Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino półsłodkie – idealny wybór! 8 propozycji

Wino półsłodkie – idealny wybór! 8 propozycji

 

Wino półsłodkie – jakie to wino?

Wino półsłodkie w klasyfikacji win wyróżniamy ze względu na stopień jego słodyczy. Oceny dokonuje się na podstawie zawartości cukru resztkowego w winie po zakończeniu procesu fermentacji. W każdym kraju stosowane są nieco inne zakresy, więc nie można wskazać jednej wartości, która obowiązywałaby na całym świecie. Np. półsłodkie wina francuskie mają do 45 g cukru, ale nie mniej niż 12 g na litr trunku. Jakie jest dobre wino półsłodkie? Najprościej można to ująć tak: słodycz jest w nim wyraźnie wyczuwalna, ale nie wysuwa się na pierwszy plan.

Pod względem wielkości produkcji wino półsłodkie na pewno ustępuje winu wytrawnemu. Jednak w Polsce wino półsłodkie jest dużo chętniej wybieranym wariantem niż wino wytrawne. Wszystko dlatego, że pije się je i wiele łatwiej – zwłaszcza smakoszom o mniej wprawionych podniebieniach.

 

Wino półsłodkie a półwytrawne – czym się różnią?

Obie kategorie obejmują wina pośrednie i bezpośrednio ze sobą sąsiadujące. Wino półwytrawne bliższe jest winu wytrawnemu.
Ma od 4 do 12 g cukru na litr trunku, podczas gdy wino wytrawne ma go od 0 do 4 g. Nie są to znaczne różnice. Niekiedy wino półwytrawne odczuwa się jako mniej słodkie niż wytrawne – wszystko zależy od poziomu kwasowości danych trunków.
Inaczej w przypadku win słodkich i półsłodkich. Wino słodkie ma powyżej 45 g cukru na litr, a półsłodkie od 12 do 45. Jeśli porównamy więc wino półsłodkie o zawartości cukru 15 g/l z winem słodkim z zawartością 50 g cukru, różnica w smaku będzie bardzo duża.

Ile kalorii ma wino półsłodkie?

 

Przy rozważaniach o kaloryczności wina półsłodkiego, kolejny raz należy wziąć pod uwagę zawartość cukru. Uśredniając, wino półsłodkie czerwone ma 96 kcal w 100 ml. Jeden kieliszek (ok. 150 ml wina) ma więc 144 kcal. Wino półsłodkie białe zawiera 82 kcal w 100 ml i 123 kcal w jednym kieliszku.

 

Wino półsłodkie – ranking

Wino półsłodkie polecane w rankingach? Na takie zestawienia warto zerknąć, gdy szukamy szybkiej wskazówki, a zupełnie nie wiemy, czym się kierować przy wyborze wina półsłodkiego. W rankingach win z przystępnej półki cenowej znajdziemy np. Sauvignon Blanc Greyrock Hawke’s Bay. To lekkie wino białe do samodzielnego picia lub do posiłku.

A jakie dobre wino półsłodkie czerwone? W rankingach pojawia się dobre wino półsłodkie czerwone z Portugalii Herdade do Esporao Alentejano Defesa Tinto. Z dojrzałych i bardziej aromatycznych win warto wskazać Luis Felipe Edwards Santa Luz ze szczepu Cabernet Sauvignon. W rankingach przystępnych cenowo win znajdziemy także węgierski Syrah Szeleshat Szekszardi.

Dobre wino półsłodkie Lidl – co znajdziemy w WinnicyLidla?

Wino różowe półsłodkie Lidl – Domaine de Gagnebert Cabernet D’Anjou AOC

 

Wino różowe z francuskiej Doliny Loary. To mieszanka szczepów Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon. Wino jest zrównoważone, lekkie, wyczuwa się w nim maliny, poziomki i czarną porzeczkę. Idealne wino półsłodkie różowe na wakacyjne,
niezobowiązujące spotkanie ze znajomymi.

 

 

Jakie wino półsłodkie z Lidla? Białe Jurancon AOP

Kolejne wino reprezentujące wina francuskie, tym razem z regionu Sud-Ouest. Stanowi mieszankę Gros Manseng i Petit Manseng.
Lekkie, odświeżające wino o aromatach brzoskwini, moreli, liczi i gruszki.

 

 

Wina półsłodkie Lidl – bezalkoholowy Chardonnay

Jest też coś dla osób nie pijących alkoholu! Ten lekki Chardonnay ma egzotyczny smak mango i ananasa, jabłka oraz miodu i drożdżowego ciasta. Brzmi przepysznie! Dzięki temu, że jest to winno ze śladową ilością alkoholu, jest też niskokaloryczne,
co powinny docenić osoby na diecie odchudzającej.

 

 

Wino czerwone półsłodkie Lidl – bezalkoholowy Cabernet Sauvignon

Jak wiadomo, po winie białym przychodzi pora na wino czerwone. Pijąc wina bezalkoholowe też powinniśmy trzymać się tej zasady!
Po bezalkoholowym Chardonnay’u polecamy więc Cabernet Sauvignon. W trunku o rubinowo-purpurowej barwie odnajdziemy aromaty czarnej porzeczki, śliwki, maliny i skórki chleba.

Jakie wino półsłodkie do jakich dań?

Wino półsłodkie pasuje do wielu dań – wszystko zależy od szczepu, z którego zostało wyprodukowane oraz jakiego jest koloru.
Jakie dobre wino półsłodkie będzie pasowało zarówno do lekkich dań obiadowych, jak i do deseru? To na pewno wino różowe.
Białe wino sprawdzi się w przypadku dań z drobiu i lżejszej wieprzowiny, a wino musujące – do owoców morza.

Wino półsłodkie to miłe dla podniebienia wino. Lubią je szczególnie te osoby, które nie czują się wielkimi smakoszami wina.
Wina półsłodkie dają wiele przyjemności z picia i całkiem łatwo dają się połączyć zarówno z daniami wytrawnymi, jak i słodkimi.
I jak tu nie kochać tego rodzaju win?

 

Artykuły podobne w tym temacie:

Jak dobrać wino do potraw w restauracji? Sprawdź!

Jak degustować wina i je opisywać?

Jak serwować wino?