Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Herbata z whisky: jak zrobić i pić?

Drinki, które pijamy na różnego rodzaju imprezach, w hotelowych barach, restauracjach czy na kanapie w salonie, niemal we wszystkich przypadkach najlepiej smakują schłodzone, zimne jak lód. Nie oznacza to jednak, że połączenia polegające na zestawieniu wysokiej jakości alkoholu z ciepłym napojem z góry uznajemy za nieudane. Wręcz przeciwnie! Decydując się na tego typu kompozycje, możemy uzyskać naprawdę ciekawe efekty. Udowadnia to herbata z whisky. Jak ją przygotować? No i jak się nią raczyć? Piszemy o tym w dzisiejszym artykule!

 

Herbata z whisky

Zacznijmy od podstaw – herbata z whisky, znana też jako Hot Whisky czy koktajl Hot Toddy, to propozycja wręcz stworzona dla miłośników doskonałych trunków o złotej barwie, którzy poszukują natychmiastowego i długotrwałego rozgrzania. Jak nietrudno się domyślić, herbata z whisky sprawdza się zwłaszcza w chłodniejszych miesiącach roku, a więc jesienią i zimą. Warto pamiętać o niej już teraz, gdy dni robią się coraz krótsze, a wieczory i noce – coraz zimniejsze. Whisky z herbatą możemy również traktować jako interesującą alternatywę dla popularnego grzańca. Z całą pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom destylatów.

Zanim przejdziemy do konkretnych przepisów, wyjaśnijmy jeszcze jedną kwestię. Herbata z whisky to nie tylko herbata o smaku whisky, czyli tradycyjny gorący napój doprawiony niewielką ilością alkoholowego specjału. To bowiem w wielu przypadkach złożona kompozycja, w której obok alkoholu i herbaty znajdziemy również inne składniki, takie jak miód, sok z cytryny, syrop cukrowy, cynamon czy goździki. Jeżeli nie przepadasz za czarną herbatą możesz przetestować jedną z wielu alternatyw, którą jest zielona herbata z whisky.

 

Herbata z whiskey – przepisy

Jaki jest podstawowy przepis na gorącą herbatę z whisky? Przygotujmy: 50 ml whisky (może być to zarówno whisky single malt, jak i whisky blended; whisky szkocka, whiskey irlandzka czy amerykańska Tennessee whiskey), kubek zaparzonej herbaty, łyżkę miodu i łyżeczkę soku z cytryny. Do gorącej, lecz nie wrzącej, herbaty dodajmy alkohol, miód i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszajmy. Do środka możemy wrzucić plaster cytryny lub udekorować nim nasz ulubiony kubek. Herbata z miodem i whisky jest gotowa do podania!

Jeśli zależy nam na nieco bardziej rozbudowanej wersji whisky lub whiskey z herbatą, gorący napój możemy dodatkowo doprawić imbirem i anyżem – w ten sposób uzyskamy jeszcze skuteczniej rozgrzewające połączenie. Wystarczy, że do gorącego drinka, przygotowanego w sposób opisany wyżej, dodamy kilka cienkich plasterków imbiru i gwiazdkę anyżu. Możemy również wykorzystać goździki. To wszystko! W opinii niektórych koneserów jest to najlepsza herbata z whisky na przeziębienie!

Kolejną propozycją wartą wypróbowania jest herbata po irlandzku z whiskey. Do przygotowania tego wspaniałego trunku wykorzystamy oprócz dobrej herbaty (np. Assam lub Darjeeling), parzonej od 3 do 9 minut, także łagodną irlandzką whiskey i… bitą śmietanę. Najpierw do przygotowanej herbaty wlejmy whiskey, a następnie udekorujmy parujący napój bitą śmietaną. Alternatywę dla herbaty z whiskey po irlandzku stanowi herbata z Irish Cream, czyli kremowym irlandzkim likierem produkowanym na bazie whiskey.

