Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Jak zrobić syrop cukrowy?

Każdy miłośnik mocnych alkoholi w doborowym towarzystwie prędzej czy później, zapoznając się z przepisami na kolejne niesamowite drinki, trafi na tę pozycję. Syrop cukrowy bowiem – czyli simple syrup – to doskonały dodatek zarówno do mocnych alkoholi, jak i napojów bezalkoholowych. A w wymyślnych koktajlach, jak wiadomo, znajdziemy składniki należące do obu tych kategorii. Czy i jak można zrobić syrop cukrowy w domu? Kwestii tej poświęcamy dzisiejszy wpis. Zainteresowanych zachęcamy do czytania!

 

Jak zrobić syrop cukrowy – co musisz wiedzieć?

Jak zrobić syrop cukrowy? Czy przygotowanie tego dodatku wymaga od konesera koktajli specjalnych umiejętności? Na szczęście nie. Możemy wręcz pokusić się o stwierdzenie, że przyrządzenie syropu cukrowego barmańskiego jest banalnie proste. Jedyne, czego będziemy potrzebować – oprócz chęci i odrobiny wolnego czasu – to garnek, woda, cukier oraz, opcjonalnie, cytryna. Wiedza dotycząca tego, jak zrobić syrop cukrowy w domu, może okazać się pomocna wtedy, gdy zaskoczą nas goście, których zapragniemy uraczyć wybornymi koktajlami, a najbliższy sklep okaże się zamknięty lub nawet nie słyszeli w nim o tego rodzaju dodatku. Syrop znajduje także niezwykle bogate zastosowania kulinarne, o czym piszemy w dalszej części artykułu.

 

Z czego zrobić syrop cukrowy?

W poprzednim akapicie zdradziliśmy już, z czego zrobić syrop cukrowy – z cukru i wody. No dobrze, ale jakiego rodzaju cukier sprawdzi się najlepiej? Mamy dobrą wiadomość – simple syrup jesteśmy w stanie przyrządzić praktycznie z każdego rodzaju cukru spożywczego – możemy zatem przygotować syrop cukrowy z cukru trzcinowego lub buraczanego, syrop cukrowy z cukru brązowego czy syrop cukrowy z ksylitolu (cukru brzozowego). Sprawdzą się również mieszanki różnych cukrów. Nie popełnimy też błędu, sięgając po popularny dodatek do deserów i ciast, czyli cukier puder. Możemy wykorzystać wyprodukowane przez z nas z użyciem wymienionych składników syropy cukrowe do ciast, drinków i innego rodzaju napojów – w tej kwestii ogranicza nas wyłącznie nasza pomysłowość.

 

Zanim przejdziemy do omówienia etapów przygotowania interesującej nas substancji słodzącej, w formie dygresji pragniemy omówić jeszcze jedno pokrewne zagadnienie – jak zrobić syrop z buraka cukrowego? Wystarczy umieścić w garnku startego buraka, dodać łyżkę miodu i podgrzać całość na małym ogniu, co chwilę mieszając i nie dopuszczając do zagotowania się całości. Po upływie około 20 minut możemy przelać syrop do buteleczki, a po jego wystygnięciu – umieścić buteleczkę w lodówce. Syrop z buraka – oprócz tego, że zawiera składniki cenne dla naszego zdrowia – może zostać wykorzystany do słodzenia napojów, wypieków i innego typu potraw.

 

Syrop cukrowy – jak zrobić?

