Orzeźwiające drinki z owocami sezonowymi
Sezon letni to czas zabawy i relaksu, to również wysyp wszelkiego rodzaju owoców sezonowych, na które często czekamy z utęsknieniem cały rok. Sezonowe owoce nie tylko nadają się do deserów czy sałatek, warto spróbować wykorzystać je w orzeźwiających drinkach.
Poniżej moje propozycje na drinki z wykorzystaniem agrestu, arbuza, wiśni, malin i porzeczek, z użyciem pięciu najbardziej popularnych mocnych alkoholi.
Agrestowy Smash
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
· 6 owoców agrestu
· 40 ml ginu np. Tanqueray London Dry Gin
· 20 ml syropu z czarnego bzu
· 30 ml soku z limonki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na dnie szejkera wygnieć agrest, dodaj pozostałe składniki oraz kilka kostek lodu. Wstrząśnij mocno i odcedź bez lodu do niskiej szklanki wypełnionej lodem, Dekoruj skórką z limonki.
Mrożona Arbuzowa Margarita
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
· 2 szklanki pokrojonego w kostkę i zamrożonego arbuza
· 40 ml tequili np. El Jimador Reposado
· 20 ml likieru pomarańczowego
· 20 ml soku z limonki
· 10 ml syropu z agavy lub miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Świeży arbuz pokrój w małą kostkę i wstaw na noc do zamrażarki. Zamrożone kostki wrzuć do miksera i dodaj pozostałe składniki. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej do niskiej szklanki z rantem udekorowanym z zewnątrz gruboziarnistą solą. Dekoruj trójkącikiem arbuza.
Malinowe Mojito
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
· 6 malin
· 10 listków mięty
· Pół limonki
· Łyżeczka cukru
· 40 ml rumu np. Takamaka White
· Lemoniada
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na dnie szklanki wygnieć pokrojoną w kostkę limonkę zasypaną cukrem, dodaj miętę oraz maliny i delikatnie rozgnieć. Uzupełnij szklankę kruszonym lodem, wlej rum i dokładnie zamieszaj. Dopełnij kruszonym lodem i uzupełnij lemoniadą. Dekoruj kiścią mięty.
Wiśniowy Julep
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
· 6 wydrylowanych wiśni
· 20 ml syropu cukrowego
· 6 listków mięty
· 40 ml Bourbon Whiskey np. Rebel Yell
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na dnie wysokiej szklanki wygnieć wiśnie i miętę. Zasyp po brzegi kruszonym lodem. Dodaj pozostałe składniki i mocno wymieszaj. Dekoruj kiścią mięty.
Porzeczkowe Cosmopolitan
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
· 20 owoców czerwonej porzeczki
· 40 ml wódki cytrynowej np. Danzka Vodka Citrus
· 20 ml soku z limonki
· 10 ml syropu cukrowego
· 20 ml likieru pomarańczowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na dnie szejkera wygnieć porzeczki. Dodaj pozostałe składniki oraz kilka kostek lodu. Mocno wstrząśnij.
Odcedź przez szczegółowe sito do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekoruj gałązką porzeczek.
Winnica Lidla poleca:
Patryk Le Nart, Mójbar.pl
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, bloga MojBar.pl i eventowego Bar Cateringu. Prowadzi największy na polskim YouTube kanał o tematyce koktajlowo-alkoholowej. Sprawuje nadzór programowy nad prowadzonymi w MSBiS zajęciami. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku.
Od wielu lat sędziuje i prowadzi konkursy barmańskie. Doradza nowopowstającym barowym biznesom oraz pomaga wprowadzać i popularyzować nowe produkty na polskim rynku. Autor i konsultant licznych publikacji prasowych oraz ekspert w audycjach radiowych i telewizyjnych. Występuje w roli konferansjera prowadząc różnego rodzaju eventy, a także konkursy barmańskie. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce prywatnej ich kolekcji.