Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Bitters: co musisz wiedzieć o tym „dodatku" do drinków?


Mówi się, że diabeł tkwi w szczegółach. To określenie idealnie pasuje do grupy napojów alkoholowych stanowiących dodatek do wielu koktajli, zwanych ogólnie „bitters". Bittersy to trunki niecodzienne. Wystarczy zaledwie kilka niepozornych kropli, aby drink zyskał pełniejszy, bogatszy smak. Jednak co właściwie skrywają w sobie słynne bittersy? Kiedy po nie sięgnąć? Przekonajmy się!

 

 

Bitters – aromatyczne krople barmańskie

Zacznijmy od wyjaśnienia, co to znaczy bitter. Albo bitters. Otóż słowo bitter w języku angielskim oznacza po prostu gorzki. To dobry trop, ponieważ bitters stosowany przez barmanów (a czasami również kucharzy) to rzeczywiście gorzkie krople. Ale choć gorycz dominuje w bittersach, nie są one jednowymiarowe. W zależności od rodzaju kropli można w nich wyczuć nuty pomarańczy, rozmaitych ziół, a nawet lawendy czy karczocha. Tak naprawdę wszystko zależy od twórcy danej kompozycji. Bittersy zachwycają złożonością! Kuszą oryginalnymi zapachami, a przede wszystkim głębią smaków. Ze względu na ich intensywność stosuje się je w niewielkich ilościach. Już kilka kropli nada drinkowi wielowymiarowy charakter. Można powiedzieć, że to szczególny rodzaj przypraw stosowanych w miksologii przez barmanów.

Bittersy do drinków powstają na bazie ziół, przypraw oraz rozmaitych składników roślinnych. W XIX wieku sprzedawano je w aptekach, teraz z kolei dodajemy je do koktajli. 

Czym są bittersy i jak wpływają na smak drinków?    

  
Jak już ustaliliśmy, bittersy to dodatki do drinków, choć mogą służyć też do doprawiania rozmaitych dań. Jeśli pragniemy być precyzyjni, musimy podkreślić, że bitters alkohol to odmiana mocnych trunków (zazwyczaj liczą sobie od 35 do 45% etanolu) aromatyzowana z wykorzystaniem rozmaitych składników botanicznych. Możemy ponadto spotkać się podziałem bittersów na dwie kategorie. Jedna z nich to bittersy spożywane zazwyczaj jako digestif, czyli trunek serwowany po obfitym posiłku. Tego rodzaju alkohol bitters spożywany bywa w niewielkich ilościach bez dodatków, ewentualnie z odrobiną wody lub na lodzie. Druga kategoria bittersów to interesująca nas dzisiaj grupa specjałów wykorzystywanych przede wszystkim za barem. Należy do nich m.in. słynna Angostura. Bittersy do drinków potrafią zarówno podkreślić smak naszego ulubionego koktajlu, jak i nadać mu zupełnie oryginalny charakter!

Bitters – dlaczego warto używać go w koktajlach? 


Wiedząc, co to bitters, nie powinniśmy dziwić się temu, jak cenne okazują się buteleczki tych aromatycznych kropli w dłoniach doświadczonych barmanów. Dlaczego zatem warto wykorzystywać specjały takie jak orange bitters (bitters pomarańczowy) czy bitters limonkowy oraz wiele innych do przyrządzania drinków? Aby poszerzać swoje horyzonty barmańskie i serwować jeszcze ciekawsze kompozycje smakowe!

Jak stosować bittersy?


Alkohol bitters jest dodatkiem decydującym o smaku wielu wybornych drinków. Likiery tego rodzaju to nieodłączny składnik klasyków takich jak Martini czy Manhattan. Zapewniamy, że przygotowane bez przepysznych kropli, tracą charakterystyczny smak. Istnieją nawet specjalne produkty dedykowane konkretnym drinkom, jak bitters Martini. Z kolei w drinkach składających się głównie ze słodkich składników bitters umożliwia odpowiednie zbalansowanie smaku. W przypadku bardzo prostych kompozycji, jak choćby wódki z piwem imbirowym czy ginu z tonikiem, bittersy dostarczają kompozycji interesującej złożoności i głębi.

 Angostura Bitters, czyli najpopularniejszy spośród bittersów

Angostura Orange Bitters króluje wśród kropli do drinków. To dodatek od lat obecny w miksologii i nie zapowiada się, aby miało się to zmienić. Przyjrzyjmy się mu bliżej. Otóż Angostura Bitters to właściwie gorzki likier, zawierający od 23 do 45% alkoholu. Jego nazwa pochodzi od miasta Angostura w Wenezueli. Tam mieszkał jego autor, dr Johann Siegert. Słynne krople, znane nam teraz jako Angostura bitters, początkowo stosowano jako środek na dolegliwości żołądkowe oraz poprawiający apetyt.

