Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino czerwone słodkie

Wino czerwone słodkie na WinnicaLidla.pl

2 produkty

    • Słodkie
    • Czerwone
    • Portugalia
    • 5/5 Intensywność
    • wieloszczepowe
    Old Tawny 10 Years Old Port, Offley
    Założona w Londynie w 1737 roku firma Offley, początkowo specjalizowała się w handlu winem. Po niedługim jednak czasie oprócz eksportu z Portugalii zaczęła produkować własne wino Porto. Marka zyskała międzynarodowe uznanie jako twórca najwyższej jakości win wzmacnianych. Przedstawiany tutaj trunek s...

    Wino

    Old Tawny 10 Years Old Port, Offley

    109,99 zł
    750ml
na stronę

Wino czerwone słodkie

Wysokiej jakości wina czerwone słodkie to trunki, których produkcja jest sztuką znaną jedynie prawdziwym mistrzom winiarskim. Choć nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, cała słodycz wina słodkiego czerwonego pochodzi wyłącznie z winogron, dosładzanie wina jest zakazane. Słodkie wina uzyskuje się na kilka różnych sposobów – przede wszystkim ze zbierania gron zmrożonych, podduszanych czy zrodzynkowanych albo pokrytych szlachetną pleśnią. W procesie produkcji można również podnieść poziom słodyczy wina naturalnymi metodami, zgodnymi ze sztuką winiarstwa, takimi jak wzmacnianie (dodawanie spirytusu gronowego i zatrzymanie procesu fermentacji drożdży), jak dzieje się w przypadku takich win jak Porto.

Zadaniem wymagającym od winiarza olbrzymiej wiedzy i doświadczenia jest zachowanie w winie balansu między dominującą słodyczą a subtelną kwasowością. Tylko w ten sposób jest w stanie uzyskać dobre wino czerwone słodkie, które sprawdzi się nie tylko pite solo w formie deseru, lecz także jako godny towarzysz wielu wyszukanych potraw. Czerwone wino słodkie to także doskonały towarzysz deserów na bazie czekolady i czerwonych owoców. Jak wybrać dobre czerwone słodkie wino? Przede wszystkim zastanówmy się nad tym, do czego chcemy je wykorzystać. Do picia solo czy z konkretnym daniem? Słodkie czerwone wina nadają się doskonale do picia w towarzystwie serów, w szczególności polecamy tu wzmacniane czerwone wino słodkie Porto. Jeżeli planujemy przyrządzić pieczeń ze schabu albo poliki wieprzowe, to wybór dobrego czerwonego wina słodkiego może okazać się strzałem w dziesiątkę! W szczególności zachęcamy do przyrządzania dań na bazie win ze szczepów Malbec i Muscat. Wśród dostępnych do rezerwacji win w Winnicy Lidla, znajdziesz wino czerwone słodkie w najlepszych cenach, starannie wyselekcjonowane przez naszych sommelierów.

Wino czerwone słodkie – kalorie

Ile kalorii ma czerwone wino słodkie? W litrze wina słodkiego czerwonego znajduje się więcej niż 45 g cukru, to więcej niż cztery łyżki stołowe słodyczy. Najczęściej jednak są to wartości oscylujące w okolicach 120-180 g. Oznacza to, że trunek ten posiada bardzo wysoką wartość energetyczną, ale jest ona zawarta w całej butelce. Spożywając jego jedną porcję (120 ml), dostarczymy organizmowi co najmniej 128 kcal, a to prawie tyle, co jeden mały baton polany czekoladą.

Dodatkowym aspektem kaloryczności czerwonego słodkiego wina jest fakt, iż część z nich to trunki wzmacniane, które poprzez zawartość większej ilości alkoholu płynącego z naturalnie wytworzonej fermentacji i cukrów, dostarczają jeszcze większej porcji energii. Pamiętajmy więc, że gdy chodzi o wino czerwone słodkie – właściwości tego typu wina, czyli dominująca słodycz i wysoka liczba kalorii, czynią go pełnowartościowym deserem, który zaserwować możemy po daniu głównym, rezygnując przy tym ze spożycia ciasta czy innego wypieku. Czy wino czerwone słodkie jest zdrowe? Miejmy na uwadze, że – pomimo dużej zawartości cukru – trunek ten bogaty jest w antyoksydanty, witaminy i minerały, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Spożywanie czerwonego wina w umiarze wspomaga układ krążenia i korzystnie wpływa na serce. Niezależnie od tego, czy wino czerwone słodkie ma dużo kcal, jest to wyjątkowo smaczny trunek, idealny do picia przy sytym obiedzie bądź spotkaniu z koleżankami.

