli od 35 do 38%.
Od 2006 roku tequila i metody jej produkcji należą do dziedzictwa narodowego UNESCO! Na stronach Winnicy Lidla znajdziesz najwyższej jakości tequile z Meksyku. Świetnym przykładem może być Tequila Patron – marka premium produkowana w małych partiach, w 100% z niebieskiej agawy. Każda butelka Tequila Patron jest ręcznie wykonana i numerowana. Tequilę tej marki można z powodzeniem spożywać zarówno solo, jak i w koktajlach. Wyśmienity pomysł na alkohol z Meksyku to również Sierra Tequila. Przekonaj się, jaka będzie najlepsza tequila dla Ciebie. I osobiście odpowiedz sobie na pytanie, jak pić tequilę!