Likier Angostura Bitters wyróżnia ciemnoczerwona barwa i bardzo gorzki, intensywny smak. Największą popularność zyskał jako dodatek wykorzystywany przez barmanów. Jednak Angostura Bitters jako przyprawa również spisuje się doskonale. Dodaje się ją do potraw, a także napojów. Co decyduje o wyjątkowych właściwościach Angostury Bitters? Oczywiście skład. Krople powstają na bazie rumu, nalewów oraz destylatów ziołowych. Do ich stworzenia wykorzystuje się m.in. korzenie drzewa chinowego i sandałowego oraz skórki pomarańczowe (dlatego mówimy, że to bitters pomarańczowy). Dokładna formuła Angostura Bitters jest owiana tajemnicą. Ponadto równie ciekawe jak skład alkoholu jest charakterystyczne opakowanie kropli Angostura Aromatic Bitters. Celowo zbyt duża etykieta i żółta nakrętka sprawiają, że produkty Angostura Bitters łatwo dostrzec nawet w barze pełnym wszelakich innych butelek!

Angostura Bitters – zamiennik, który wykonasz w domu

Wielu cenionych barmanów samodzielnie tworzy rozmaite bittersy, np. bittersy pomarańczowe lub bittersy limonkowe. Formuły kropli bywają pilnie strzeżone przez ich autorów! Lecz możliwe jest także przygotowanie domowego bittersa, który może okazać się ciekawym zamiennikiem Angostury. Wystarczy, że zrozumiemy, co to bitters i jaka jest jego złożoność! Wobec tego, jak zrobić własny bitters alkohol? Należy zacząć od zapoznania się z obszerną tematyką ziół, które sprawdzą się w tego typu likierach. Trzeba przy tym zwrócić szczególną uwagę na bezpieczeństwo oraz ich zdatność do spożycia. Następnie przechodzimy do zgromadzenia niezbędnych przypraw oraz różnego rodzaju dodatków. Kolejny krok to przygotowanie małych słoiczków, w których umieścimy poszczególne składniki bittersa. Wkładamy do nich po 5 g danego składnika, po czym zalewamy go 100 ml dowolnej, czystej wódki. 

Teraz należy dokładnie zakręcić słoiki oraz pozostawić je na przynajmniej kilka dni. Bittersy muszą dojrzewać! Czas infuzji różni się w zależności od konkretnego zioła. W celu przyspieszenia całego procesu można codziennie potrząsać słoiczkami bittersa. Aby osiągnąć satysfakcjonujące rezultaty, po upływie tygodnia sprawdzamy zawartość słoików. Gdy uznamy, że dana próbka zyskała właściwy smak, możemy odfiltrować jej zawartość. Potrzebujemy do tego gazy lub filtru do kawy. Jeśli wciąż mamy wątpliwości co do gotowości domowego bittersa, w ramach testu filtrujemy połowę zawartości słoika. Gdy jednak mikstura z pewnością nie jest gotowa, dajmy jej jeszcze nieco czasu. 

Gdy wszystkie składniki oddadzą swój smak i aromat w należytym stopniu, przechodzimy do tworzenia własnych kompozycji. Tutaj przydadzą się pipeta oraz niewielkie naczynie, w którym połączymy uzyskane płyny. Otrzymane wyniki warto zapisywać z najwyższą dokładnością. W pracy nad domowym bittersem kluczowe znaczenie mają cierpliwość, obserwacja oraz precyzyjne odmierzanie składników i czasu. Notowanie wymienionych wartości umożliwia przygotowanie tej samej mieszanki kropli bitters ponownie lub jej udoskonalenie.

Domowy bitters – jakie składniki wybrać?

Tworząc domowe bittersy, można eksperymentować do woli. Istnieją jednak składniki, które szczególnie dobrze wpisują się w charakter tego typu alkoholu. Należą do nich ziarna kawy, które wnoszą do mieszanek ziemiste nuty. Herbata (w szczególności Lapsang Souchong) doda kroplom bitters nieco goryczy i elementów dymnych. Głębię smaku uzyskamy za sprawą daktyli lub rodzynek. Czarny pieprz, goździki, anyż oraz cynamon zapewniają pikantne nuty, a wanilia charakterystyczny aromat i posmak. Mentolowych nut do bittersa dostarczy mięta lub zielony kardamon. Aromaty cytrusowe (jeśli marzy nam się nam np. limonkowy bitters) zyskamy dzięki suszonym skórkom cytrusów. Osoby poszukujące klasycznie gorzkiego smaku kropel bitters powinny wypróbować gencjanę i dzięgiel.

Przykładowy przepis na domowego bittersa?

SKŁADNIKI:

●       750 ml whisky

●       pół szklanki rodzynek

●       skórka z połowy cytryny

●       6 lasek wanilii

●       2 gwiazdki anyżu

●       2 goździki

●       10 jagód jałowca

 

Powyższe składniki umieszczamy w słoiku i zalewamy mocnym alkoholem, w tym przypadku polecamy whisky. Przez 20 dni przechowujemy słoik z naszym własnym bittersem w ciemnym miejscu. Zawartością codziennie potrząsamy.

Wierzymy, że od tej chwili temat bittersów jest już całkowicie jasny. Za pośrednictwem naszej platformy zarezerwujesz alkohole, z którymi stworzysz mnóstwo oryginalnych drinków. Z dodatkiem bittersów oczywiście! Wśród propozycji Winnicy Lidla znajduje się m.in. doskonałej jakości tequila, brandy czy różnego rodzaju wódki. A także same bittersy, takie jak np. bitters Martini, czyli Martini Riserva Speciale Bitter.