Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Gin jest alkoholem stworzonym przez Niderlandczyków w XVII wieku i choć początkowo miał pełnić rolę leczniczą, szybko zyskał popularność w zupełnie innym kontekście. Spopularyzowany został przez Anglików, którzy do dzisiaj uwielbiają pić gin i zestawiać go w różne kompozycje.

Wermut początkowo również uważany był za napój leczniczy, a swoje początki miał we włoskim mieście Turyn. Jego obecna nazwa zaczęła być używana dopiero w XIX wieku, jednak w międzyczasie dał się poznać jako popularny rodzaj wina aromatyzowanego ziołami oraz przyprawami korzennymi.

Nie trudno zatem odgadnąć, że drink z wermutu i ginu to połączenie różnych smaków i aromatów, tworzących wyjątkowe kompozycje. Przygotowanie takiego zestawu nie jest trudne, jednak warto pamiętać o ścisłym trzymaniu się ustalonych proporcji i sposobu przygotowania.

Przepis na Dry Martini

Klasyk wśród klasyków. Drink z ginem i wermutem o nazwie Dry Martini jest jednym z drinków wpisanych na listę Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA) i może być wykonywany podczas zawodów barmańskich. Podawany jest zazwyczaj w kieliszku koktajlowym o charakterystycznym kształcie, z dodatkiem oliwek.

Dry Martini to drink na bazie wermutu będący synonimem elegancji i szyku. Podając go w towarzystwie bliskich można być pewnym, że będzie cieszył się dużym zainteresowaniem.

SKŁADNIKI:

  • 60 ml ginu
  • 10 ml wytrawnego białego wermutu
  • kostki lodu
  • oliwki lub skórka cytryny do dekoracji

WYKONANIE:

Do shakera należy włożyć kostki lodu, wlać gin oraz wytrawny wermut. Całość mocno wstrząsnąć do rozbicia lodu i zmieszania wszystkich składników. Następnie przygotować kieliszek koktajlowy, po uprzednim jego schłodzeniu (np. przez kilka minut w lodówce). Napój z shakera przelać do kieliszka. Do dekoracji można dodać oliwki lub wyciśniętą skórkę cytryny.

Przepis na Cooperstown

To kolejna propozycja drinka z ginem i wermutem, będąca luźną kombinacją, wychodzącą od słynnego Martini. W tym przypadku łączone są dwa rodzaje wermutu – słodki oraz wytrawny. Dodatkowo, w przepisie na ten drink na bazie wermutu, wykorzystuje się gałązkę świeżej mięty, głównie do dekoracji, jednak jej obecność również wpływa na ostateczny smak napoju.

SKŁADNIKI:

  • 50 ml ginu
  • 25 ml słodkiego wermutu
  • 25 ml wytrawnego wermutu
  • gałązka świeżej mięty
  • kostki lodu

WYKONANIE:

W shakerze należy umieścić kostki lodu, wlać do niego gin, słodki oraz wytrawny wermut. Całość zmieszać ze sobą przez chwilę, wstrząsając naczyniem zdecydowanymi ruchami. Następnie należy przygotować kieliszek koktajlowy i wlać do niego zawartość shakera, przesączając ją przez sitko. Do drinka można dodać gałązkę mięty, po czym całość gotowa jest do podania. W tej recepturzemożemy wykorzystać słodką wersję wermutu zarówno białą jak i czerwoną - zależy jaki chcemy uzyskać końcowy efekt kolorystyczny w naszym koktajlu.

Przepis na Fleet Street

Wśród drinków łączących gin z wermutem, warto wspomnieć o kompozycji, jaką jest Fleet Street. To drink podawany w kieliszku koktajlowym, który łączy w sobie zróżnicowane aromaty. Do jego przygotowania wykorzystuje się gin, słodki i wytrawny wermut, likier triple sec, a także sok z cytryny. Zestawienie to odznacza się bogatym smakiem, w którym wytrawny charakter ginu łagodzony jest przez mieszankę dwóch rodzajów wermutów i słodki likier.

Koktajl Fleet Street można wykorzystać zarówno na oficjalnych przyjęciach, jak i na prywatnych imprezach, podając go bliskim. Warto też zaznaczyć, że nie wymaga on dodatkowej dekoracji, jednak jeśli zajdzie taka potrzeba, jest ona jak najbardziej dozwolona.

SKŁADNIKI:

  • 45 ml ginu
  • 15 ml słodkiego wermutu (białego)
  • 5 ml wytrawnego wermutu
  • 5 ml likieru triple sec
  • 5 ml soku z cytryny
  • kostki lodu

WYKONANIE:

Do shakera należy włożyć kostki lodu, wypełniając go do połowy. Następnie wlać do środka gin, słodki i wytrawy wermut, likier triple sec oraz sok z cytryny. Całość zmieszać ze sobą, dobrze wstrząsając shakerem. Gotowy napój przelać do kieliszka koktajlowego, przesączając przez sitko.