Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Bitters: co musisz wiedzieć o tym „dodatku" do drinków?

Mówi się, że diabeł tkwi w szczegółach. To określenie idealnie pasuje do grupy napojów alkoholowych stanowiących dodatek do wielu koktajli, zwanych ogólnie bitters. Wystarczy zaledwie kilka niepozornych kropli, aby drink zyskał pełniejszy, bogaty smak. Jednak co właściwie skrywają w sobie słynne bittersy? Kiedy po nie sięgnąć? Przekonajmy się!

 

Bitters – aromatyczne krople barmańskie

Zacznijmy od wyjaśnienia, co to znaczy bitter. Otóż słowo bitter w języku angielskim oznacza po prostu gorzki. To dobry trop, ponieważ bitters stosowany przez barmanów (a czasami również kucharzy) to rzeczywiście gorzkie krople. Ale choć gorycz dominuje w bittersach, nie są one jednowymiarowe. W zależności od rodzaju kropli można w nich wyczuć nuty pomarańczy, rozmaitych ziół, a nawet lawendy czy karczocha. Tak naprawdę wszystko zależy od twórcy danej kompozycji. Bittersy zachwycają złożonością! Kuszą oryginalnymi zapachami, a przede wszystkim głębią smaków. Ze względu na ich intensywność stosuje się je w niewielkich ilościach. Już kilka kropli nada drinkowi wielowymiarowy charakter. Można powiedzieć, że to szczególny rodzaj przypraw stosowanych w mixologi przez barmanów.

Bittersy do drinków powstają na bazie ziół, przypraw oraz rozmaitych składników roślinnych. W XIX wieku sprzedawano je w aptekach, teraz z kolei dodajemy je do koktajli. Zwykle zawierają od 30 do 40% alkoholu, choć nie są to sztywne ramy.

 

Jak stosować bittersy?

Bitters to dodatek decydujący o smaku wielu wytrawnych drinków. Likiery to nieodłączny składnik klasyków takich jak Martini czy Manhattan. Zapewniamy, że przygotowane bez dodatku odpowiednich kropli, tracą charakterystyczny smak. Z kolei w drinkach składających się głównie ze słodkich składników, bitters umożliwia odpowiednie zbalansowanie smaku. W przypadku bardzo prostych kompozycji, jak choćby wódki z piwem imbirowym czy ginu z tonikiem, bittersy dostarczają kompozycji interesującej złożoności i głębi.

 

Angostura Bitters, czyli najpopularniejszy spośród bittersów

Angostura Orange Bitters króluje wśród kropli do drinków. To dodatek od lat obecny w miksologii i nie zapowiada się, aby miało się to zmienić. Przyjrzyjmy się mu bliżej. Otóż Angostura Bitters to właściwie gorzki likier, zawierający od 23 do 45% alkoholu. Jego nazwa pochodzi od miasta Angostura w Wenezueli. Tam mieszkał jego autor, dr Johann Siegert. Słynne krople początkowo stosowano jako środek na dolegliwości żołądkowe oraz poprawiający apetyt.

Likier Angostura Bitter wyróżnia ciemnoczerwona barwa i bardzo gorzki, intensywny smak. Największą popularność zyskał jako dodatek wykorzystywany przez barmanów. Jednak Angostura jako przyprawa również spisuje się doskonale. Dodaje się ją do potraw, a także napojów. Co decyduje o wyjątkowych właściwościach Angostury Bitters? To oczywiście skład. Krople powstają na bazie rumu, nalewów oraz destylatów ziołowych. Do ich stworzenia wykorzystuje się m.in. korzenie drzewa chinowego i sandałowego oraz skórki pomarańczowe. Dokładna formuła Angostura Bitters jest owiana tajemnicą. Ponadto równie ciekawe jak skład alkoholu, jest charakterystyczne opakowanie kropli Angostura Aromatic Bitters. Celowo za duża etykieta i żółta nakrętka sprawiają, że łatwo dostrzec je nawet w barze pełnym wszelakich butelek.