Wino czerwone słodkie – po jakie sięgamy najczęściej?

Czerwone słodkie wino to jedno z najczęściej wybieranych alkoholi przez kobiety. Z uwagi na dużą dozę słodyczy, winna gorycz staje się mniej wyczuwalna. Znakomicie smakuje zarówno w temperaturze pokojowej, jak i nieco ochłodzone oraz w formie grzańca.  Popularni producenci słodkich win czerwonych to Carlo Rossi, Mogen David oraz Fresco. Jak smakują te wina i jakie słodkie wina czerwone polecamy?

Carlo Rossi – czerwone wino słodkie

Jednym z najlepiej sprzedających się słodkich alkoholi jest Carlo Rossi Sweet Red, czyli słodkie czerwone wino powstałe z winogron dojrzewających w kalifornijskim słońcu o aromacie z wyczuwalną wanilią i nutą czerwonych owoców. Słodkie wino czerwone Carlo Rossi występuje również w wersji szczepowej (powstałe z gron winorośli Concord) pod nazwą Intense Sweet Concord. Szczep, z jakiego powstało to czerwone wino, pochodzi z USA i charakteryzuje się bordową barwą i mocno owocowym smakiem, w którym wyczuć można jeżyny, dojrzałe wiśnie oraz nieco śliwki. Marka Carlo Rossi słodkie wina produkuje na masową skalę, a w swoim portfolio ma również wersję Intense Sweet Black Berry, które smakuje jeżynami. Chociaż producent ten oferuje również wina wytrawne i półwytrawne, to wino czerwone słodkie Carlo Rossi jest tym najczęściej wybieranym przez konsumentów.

Wino czerwone słodkie Mogen David

Wina czerwone Mogen David to słodkie, ciekawe trunki dla osób lubiących owocowe nuty oraz wina wzmacniane. Produkowane przez Mogen David wino pochodzi z winnic położonych w Nowym Jorku i Pensylwanii. W portfolio marki znajdziemy wina mocno owocowe z jeżyn (Mogen David Blackberry), z nutami granatu (Mogen David Pomegranate) oraz wino słodkie Mogen David Concord powstałe z winogron szczepu Concord. Wina tej marki mają w sobie dużo słodyczy płynącej z naturalnej fermentacji gron, które zbierane są już zrodzynkowane. W Winnicy Lidla zarezerwujesz je w najniższej na rynku cenie.

Fresco wino czerwone

Fresco to marka wina, która jest bardzo popularna w Polsce, dostępna jest niemalże w każdym sklepie. Wino Fresco czerwone słodkie to jedno z najbardziej przystępnych cenowo i smakowo win stołowych. Kieliszek Fresco kryje w sobie dużą słodycz oraz umiarkowaną ilość tanin, które są wyczuwalne na języku. Marka posiada w swoim asortymencie również wina półsłodkie czerwone, oraz wersje frizzante i musujące owocowe wina. Fresco wino czerwone słodkie kupisz nie tylko w pełnowymiarowej butelce, ale również w wersji mini zawierającej 250ml, idealnej do rozlania na dwa kieliszki.

Inne popularne wina czerwone słodkie

Zapewne każdy, kto miał przyjemność odwiedzić Hiszpanię, kojarzy Sangrię – słodki koktajl na bazie wina gronowego wzbogacony ekstraktami cytrusowymi, którymi mieszkańcy półwyspu Iberyjskiego raczą się późnymi wieczorami. Sangria nadaje się jako aperitif i digestif oraz doskonale pasuje do dań z rybą, owocami morza czy do deserów. Inne, popularne wino słodkie, które spotykamy w sklepach to Kadarka, czyli wino pochodzące z Węgier o bardzo intensywnym smaku.

Wspominając o czerwonym słodkim winie, nie można zapomnieć o Pellegrino, Sophi czy Kagor. Wino Pellegrino czerwone słodkie nazywane jest winem mszalnym, z uwagi na swój rodowód historyczny. Powstałe w winnicy Pellegrino di Masala wino stało się oficjalnym winem mszalnym Stolicy Apostolskiej w XX wieku, jednakże jest również sprzedawane nie w celach obrządkowych. Charakteryzuje się świeżym, intensywnym aromatem jagód i jeżyn oraz nutami migdałów. To doskonałe wino likierowe, które najlepiej smakuje do ciast z kremami i orzechami.

Wino Sophia czerwone słodkie to z kolei przystępne wino, które jeszcze kilka lat temu można było nabyć w każdym sklepie. Dziś jest niemalże niedostępne, choć jego smak pozostaje w pamięci na długo. Jest to aromatyczne, likierowe i mocno wiśniowe wino deserowe.