Wszystkich zniecierpliwionych już czytelników uspokajamy – nadeszła pora na nasze porady związane z tym, jak zrobić syrop cukrowy do drinków. Przygotujmy garnek, szklankę wody, szklankę cukru i wyciśnijmy nieco soku z cytryny. Ważne, aby w syropie cukrowym proporcje wody i cukru były takie same. W pierwszej kolejności zagotujmy w garnku wodę i dodajmy cukier. Mieszajmy energicznie aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Teraz możemy, jeśli zależy nam na opcji dłuższego przechowywania syropu, dodać doń kilka kropel soku z cytryny. Wymieszajmy ponownie i przelejmy syrop cukrowy do butelki. Cierpliwie poczekajmy, aż wystygnie i umieśćmy go w lodówce. Możemy przygotować również znacznie gęstszy wariant syropu cukrowego – proporcje w takim przypadku wyglądają następująco – 2 szklanki cukru do jednej szklanki wody!

 

Uwaga! Poszukując w sieci informacji związanych z tym, jak zrobić syrop cukrowy, możemy natrafić na poradę, aby do butelki z syropem dodać jeszcze jeden składnik… którym jest wódka. Niewielka porcja tego alkoholu (około 20 ml) może bowiem przeciwdziałać rozmnażaniu się drożdży, a więc dodatnio wpłynąć na długość przydatności syropu do spożycia. Pamiętajmy jednak, że w takim przypadku będziemy mieć do czynienia z napojem alkoholowym – bardzo słabym, jednak alkoholowym.

 

Przepis na syrop cukrowy aromatyzowany

Jeśli pragniemy przygotować syrop cukrowy o dodatkowych urzekających właściwościach zapachowych, sprawdźmy przepis na aromatyczny syrop cukrowy. Jest on niezwykle prosty – wystarczy, że do wody i cukru w garnku dodamy nieco wyszukanych składników – np. laskę wanilii, kilka gwiazdek anyżu, skórkę pomarańczy czy odrobinę cynamonu. Oczywiście, aby w pełni wykorzystać potencjał tych ciekawych dodatków, warto przed połączeniem z cukrem i wodą nieco podgrzać je na patelni.

 

Syrop cukrowy do drinków

Niewątpliwie jednym z najciekawszych zastosowań syropu cukrowego jest wykorzystywanie go do drinków. A raczej przygotowywanie z jego udziałem przepysznych koktajli, ponieważ w wielu przypadkach powinniśmy traktować go jako pełnoprawny składnik. Jeśli np. zastanawiamy się, jak zrobić Whisky Sour – trzeba wiedzieć, że syrop cukrowy odpowiada za niezwykły charakter tego drinka, ponieważ nieco łagodzi intensywne właściwości smakowe whisky oraz doskonale współgra z kwaśną cytryną. Wymieńmy jeszcze parę popularnych drinków, które z pewnością nie byłyby tak dobre bez syropu cukrowego. Mojito należy do najciekawszych z nich – biały rum w towarzystwie wody gazowanej, mięty, limonki i – oczywiście – syropu nabiera pociągającego, słodko-kwaśnego charakteru. Jeśli z kolei mowa o doskonałych drinkach bazujących na wyrazistym alkoholu, jakim jest gin – specjałem, który w dużej mierze właśnie syropowi cukrowemu zawdzięcza swoje niezrównany potencjał degustacyjny, jest John Collins. To samo możemy powiedzieć o orzeźwiającym koktajlu Gin Fizz.

Syrop cukrowy uwielbia także likiery – dlatego też stanowi nieodzowny składnik koktajli takich jak Espresso Martini (likier kawowy, wódka, espresso, syrop cukrowy), czy też opisywany przez nas ostatnio Long Island Iced Tea (wódka, gin, tequila, rum, likier Triple Sec, cola i syrop). Warto pamiętać również, że syrop cukrowy znajdujemy w kompozycjach opierających się na brandy – takich jak Brandy Sour (brandy, sok z limonki, sok z cytryny i, rzecz jasna, syrop cukrowy).

 

Jak zrobić syrop cukrowy do wina?

