Koktajle z najlepszych barów świata – Nowy Jork
Kiedy z początkiem XXI wieku narodziło się „nowożytne” barmaństwo, koktajl bary zaczęły wyrastać na światowej arenie jak grzyby po deszczu. Bary stały się poważną gałęzią branży rozrywkowej, z własnymi rankingami i nagrodami za wybitne dokonania.
Jednym z najbardziej znanych rankingów jest The World’s 50 Best Bars, rokrocznie ogłaszający światu listę najlepszych barów świata. Mimo, iż nasze rodzime bary zostały zauważone przez międzynarodowe jury, póki co nie udało się żadnemu z nich wkroczyć do tego zacnego grona.
Tak więc, aby uraczyć się najlepszymi koktajlami świata musimy wyjechać za granicę, albo w zaciszu domowym poeksperymentować z recepturami, które udało mi się podpatrzeć i dostosować do warunków domowych. Niestety, rzadko który bar dzieli się swoimi recepturami, dlatego musiałem wspiąć się na wyżyny mojej wyobraźni i ze strzępków informacji jakie udało mi się zebrać, stworzyć coś co wydaje mi się być najbliższe oryginalnemu przepisowi.
Katana Kitten to japoński bar, który miałem okazję odwiedzić w Nowym Jorku. W ostatnim rankingu zajął 9 miejsce, co według mnie jest jak najbardziej zasłużoną pozycją. W karcie drinków znajdziemy dużo japońskich wariacji klasycznych koktajli, plus oczywiście autorskie propozycje takie jak:
Ichigo Milkshake
Potrzebne składniki:
- 30 ml koniaku
- 30 ml ciemnego rumu
- 10 ml orgeat – syropu z migdałów
- 20 ml śmietanki 18%
- 5-8 dojrzałych truskawek
- 1 dash bittersa
Sposób przygotowania:
Na dnie szejkera wygnieć truskawki, dodaj pozostałe składniki i mocno wstrząśnij z lodem. Odcedź bez lodu do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekoruj truskawką.
Sugerowane alkohole:
-
- Jamajka
- 40% Zawartość alkoholu
-
Nowojorski Attaboy to jeden z mniejszych barów, które w życiu odwiedziłem. W rankingu zajął zasłużone 22 miejsce. Trafić do niego nie jest tak łatwo, gdyż jest to po prostu bar bez szyldu i jakiegokolwiek oznaczenia. Attaboy nie posiada również karty menu, ale z mojej wizyty pamiętam przepyszny:
Paper Plane
Potrzebne składniki:
- 25 ml Bourbonu
- 25 ml Campari
- 25 ml Amaro
- 25 soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wstrząsnij z lodem i odcedź bez lodu do schłodzonego kieliszka. Dekoruj skórką z cytryny.
Sugerowane alkohole:
-
- Włochy
- 25,00% Zawartość alkoholu
Tradycyjne włoskie amaro, likier z 40 gatunków ziół I botaników które są strzeżone tajemnicą z dodatkiem skórek pomarańczy, mandarynek i czereśni, o mocy 23%. Recepturę opracowano w Bolonii w 1885 roku, a nazwę nadano dla uczczenia księżnej Czarnogóry, pięknej Heleny Petrowić-Niegosz i jej małżeństw... -
Dante, podobnie jak dwa poprzednie koktajl bary, świętował swojego czasu bycie najlepszym w rankingu, tym razem zajął pozycję 36. Dante to także nowojorski lokal, znany ze swoich wariantów Negroni, których swojego czasu miałem okazję popróbować. Ekipa jednak się nie ogranicza i w swoim menu mają:
Cosmo Spritz
Potrzebne składniki:
- 20 ml wódki cytrusowej
- 20 ml Lillet
- 20 ml likieru pomarańczowego
- 10 ml soku z limonki
- 40 ml lemoniady różanej
Sposób przygotowania:
Cztery pierwsze składniki wstrząśnij z lodem i odcedź na świeży lód do wysokiego kieliszka od wina. Dopełnij lemoniadą. Dekoruj skórką z pomarańczy.
Sugerowane alkohole:
-
-
- Francja
- 40% Zawartość alkoholu
Employees Only to kultowe miejsce będące od lat wzorem dla nowo powstających barów. Niejednokrotnie udało mi się doświadczyć niesamowitej obsługi i skosztować nieziemskich koktajli. W obecnym zestawieniu EO plasuje się niestety tylko na pozycji 47. Z nowości w karcie można tam spróbować:
Amelia
Potrzebne składniki:
- 40 ml wódki
- 20 ml likieru z czarnego bzu (można zastąpić syropem)
- 8-10 jeżyn
- 20 ml soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Na dnie szejkera wygnieć jeżyny. Dodaj pozostałe składniki i mocno wstrząśnij z lodem. Odcedź bez lodu do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekoruj jeżynami.
Sugerowane alkohole:
-
-
- Holandia
- 40% Zawartość alkoholu
Miłego eksperymentowania
Patryk Le Nart, Mójbar.pl
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, bloga MojBar.pl i eventowego Bar Cateringu. Prowadzi największy na polskim YouTube kanał o tematyce koktajlowo-alkoholowej. Sprawuje nadzór programowy nad prowadzonymi w MSBiS zajęciami. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Od wielu lat sędziuje i prowadzi konkursy barmańskie. Doradza nowopowstającym barowym biznesom oraz pomaga wprowadzać i popularyzować nowe produkty na polskim rynku. Autor i konsultant licznych publikacji prasowych oraz ekspert w audycjach radiowych i telewizyjnych. Występuje w roli konferansjera prowadząc różnego rodzaju eventy, a także konkursy barmańskie. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce prywatnej ich kolekcji.