Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Czy wino bezalkoholowe dorównuje winom tradycyjnym?

Wino bezalkoholowe – jak powstaje?

Wino bezalkoholowe produkuje się tak samo, jak każde inne wino, a następnie usuwa się z niego alkohol. W jaki sposób? Są na to trzy metody. Pierwsza to proces ekstrakcji próżniowej. Wino podgrzewa się do temperatury ok. 30 st. C, a alkohol po prostu odparowuje. Drugim sposobem jest filtracja. W wyniku zjawiska odwróconej osmozy cząsteczki alkoholu oddziela się od innych cząsteczek trunku. Ostatnia metoda – najtrudniejsza i dużo bardziej kosztowna – to metoda wirujących stożków. Na wino działa tu siła odśrodkowa, w wyniku czego cząsteczki alkoholu oddzielają się od reszty. Wino dealkoholizowane tą metodą zachowuje najwięcej walorów smakowych.

Mimo sugestywnej nazwy, wiele osób zadaje sobie pytanie, ile procent ma wino bezalkoholowe. I słusznie! Określenie „bezalkoholowe” nie zawsze oznacza bowiem całkowity brak alkoholu. Często są to śladowe ilości, dziesiętne części procentu. Warto jednak wiedzieć, że trunek z zawartością alkoholu 0,5 procent i poniżej to również wino bezalkoholowe (całkowite usunięcie alkoholu jest bardzo trudne). Informacji na ten temat zawsze należy szukać na etykiecie produktu. Jeśli chcesz się czuć całkowicie bezpiecznie (bo prowadzisz auto, jesteś w ciąży), wybieraj wina z oznaczeniem 0,0%.

Wino bezalkoholowe – cena

Jako że proces usunięcia alkoholu stanowi dodatkowy koszt dla winiarza, produkt końcowy również musi być droższy. Wino bezalkoholowe kosztować będzie więcej niż jego alkoholowy odpowiednik. Niekiedy jednak warto zapłacić wyższą cenę. Znawcy win i smakosze, w winie poddanym odwirowywaniu alkoholu odnajdą więcej aromatów niż winie dealkoholizowanym innymi metodami. Do codziennej konsumpcji (nie degustowania) możemy natomiast polecić także wina kosztujące 20-30 zł. Wrażenia smakowe są bowiem indywidualne i zależą od gustu. Warto szukać swojego smaku i nie przepłacać – przynajmniej na początku.

Wino bezalkoholowe – jak smakuje?

No właśnie – jak tak naprawdę smakuje wino bezalkoholowe? Zacznijmy od tego, że bezalkoholowe wino to zarówno wino bezalkoholowe wytrawne, wino bezalkoholowe słodkie, wina białe i czerwone. Jak już ustaliliśmy, wino bezalkoholowe wytwarza się z klasycznego wina – wino czerwone bezalkoholowe z wina czerwonego, białe wino bezalkoholowe – z wina białego. Jeśli chodzi zaś o sam smak, smakosze zapewne się z nim nie polubią. Dzieje się tak dlatego, że alkohol również jest nośnikiem aromatów. Bez niego możliwości trunku są więc trochę ograniczone. Wino bezalkoholowe najbardziej posmakuje osobom preferującym wino białe, wina lekkie i orzeźwiające, do których wina bez alkoholu są najbardziej zbliżone smakiem.

Wino bezalkoholowe – czy zdrowe?

Może się wydawać, że proces dealkoholizacji jest bardzo agresywny i negatywnie wpływa na walory wina. Tymczasem jest zupełnie odwrotnie. Ekstrakcja nie powoduje strat prozdrowotnych właściwości wina! Wino pozbawia się alkoholu, ale nie polifenoli, flawonoidów, tanin i innych „super składników”. Tego rodzaju winem można (a nawet trzeba!) raczyć się regularnie. Na zdrowie!

Wina bezalkoholowe – gdzie kupić?

Gdzie kupić wino bezalkoholowe? To częste pytanie, na które nie tak łatwo znaleźć odpowiedź. Mimo rosnącej popularności, wina bezalkoholowe nie są jeszcze tak łatwo dostępne, jak inne rodzaje win. Jednym z lepszych sposobów na zdobycie butelki wina bez alkoholu, jest rezerwacja w serwisie Winnica Lidla. Wystarczy wskazać konkretny sklep stacjonarny, w którym zostanie przygotowana rezerwacja, udać się do niego, zapłacić… i gotowe!

Jakie wina bezalkoholowe znajdziemy w Winnicy Lidla? To np. wino musujące bezalkoholowe Chardonnay pochodzące z Niemiec. Trunek ten jest winem bezalkoholowym półsłodkim i idealnie nadaje się na pierwszy toast podczas uroczystych okazji. Dzięki niemu nikt nie musi rezygnować z kieliszka szampana na cześć pary młodej! W ofercie znajdziemy także wino białe Chardonnay oraz wino bezalkoholowe czerwone Cabernet Sauvignon. Te wina to świetny zestaw do zapoznania się z charakterem i możliwościami win bezalkoholowych.

Wina bezalkoholowe mają swoje wady, ale też mnóstwo zalet. Są tak samo zdrowe, jak klasyczne wina, a przy tym o wiele mniej kaloryczne. Są świeże i lekkie, mogą po nie sięgać osoby, dla których napoje z alkoholem są czymś zakazanym. Wina bezalkoholowe to na pewno ciekawa i godna wypróbowania alternatywa. Ich rosnąca popularność świadczy o tym, że coraz więcej z nas daje im szansę!

Warto przeczytać także:

Jakie wino na wesele? 6 rad od WinnicaLidla.pl

Kilka słów o wadach wina

WinnicaLidla.pl – jak zarezerwować wino w tym serwisie?