Jeśli natomiast zależy nam amerykańskiej wariacji na temat herbaty z whiskey, do naszego eksperymentu możemy wykorzystać bourbon. Rzecz jasna postąpimy słusznie, łącząc go nie tylko z herbatą, lecz również z miodem i cytryną. Możemy również doprawić specjał cynamonem lub syropem cukrowo-cynamonowym (zamiast miodu).

 

 

Jak pić herbatę z whisky?

Oczywiście – małymi łyczkami. Mówimy przecież o gorącym napoju! Ponadto możemy zadbać o odpowiednie towarzystwo dla herbaty z whisky, czyli np. zaprosić do stołu nasze ulubione ciasteczka. Z racji zawartości alkoholu specjałem tym będziemy raczej delektować się wieczorem – przystępując do degustacji, warto więc wyciągnąć z szafy gruby koc, ewentualnie nałożyć na siebie ciepły sweter, zapalić aromatyczną świeczkę i sięgnąć po czytaną aktualnie książkę lub włączyć najnowszy sezon serialu.

Należy pamiętać także, że herbata z whiskey może okazać się napojem nie tylko pysznym, lecz także… nieco zdradzieckim. Za sprawą dobrze dobranych dodatków smak alkoholu może stać się dla nas niemalże niewyczuwalny, jednak musimy mieć jasność, że procenty nadal znajdują się kubku. Dlatego właśnie, tak jak w przypadku spożywania wszystkich innych napojów alkoholowych, trzeba zachować umiar. Zapewniamy jednak, że jeden kubek świeżo przyrządzonej herbaty z whiskey błyskawicznie rozgrzeje nawet tych najbardziej zziębniętych. Dlatego też polecamy ten specjał również wszystkim tym, którzy mimo niesprzyjających jesienno-zimowych okoliczności pogodowych postanowili wyjść na długi spacer, a po powrocie do domu poszukują czegoś, co napełni ich ciepłem!

 

 

Jaki trunek wybrać do gorącej herbaty z whisky?

Jak wspomnieliśmy na początku artykułu – do przygotowania opisywanego napoju możemy wykorzystać dowolny gatunek whisky. Niektórzy koneserzy zwracają jednak uwagę na fakt, że lepiej spisują się w tym zestawieniu alkohole o nieco łagodniejszym charakterze, które nie narzucają się zbyt intensywnym torfowym czy przyprawowym aromatem. Właśnie dlatego namawiamy smakoszy do przygotowania whiskey z herbatą i miodem – czy innymi składnikami – z jedną z łagodnych, wyśmienitych propozycji z Irlandii. Wiele oryginalnych alkoholi zarezerwujesz dzięki Winnicy Lidla!

Gorąco – a jak! – zachęcamy więc do wypróbowania herbaty z whisky (lub herbaty z whiskey, jeśli przemawia do nas zwłaszcza alkohol z Zielonej Wyspy). Zwłaszcza że lato już za nami, a do następnego jeszcze trochę. Jeśli jednak preferujesz drinki w klasycznym, chłodniejszym wydaniu, które w szare dni będą przypominać Ci o wakacjach, możesz także wypróbować… mrożoną herbatę z whisky! Jak widać, kompozycji na bazie herbaty i whisky jest naprawdę sporo, a każda z nich zasługuje na szczególną uwagę. Przypominamy też, że na naszym blogu znajdziesz mnóstwo przydatnych informacji ze świata whisky i innych mocnych alkoholi najwyższej klasy!

 

Czytaj także:

Jakie drinki z whisky? 7 niezawodnych przepisów

Drink whisky z sokiem pomarańczowym – 3 podpowiedzi

4 drinki z whisky, które zrobisz sam w domu

Drinki z whisky i sokiem jabłkowym – 4 pomysły

Drinki z whisky z colą – 4 wariacje na temat

Jak robić drinki z whisky? 4 sztuczki barmańskie!

Prosty drink z whisky – 3 pomysły

Drinki z Jamesonem – jak wykorzystać tę whisky?

Drinki z Ballantine's – 3 nasze propozycje

Drinki rozgrzewające – 5 przepisów na drinki z rumem, wódką i whisky!