

Najlepszy przepis na drink Bellini


Subtelny, owocowy i elegancki – Bellini to klasyczny włoski koktajl, który idealnie sprawdzi się na uroczyste okazje lub leniwe popołudnia. Połączenie musującego Prosecco i przecieru z brzoskwini tworzy harmonijny i orzeźwiający smak.


Składniki na najlepsze Bellini:
- 100 ml Prosecco (mocno schłodzone)
- 50 ml przecieru z białej brzoskwini
- Plasterek brzoskwini do dekoracji
Sposób przygotowania drinka Bellini:
- Umyj i obierz brzoskwinię, następnie zblenduj na gładki przecier.
- Wlej przecier na dno schłodzonego kieliszka typu flute.
- Delikatnie dopełnij kieliszek Prosecco i lekko wymieszaj.
- Udekoruj plasterkiem brzoskwini.
Informacje o koktajlu Bellini:
Bellini powstało w latach 30.–40. XX wieku w słynnym Harry’s Bar w Wenecji, którego właścicielem był Giuseppe Cipriani. Jego nazwa nawiązuje do różowych odcieni charakterystycznych dla obrazów Giovanniego Belliniego. Koktajl jest symbolem włoskiej klasy i prostoty – doskonały balans delikatnej słodyczy brzoskwini i musującego wina. Bellini można również modyfikować, zastępując brzoskwinię mandarynkami (wersja Puccini) lub truskawkami (wersja Rossini).