Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Orzeźwiające drinki z owocami sezonowymi

Orzeźwiające drinki z owocami sezonowymi

 

Sezon letni to czas zabawy i relaksu, to również wysyp wszelkiego rodzaju owoców sezonowych, na które często czekamy z utęsknieniem cały rok. Sezonowe owoce nie tylko nadają się do deserów czy sałatek, warto spróbować wykorzystać je w orzeźwiających drinkach.

Poniżej moje propozycje na drinki z wykorzystaniem agrestu, arbuza, wiśni, malin i porzeczek, z użyciem pięciu najbardziej popularnych mocnych alkoholi.

Agrestowy Smash

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

· 6 owoców agrestu
· 40 ml ginu np. Tanqueray London Dry Gin
· 20 ml syropu z czarnego bzu
· 30 ml soku z limonki

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na dnie szejkera wygnieć agrest, dodaj pozostałe składniki oraz kilka kostek lodu. Wstrząśnij mocno i odcedź bez lodu do niskiej szklanki wypełnionej lodem, Dekoruj skórką z limonki.

Mrożona Arbuzowa Margarita

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

· 2 szklanki pokrojonego w kostkę i zamrożonego arbuza
· 40 ml tequili np. El Jimador Reposado
· 20 ml likieru pomarańczowego
· 20 ml soku z limonki
· 10 ml syropu z agavy lub miodu

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Świeży arbuz pokrój w małą kostkę i wstaw na noc do zamrażarki. Zamrożone kostki wrzuć do miksera i dodaj pozostałe składniki. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej do niskiej szklanki z rantem udekorowanym z zewnątrz gruboziarnistą solą. Dekoruj trójkącikiem arbuza.

Malinowe Mojito

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

· 6 malin
· 10 listków mięty
· Pół limonki
· Łyżeczka cukru
· 40 ml rumu np. Takamaka White
· Lemoniada

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na dnie szklanki wygnieć pokrojoną w kostkę limonkę zasypaną cukrem, dodaj miętę oraz maliny i delikatnie rozgnieć. Uzupełnij szklankę kruszonym lodem, wlej rum i dokładnie zamieszaj. Dopełnij kruszonym lodem i uzupełnij lemoniadą. Dekoruj kiścią mięty.

Wiśniowy Julep

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

· 6 wydrylowanych wiśni
· 20 ml syropu cukrowego
· 6 listków mięty
· 40 ml Bourbon Whiskey np. Rebel Yell

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na dnie wysokiej szklanki wygnieć wiśnie i miętę. Zasyp po brzegi kruszonym lodem. Dodaj pozostałe składniki i mocno wymieszaj. Dekoruj kiścią mięty.

Porzeczkowe Cosmopolitan

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

· 20 owoców czerwonej porzeczki
· 40 ml wódki cytrynowej np. Danzka Vodka Citrus
· 20 ml soku z limonki
· 10 ml syropu cukrowego
· 20 ml likieru pomarańczowego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na dnie szejkera wygnieć porzeczki. Dodaj pozostałe składniki oraz kilka kostek lodu. Mocno wstrząśnij.
Odcedź przez szczegółowe sito do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekoruj gałązką porzeczek.

Patryk Le Nart, Mójbar.pl

 

Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, bloga MojBar.pl i eventowego Bar Cateringu. Prowadzi największy na polskim YouTube kanał o tematyce koktajlowo-alkoholowej. Sprawuje nadzór programowy nad prowadzonymi w MSBiS zajęciami. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku.

Od wielu lat sędziuje i prowadzi konkursy barmańskie. Doradza nowopowstającym barowym biznesom oraz pomaga wprowadzać i popularyzować nowe produkty na polskim rynku. Autor i konsultant licznych publikacji prasowych oraz ekspert w audycjach radiowych i telewizyjnych. Występuje w roli konferansjera prowadząc różnego rodzaju eventy, a także konkursy barmańskie. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce prywatnej ich kolekcji.