Czerwone wino o słodkim smaku to rozwiązanie zarówno na letnie, upalne dni, kiedy należy podawać je w towarzystwie kostek lodu lub po schłodzeniu w lodówce. Sprawdzi się także w zimowe wieczory, gdy serwowane na ciepło, z dodatkiem korzennych przypraw, będzie idealnym dopełnieniem i odpoczynkiem po ciężkim dniu.
Przepis na Red Wine Spritzer
Drink z czerwonym słodkim winem wzbogacony o aromatyczne borówki, sok z limonki oraz wodę gazowaną. To połączenie będące kwintesencją lata. Doskonale sprawdzi się podczas letnich imprez na świeżym powietrzu, jak i będzie pasować do spotkać z bliskimi wieczorową porą. Orzeźwiający drink ze słodkiego wina to alternatywa dla osób, które nie przepadają za klasycznym winem lub nie lubią pić tego alkoholu w czystej postaci. Dzięki lekkim dodatkom, połączenie to nabiera wyrazistości i delikatności. Red Wine Spritzer można określić jako świetny drink z czerwonym winem dla kobiet, jednak panom też przypadnie on do gustu.
Jego wykonanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Można je spokojnie przygotować w zaciszu domowym.
SKŁADNIKI:
- 250 ml słodkiego wina czerwonego
- 100 ml wody gazowanej
- 3 łyżki borówek,
- sok z wyciśniętej 1 limonki
- kilka listków mięty
- kostki lodu
WYKONANIE:
Do shakera należy włożyć kilka kostek lodu, dodać słodkie wino czerwone, wodę gazowaną, borówki i sok z limonki. Następnie wszystko zmieszać, wykonując kilka energicznych ruchów naczyniem. Całość przelać do pękatego kieliszka, przeznaczonego do wina czerwonego. Udekorować kilkoma listkami mięty.
Grzane wino
Na drugim biegunie, w opozycji do orzeźwiających drinków na lato, znalazła się propozycja idealna na zimowe wieczory. Grzane, słodkie wino to klasyka, która cieszy się niesłabnącą popularnością. Prosty w przygotowaniu drink z czerwonym winem i korzennymi dodatkami świetnie rozgrzewa i sprawdzi się podczas zimowego spotkania z rodziną lub znajomymi. Można go spróbować po śnieżnym szaleństwie na stoku, jak i w zaciszu domowym, delektując się nim przy czytanej książce lub oglądanym filmie.
Grzaniec doczekał się wielu przepisów z różnymi modyfikacjami - poniżej nasza propozycja tego popularnego napoju podawanego na gorąco.
SKŁADNIKI:
- 500 ml słodkiego czerwonego wina
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 kardamon
- kawałek kory cynamonu
- 2 goździki
- 2 plasterki pomarańczy
WYKONANIE:
Wszystkie składniki, oprócz pomarańczy, należy umieścić w garnku. Zamiast kardamonu, cynamonu i goździków można użyć gotowej przyprawy do grzańca. Całość podgrzewać przez kilka minut na wolnym ogniu, co chwilę mieszając. Kiedy napój zacznie parować, należy przelać go do kubka i ozdobić plasterkami pomarańczy. Sprawdzą się tu także kawałki cytryny.
Drink ze słodkiego wina i wódki
Czerwone słodkie wino w połączeniu z mocnym alkoholem, czyli wódką. Może wydawać się niebezpieczną mieszanką, jednak nic bardziej mylnego. Do tego drinka z winem czerwonym dodawana jest wódka smakowa – żurawinowa lub porzeczkowa. Dodatkowo całość miesza się z likierem Chambord i gorzką Angosturą. Takie zestawienie ma ciekawy, wyważony smak, z lekko wyczuwalną nutką alkoholu. To propozycja dla osób, które nie lubią wyrazistego aromatu wódki czy nie przepadają za klasyczną wersją słodkiego, czerwonego wina.
Najlepiej w takim połączeniu sprawdza się wino Porto. Występuje ono zarówno w wariancie półsłodkim, jak i słodkim.
SKŁADNIKI:
- 50 ml wina Porto,
- 20 ml wódki żurawinowej lub porzeczkowej
- 15 ml likieru Chambord
- kilka kropel Angostury
- kostki lodu
WYKONANIE:
Do przygotowanej szklanki należy włożyć kilka kostek lodu, a następnie wlać wódkę, likier i kilka kropel Angostury. Warto pamiętać, że to bardzo gorzki dodatek, dlatego 3-4 krople w zupełności wystarczą. Na koniec dodać wino i zamieszać całość.