 

Angostura Bitters – zamiennik, który wykonasz w domu

Wielu cenionych barmanów samodzielnie tworzy rozmaite bittersy. Formuły kropli bywają pilnie strzeżone przez ich autorów! Lecz możliwe jest także przygotowanie domowego bittersa, który może okazać się ciekawym zamiennikiem Angostury. Wobec tego, jak to zrobić? Należy zacząć od zapoznania się z obszerną tematyką ziół, które sprawdzą się w tego typu likierach. Trzeba przy tym zwrócić szczególną uwagę na ich bezpieczeństwo i zdatność do spożycia. Następnie przechodzimy do zgromadzenia niezbędnych przypraw oraz różnego rodzaju dodatków. Kolejny krok to przygotowanie małych słoiczków, w których umieścimy poszczególne składniki. Wkładamy do nich po 5 g danego składnika, po czym zalewamy go 100 ml dowolnej, czystej wódki

Teraz należy dokładnie zakręcić słoiki oraz pozostawić je na przynajmniej kilka dni. Czas infuzji różni się w zależności od konkretnego zioła. W celu przyspieszenia całego procesu, można codziennie potrząsać słoiczkami. Aby osiągnąć satysfakcjonujące rezultaty, po upływie tygodnia sprawdzamy zawartość słoików. Gdy uznamy, że dana próbka zyskała właściwy smak, możemy odfiltrować jej zawartość. Potrzebujemy do tego gazy lub filtru do kawy. Jeśli wciąż mamy wątpliwości, w ramach testu filtrujemy połowę zawartości słoika. Gdy jednak mikstura z pewnością nie jest gotowa, dajmy jej jeszcze nieco czasu. 

Gdy wszystkie składniki oddadzą swój smak i aromat w należytym stopniu, przechodzimy do tworzenia własnych kompozycji. Tutaj przyda się pipeta oraz niewielkie naczynie, w którym połączymy uzyskane płyny. Otrzymane wyniki warto zapisywać z najwyższą dokładnością. W pracy nad domowym bittersem kluczowe znaczenie mają cierpliwość, obserwacja oraz precyzyjne odmierzanie składników i czasu. Notowanie wymienionych wartości, umożliwia przygotowanie tej samej mieszanki ponownie lub jej udoskonalenie.

 

Domowy bitters – jakie składniki wybrać?

Tworząc domowe bittersy można eksperymentować do woli. Istnieją jednak składniki, które szczególnie dobrze wpisują się w charakter tego typu alkoholu. Należą do nich ziarna kawy, które wnoszą do mieszanek ziemiste nuty. Herbata (w szczególności Lapsang Sauchong) doda kroplom nieco goryczy i elementów dymnych. Głębię smaku uzyskamy za sprawą daktyli lub rodzynków. Czarny pieprz, goździki, anyż oraz cynamon zapewniają pikantne nuty, a wanilia charakterystyczny aromat i posmak. Mentolowych nut do bittersa dostarczy  mięta lub zielony kardamon. Aromaty cytrusowe zyskamy dzięki suszonym skórkom cytrusów. Osoby poszukujące klasycznie gorzkiego smaku powinny wypróbować gencjanę i dzięgiel.

 

Przykładowy przepis na domowego bittersa?

SKŁADNIKI:

  • 750 ml whisky
  • pół szklanki rodzynków
  • skórka z połowy cytryny
  • 6 lasek wanilii
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 goździki
  • 10 jagód jałowca

 

Powyższe składniki umieszczamy w słoiku i zalewamy whisky. Przez 20 dni przechowujemy słoik w ciemnym miejscu. Zawartością codziennie potrząsamy.

 

Wierzymy, że od tej chwili temat bittersów stanie się jasny. Za pośrednictwem naszej platformy zarezerwujesz alkohole, z którymi stworzysz mnóstwo oryginalnych drinków. Z dodatkiem bittersów oczywiście! Wśród propozycji Winnicy Lidla znajduje się m.in. doskonałej jakości tequila, brandy czy różnego rodzaju wódki.

 

Czytaj także:

Drinki z alkoholami mocnymi

Rum Angostura – co musisz o nim wiedzieć?

Drinki z koniakiem – 7 najlepszych

4 drinki z whisky, które zrobisz sam w domu           

Drinki z brandy i colą – jak zrobić?

Drinki z winem musującym – 8 przepisów                           

Drinki z Tequila Silver – 3 pomysły!