Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Najlepszy przepis na drink Bellini

 

Subtelny, owocowy i elegancki – Bellini to klasyczny włoski koktajl, który idealnie sprawdzi się na uroczyste okazje lub leniwe popołudnia. Połączenie musującego Prosecco i przecieru z brzoskwini tworzy harmonijny i orzeźwiający smak.

 

Składniki na najlepsze Bellini:

  • 100 ml Prosecco (mocno schłodzone)
  • 50 ml przecieru z białej brzoskwini
  • Plasterek brzoskwini do dekoracji

Sposób przygotowania drinka Bellini:

  1. Umyj i obierz brzoskwinię, następnie zblenduj na gładki przecier.
  2. Wlej przecier na dno schłodzonego kieliszka typu flute.
  3. Delikatnie dopełnij kieliszek Prosecco i lekko wymieszaj.
  4. Udekoruj plasterkiem brzoskwini.

Informacje o koktajlu Bellini:


Bellini powstało w latach 30.–40. XX wieku w słynnym Harry’s Bar w Wenecji, którego właścicielem był Giuseppe Cipriani. Jego nazwa nawiązuje do różowych odcieni charakterystycznych dla obrazów Giovanniego Belliniego. Koktajl jest symbolem włoskiej klasy i prostoty – doskonały balans delikatnej słodyczy brzoskwini i musującego wina. Bellini można również modyfikować, zastępując brzoskwinię mandarynkami (wersja Puccini) lub truskawkami (wersja Rossini).