Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Niemałe zamieszanie, czyli whisky single malt w koktajlowej odsłonie.
 

Bursztynowy trunek w ostatnim czasie dosłownie wdarł się na salony. Whisky zyskuje na popularności nie tylko w wersji dla purystów, ale także jako składnik wielu ciekawych drinków. Dlatego, żeby być na czasie, warto uzbroić się w podstawową wiedzę na temat whisky, zanim udamy się na kolejne koktajl party.
 

Zacznijmy od podstaw – whisky single malt, czyli tak zwana „pojedyncza słodowa”, to whisky skomponowana z destylatów pochodzących wyłącznie z jednej destylarni i stworzonych ze słodu jęczmiennego. Każda butelka whisky single malt odzwierciedla charakter konkretnej destylarni, jej unikalność techniczną, czy w końcu umiejętności master distillera, czyli głównego gorzelnika. Jednak tych różnic jest więcej i warto im się przyjrzeć nieco bliżej.

Skład pod mikroskopem.

Głównym składnikiem, który ma najbardziej znaczący wpływ na charakter whisky jest zesłodowany jęczmień, a także woda i drożdże, które w nieco mniejszym stopniu wpływają na finalny smak alkoholu. Zesłodowane ziarna jęczmienia suszone są ciepłym powietrzem z pieców opalanych przeważnie węglem. Dodatkowo używać można torfu, czyli skały osadowej powstałej przez gromadzenie się pozostałości organicznych, głównie roślinnych. To ona nadaje niektórym whisky mniejszy lub większy, w zależności od procentowego użycia, charakter dymny.

Niezły ferment.

Po procesie fermentacji w wielkich kadziach głównie drewnianych lub stalowych, co również ma wpływ na smak konkretnej whisky, następuje proces destylacji. W tym miejscu rozpoczyna się prawdziwa magia. To od umiejętności i doświadczenia master distillera zależy jakie aromaty zostaną finalnie zebrane pod postacią czystego alkoholu. Następnym elementem jest kilkuletnie leżakowanie w beczkach, głównie dębowych.

Smak zamknięty w słojach.

Twierdzi się, iż 85% aromatów jakie wyczuwamy degustując whisky, to aromaty pochodzące z beczki, ale pojęcie to jest bardzo szerokie. Aromaty beczkowe bowiem, różnią się w zależności.... Te natomiast różnią się w zależności od okresu starzenia, od tego czy beczka była wcześniej wykorzystywana, a jeżeli tak to czy wcześniej leżakował w nich koniak, szampan czy może inna whisky lub któreś z win wzmocnionych. Możliwości jest bardzo wiele, a bardziej skrupulatni na pewno mogliby poruszyć jeszcze aspekty wielkości beczki czy stopnia jej wypalenia. W procesie starzenia kluczowym jest również miejsce, czyli to, gdzie i w jaki sposób beczki były magazynowane. Tu warto zwrócić uwagę na jeszcze dwie kwestie, czyli parowanie zawartości oraz na warunki klimatyczne. W niektórych miejscach w wyniku parowania whisky jest bardziej lub mniej skondensowana, wsparta charakterystycznymi dla otoczenia magazynów aromatami unoszącymi się w powietrzu. Stąd na przykład w whisky wytwarzanych w bliskiej odległości od morza czuć smak słony.

Whisky Single Malt w koktajlowej odsłonie.

O różnicach pomiędzy konkretnymi markami whisky można by pisać bardzo długo, jednak na początek rozmowy o złotym trunku podczas kolejnego koktajl party powinno wystarczyć. Poniżej prezentuję moje trzy ulubione drinki z użyciem single malt whisky, nie tylko szkockiej.

Propozycja Winnicy:
 

Single Malt & Soda
 

Picie dowolnej whisky z lodem i dużą ilością wody gazowanej to najbardziej popularna metoda konsumpcji złotego płynu w Stanach Zjednoczonych. Prosty, orzeźwiający drink, pozwalający pomimo rozcieńczenia, poczuć indywidualny charakter pitej whisky.

 

Potrzebne składniki:

 

40 ml whisky single malt

80 ml wody gazowanej 

Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem wlej w kolejności składniki. Delikatnie zamieszaj. Do dekoracji możesz użyć skórki z cytryny.

Propozycja Winnicy:
 

De Rigueur
 

Receptura tego jakże prostego w przygotowaniu koktajlu pochodzi z 1927 roku. Zanim jednak przejdziemy do jego przygotowania, potrzebujemy zawczasu zrobić prosty w wykonaniu syrop miodowy. W tym celu należy wymieszać 3 części ulubionego miodu z ciepłą wodą i odstawić do wystygnięcia.

 

Potrzebne składniki:

 

50 ml whisky single malt (lekko dymnej)

25 ml soku z różowych grejpfrutów

25 ml syropu miodowego
 

Wstrząsnąć wszystkie składniki w szejkerze z lodem, Następnie odcedzić bez lodu do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekorować skórką z grejpfruta.
 

Irish Maid
  

Ten koktajl to wariacja nad klasycznym drinkiem, gdzie bazą jest amerykańska whiskey. W tym wypadku zastąpimy ją irlandzką whiskey single malt 
w kompozycji o niesłychanie świeżym smaku.
 

 

Potrzebne składniki:

 

60 ml irlandzkiej whiskey single malt

15 ml likieru z czarnego bzu

10 ml syropu cukrowego

20 ml soku z cytryny

3 plastry obranego, zielonego ogórka
 

Na dnie szejkera wygnieć ogórek, dodaj lód i pozostałe składniki. Wstrząśnij mocno, a następnie odcedź bez lodu do niskiej szklanki wypełnionej świeżym lodem. Dekoruj plastrem ogórka.

  Miłego eksperymentowania

Patryk Le Nart, Mójbar.pl

 

Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, bloga MojBar.pl i eventowego Bar Cateringu. Prowadzi największy na polskim YouTube kanał o tematyce koktajlowo-alkoholowej. Sprawuje nadzór programowy nad prowadzonymi w MSBiS zajęciami. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Od wielu lat sędziuje i prowadzi konkursy barmańskie. Doradza nowopowstającym barowym biznesom oraz pomaga wprowadzać i popularyzować nowe produkty na polskim rynku. Autor i konsultant licznych publikacji prasowych oraz ekspert w audycjach radiowych i telewizyjnych. Występuje w roli konferansjera prowadząc różnego rodzaju eventy, a także konkursy barmańskie. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce prywatnej ich kolekcji.