Istnieją syropy, które są w stanie nie tylko nadać koktajlom niepowtarzalny smak, lecz także w znaczący sposób podnieść ich walory wizualne. Takie, których barwa i konsystencja zachęcają miłośników drinków do eksperymentowania w poszukiwaniu najciekawszych (i najsmaczniejszych) wielokolorowych kompozycji. Syropem tego typu jest grenadina. Co to właściwie jest i jak można przygotować ją w domu? W naszym tekście odpowiadamy na te i inne pytania!
Grenadina – co to jest?
A więc co to jest grenadina? Zdradziliśmy już, że to urzekający smakiem i wyglądem bezalkoholowy syrop barmański, prawdopodobnie drugi, zaraz po syropie cukrowym, najpopularniejszy na świecie dodatek bezalkoholowy do drinków. Jaki jest skład grenadiny? Syrop otrzymywany jest z owocu granatu, cukru i wody. Możemy zaopatrzyć się w niego w dobrze zaopatrzonym sklepie albo… przygotować prawdziwą grenadinę we własnej kuchni. Z pewnością wyśmienity drink z osobiście wyprodukowanym syropem grenadina będzie napawał nas jeszcze większą dumą!
Zanim przejdziemy jednak do właściwości smakowych i przepisu na „likier” grenadina, omówmy jeszcze jedną podstawową kwestię związaną z tym cennym dodatkiem barmańskim. Skąd wzięła się jego nazwa? Pochodzi od francuskiej nazwy owocu granatu, czyli grenade. Wbrew pozorom grenadine syrop nie ma nic wspólnego z położonymi na Morzu Karaibskim Grenadynami. Choć może i tam znajdują się jego zagorzali zwolennicy?
Grenadina – jaki to smak?
Jaki jest smak grenadiny? Owoc granatu zachwyca wszystkich miłośników egzotyki doskonałą, słodko-kwaśną kompozycją smakową. Biorąc pod uwagę, z czego jest grenadina, nie powinniśmy się dziwić, że w podobny sposób postępuje z naszymi kubkami smakowymi ten niezwykły syrop. Oczywiście przez substancje słodzące popularny dodatek okazuje się nieco słodszy od stanowiących jego bazę owoców!
Grenadina – jak zrobić?
Ustaliliśmy już z całą pewnością, co to grenadina – teraz pora powiedzieć, jak zrobić ten świetny syrop. Do tego zadania będziemy potrzebować około 250 ml soku z granatu, 4 duże łyżki cukru oraz jedną sporą łyżkę soku wyciśniętego z cytryny. Aby uzyskać jak najlepszą grenadinę, powinniśmy wybrać najwyższej jakości owoc, a następnie – najlepiej za pomocą wyciskarki – wycisnąć jak najwięcej soku z jego pestek. Sok oraz cukier powinniśmy przelać do garnka, a następnie je podgrzać. Przepis na grenadinę zakłada, że po zagotowaniu składniki powinniśmy gotować jeszcze przez maksymalnie 10 min, aż syrop nabierze gęstości. Teraz musimy poczekać, aż grenadina się wystudzi, a następnie dodać do niej sok z cytryny. Wymieszajmy całość i przelejmy ja do buteleczki, a następnie umieśćmy buteleczkę w lodówce. W ten sposób możemy przechowywać syrop nawet do 30 dni. Pamiętajmy, że gdy mowa o przygotowywanej w domu grenadinie – proporcje podane w przepisie, a raczej ich zachowanie, decydują o jej doskonałych właściwościach smakowych i wizualnych. Dlatego powinniśmy o nich pamiętać!
Grenadina a drinki – z czym ją pić?
Gdzie najczęściej możemy spotkać grenadinę? W drinkach. Doskonale smakuje w towarzystwie takich mocnych trunków jak wódka, gin czy tequila, jak również soków i różnego rodzaju napojów bezalkoholowych. Tworzy z nimi bardzo zróżnicowane, barwne połączenia, którym ciężko się oprzeć. Drinki z grenadiną stanowią w wielu przypadkach wyśmienitą propozycję na lato, zarówno na kameralne spotkanie z najbliższymi, jak i huczną imprezę. Grenadina, goszcząca także w Lidlu, smakuje wybornie nie tylko w drinkach, lecz również w ciepłych napojach (przede wszystkim w kawie i herbacie), jak i jako dodatek do mlecznych koktajli oraz naleśników, deserów czy wypieków. Spójrzmy na kilka przykładowych przepisów na drinki z grenadiną!
Grenadina do jakich drinków?
Do jakich drinków grenadina pasuje najlepiej, czy może raczej – jakie drinki bez grenadiny nie mogłyby powstać? Jednym z najpopularniejszych z nich jest bez wątpienia Tequila Sunrise (tequila, grenadina, sok pomarańczowy). Ten słynny koktajl zachwyca nie tylko swoim przepysznym, tropikalnym smakiem, lecz również wyglądem – to właśnie dzięki grenadinie jesteśmy w stanie zamknąć w kieliszku koktajlowym wszystkie barwy wschodzącego słońca. Równie kuszącym koktajlem jest oczywiście wariacja na temat opisanego drinka, czyli Malibu Sunrise – (grenadina z malibu, wódką oraz sokiem pomarańczowym). Miłośnicy wermutów z kolei z pewnością nie poczują się rozczarowani, stawiając na grenadinę z Martini, Spritem i limonką. Grenadina z whisky (lub whiskey) oraz sok z limonki dadzą nam natomiast wykwintny, na wskroś amerykański, koktajl New York. Pozostając w temacie kultowych drinków ze Stanów Zjednoczonych – jednym z nich jest pamiętający czasy prohibicji Jack Rose – grenadina z brandy tworzą w nim niezwykle atrakcyjne połączenie, wzbogacane ponadto przez niewielką porcję soku z cytryny.
Skoro podpowiedzieliśmy już, do przygotowania których drinków grenadina może się przydać i jak przyrządzić ten doskonały syrop w domu, możemy z czystym sumieniem zachęcić wszystkich smakoszy do wypróbowywania najciekawszych połączeń. Pamiętajmy też, że na pytanie, ile procent ma grenadina, jesteśmy zobowiązani odpowiedzieć zgodnie z prawdą: „0”. Oznacza to, że może ona stanowić bardzo cenny dodatek także dla wszystkich tych, którzy gustują pysznych koktajlach bezalkoholowych!
Czytaj także:
Drinki z wódką i grenadiną – 3 najlepsze!
Drinki z ginem i grenadiną – idealne na każdą imprezę!
Drinki z Tequilą – 8 najciekawszych!