Syrop cukrowy do wina bywa dodawany przeważnie wtedy, gdy mowa o winach domowych, produkowanych w niewielkich ilościach. Jak nietrudno się domyślić – wykorzystywany jest do „podkręcenia” naturalnej słodyczy wina po zakończeniu fermentacji. O ile raczej nie spotykamy się dodawaniem syropu cukrowego do wina pochodzącego z renomowanych winnic (jeśli mowa o tradycyjnej degustacji), o tyle oczywiście występuje on w towarzystwie trunków z winogron w drinkach (takich jak Royal Mojito z białym rumem, różowym winem, limonką i miętą). No dobrze, ale jak zrobić syrop cukrowy do wina? Nie istnieje specjalny przepis – możemy postawić na ten sam syrop, który wykorzystujemy do drinków, herbaty czy wypieków!

 

Syrop cukrowy – do czego jeszcze można go użyć?

Na koniec odejdźmy nieco od tematyki drinkowej i zastanówmy się, do czego jeszcze możemy wykorzystać syrop cukrowy, jeśli nie do alkoholu. Jak już zaznaczyliśmy, sprawdza się w ciepłych napojach – warto jednak wspomnieć, że równie dobrze możemy dodać go do mrożonej kawy czy herbaty. Niezliczeni smakosze pokochali smak lemoniady z syropem cukrowym, a także atrakcyjne połączenia, jakie tworzy z jogurtami i kefirami. Nie możemy również nie dodać, że syrop cukrowy z owocami może przypaść do gustu wszystkim tym, dla których tegoroczne truskawki czy czereśnie okazały się zbyt kwaśne. Pamiętajmy również o przetworach. Miłośnicy gruszek mogą zamarynować je w słoiku – oczywiście w syropie cukrowym. W ten sposób przygotowane owoce sprawdzą się idealnie w roli deseru… lub dodatku do deseru. Polecamy również pigwę w syropie cukrowym, która odmieni każdą herbatę, czy też jabłka w syropie, smakujące wybornie zwłaszcza zimą! Rzecz jasna simple syrup niezwykle często gości też w kuchniach miłośników ciast, ciasteczek i najróżniejszych rozkosznych deserów!

Bez wątpienia w dzisiejszym wpisie zmieściliśmy wszelkie niezbędne dla smakoszy informacje na temat tego uniwersalnego dodatku. Rzecz jasna, żeby zrozumieć, jak ważną rolę może odegrać w naszym życiu kulinarnych syrop cukrowy, musimy zadbać o odpowiedniego dla niego towarzystwo. Dzięki Winnicy Lidla zarezerwujesz najwyższej jakości alkohole, które wraz ze słodkim syropem i innymi dodatkami pozwolą Ci stworzyć koktajle, które zachwycą nawet najbardziej wymagających koneserów!

 

Czytaj także:

Drinki z alkoholami mocnymi

Drinki z whisky i sokiem jabłkowym – 4 pomysły

Jakie drinki z whisky? 7 niezawodnych przepisów

Jak zrobić Mojito? 4 przepisy

Drinki z Prosecco – 7 przepisów!

Daiquiri: jak zrobić?

Drink whisky z tonikiem – jak zrobić?

4 drinki z whisky, które zrobisz sam w domu

Drinki z Szampanem idealne na przyjęcie

Drinki z cachaca – 5 najciekawszych

Drinki z Jamesonem – jak wykorzystać tę whisky?

Drink whisky z tonikiem – jak zrobić?

Tullamore DEW — jak pić ten trunek?

Drinki z winem musującym – 8 przepisów

4 drinki z whisky, które zrobisz sam w domu

CACHAÇA – co to takiego i jak pić ten alkohol?

Drinki z Szampanem idealne na przyjęcie

Drinki z Ballantine's – 3 nasze propozycje

Drinki z Metaxą – 3 najciekawsze

Z czym pić Ballantine's?

Rum kokosowy – jak pić?

Alkohol na letnie przyjęcia – co polecamy?

Prosecco – jak pić i co dodawać do tego trunku?

Drinki z rumem Havana Club – 3 przepisy