Wino czerwone słodkie Kagor pochodzi z Mołdawii i produkowane jest ze szczepu Cabernet Sauvignon. W jego aromacie wyczytamy akcenty czekoladowe oraz wiśnię, a cała kompozycja jest elegancka i mocno deserowa. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie ciast czekoladowych.

Pisząc o innych słodkich winach czerwonych, nie możemy pominąć Porto, czyli najbardziej szlachetnego z  win wzmacnianych. Wino Porto pochodzi z Portugalii i ma długowieczną tradycję. Pili je marynarze, królowie i wiele istotnych dla historii postaci. Beczki po leżakowaniu Porto wykorzystuje się przy produkcji whisky typu single malt. Jeżeli zechcemy jeszcze na chwilę pozostać w klimatach win słodkich, ale ich barwa nie ma dla nas największego znaczenia warto zwrócić uwagę na wino Sherry pochodzące z hiszpańskiej Andaluzji. Sherry jest bardzo popularnym rodzajem alkoholu w Wielkiej Brytanii, chętniej pijanym po posiłku. Historia Sherry sięga aż X wieku, a swój niezwykły smak wino zawdzięcza wzmacnianiu poprzez dolewanie brandy oraz dojrzewaniu oksydacyjnemu (wino dojrzewając utlenia się). Ten rodzaj wina produkuje się głównie z trzech szczepów winogron: Palomino, z którego powstają najbardziej odmiany win Sherry; Pedro Ximenez, używanego do produkcji najsłodszych wersji tego trunku, oraz Moscatel - znanego również z aromatycznych win z innych regionów świata. 

Wino czerwone słodkie – do czego pasuje?

Wino słodkie czerwone komponuje się najlepiej z potrawami słodkimi. Z tego względu można bez wahania podawać je do deserów – czekoladowych, orzechowych lub owocowych. Większość gatunków słodkich win czerwonych, jak portugalskie Porto, czy francuski Banyuls, doskonale współgrają także z serami pleśniowymi, a także cięższymi makaronami z czerwonym mięsem. Z powodzeniem czerwone słodkie wino możemy pić do dań na bazie dziczyzny, jagnięciny i baraniny. Wino czerwone słodkie nadaje się nie tylko do picia, ale również do gotowania. Na jego bazie możemy stworzyć wspaniałe dania – duszone poliki wołowe albo polędwiczki wieprzowe podlane czerwonym, słodkim winem nabiorą wyjątkowego aromatu i koloru. Takie wino nadaje się również do smażenia oraz tworzenia ciężkich, intensywnych sosów do mięs. Gotujesz gulasz po węgiersku? Użyj do niego wzmacnianego wina czerwonego słodkiego i nadaj mu rozgrzewającego charakteru. Pamiętaj, że dobór odpowiedniego wina zależy tylko i wyłącznie od Twojego gustu i wyobraźni – jeżeli masz ochotę na nietypowe połączenia na zasadzie kontry, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypić czerwone, słodkie wino do makaronu z kurczakiem i pieczoną cukinią.

Poznawaj i rezerwuj dobre wina czerwone słodkie dzięki Winnicy Lidla

W niektórych kręgach słodkie wino nadal uchodzi za trunek gorszej jakości od wina wytrawnego, doceniany zwłaszcza przez osoby o niewyrobionym poczuciu smaku. Jest to jednak pogląd niesłuszny. Jedną z przyczyn jego popularności są przykre doświadczenia degustatorów z niskiej jakości, dosładzanymi sztucznie, trunkami. Czerwone słodkie wino pochodzące od renomowanego dostawcy prawie zawsze wyróżniać się będzie dojrzałym bukietem, przyjemnym smakiem i szlachetną barwą. Wino wzmacniane, takiej jak Porto, uchodzi wśród koneserów mocnych alkoholi za rarytas. Pamiętajmy również, że wino słodkie czerwone na prezent to zawsze dobry pomysł, jednakże zwróćmy uwagę na szczep i winnicę, z jakiej ono pochodzi. Klucz w doborze smacznego i ciekawego wina czerwonego w wersji słodkiej to jakość. Winnica Lidla umożliwia rezerwację słodkich win idealnych do próbowania w domowym zaciszu, jak i sprezentowania bliskiej osobie. Potrzebujesz słodkiego wina do gotowania? Wystarczy, że wyszukasz butelkę i zarezerwujesz w Winnicy Lidla. Najlepsze wina czerwone słodkie odbierzesz już w ciągu kilku godzin.