Jak powstaje wino musujące Cava?
Wino musujące Cava wytwarzane jest metodą tradycyjną wykorzystywaną od wieków np. w Szampanii. Opiera się ona o długą, wtórną fermentację odbywającą się w butelce, której szyjka jest lekko pochylona ku dołowi. Na skutek działania drożdży w winie powstają charakterystyczne bąbelki. Zanim napój trafi na sklepowe półki, niezbędne jest pozbycie się powstałego ze sfermentowanych drożdży osadu. W klasycznej wersji opiera się to o energiczne potrząsanie raz dziennie butelką, obracając ją o 1/8 obrotu wokół własnej osi i delikatnie kierując szyjką ku dołowi. Czynność tą wykonuje się tak długo, aż naczynie znajdzie się w pozycji pionowej, korkiem do dołu. Powtarzana jest ona przez okres około miesiąca. Obecnie manualny proces coraz częściej zastępuje się mechanicznym, bazującym na żyropaletach, czyli stalowych konstrukcjach wykonujących opisane powyżej ruchy. Nieodłącznym elementem procesu produkcji wina musującego Cava jest również uzupełnianie ubytków, do jakich dochodzi na skutek usuwania drożdżowego osadu. Przed zakorkowaniem najczęściej dodaje się do niego odrobinę mieszanki wina bazowego z cukrem regulując tym samym poziom wytrawności gotowego już wina musującego.
Czym hiszpańska Cava różni się od Szampana?
Pierwsza różnica między Cavą a Szampanem to region upraw. W przypadku Szampana ograniczony jest on wyłącznie do Szampanii. Jeżeli chodzi natomiast o wino musujące Cava, 95% dostępnych na rynku butelek pochodzi z regionu Penedés. Resztę wytwarza się w regionach Hiszpanii, takich jak Aragonia, Kraj Basków, Nawarra, Wspólnota Walencji czy Kastylia. Jako że grona winorośli niezbędne do przyrządzenia Szampana dorastają w nieco chłodniejszym klimacie, możemy spodziewać się po Szampanie wyższej kwasowości niż w przypadku win Cava. Kolejna kluczowa różnica to odmiany winorośli wykorzystywane do produkcji każdego z omawianych trunków. Francuski Szampan powstaje najczęściej na bazie szczepów Pinot Noir, Chardonnay oraz Pinot Meuniere. Hiszpańska Cava produkowana jest natomiast z odmian Macabeo, Parellada czy Xarello. Pierwszy z nich odpowiada za lekką słodycz i kwasowość, drugi — subtelność, trzeci — aksamitność. Aby na etykiecie trunku mogło znaleźć się określenie Cava, oprócz spełnienia wymienionych wyżej warunków, musi ono dojrzewać w w butelce przez co najmniej 9 miesięcy. W przypadku Szampana jest to minimum 15 miesięcy.
Gdzie kupić wino Cava?
Szukając wysokiej jakości wina musującego Cava w dobrej cenie, warto zajrzeć do Winnicy Lidla. Zarezerwować można tutaj trunki takie jak:
- Wino Cava Brut Arestel — zawierające 11,5% alkoholu wino Cava o wytrawnym, zrównoważonym smaku oraz aromatach pieczonego jabłka, prażonych migdałów, miodu i rodzynek. Trunek ten z powodzeniem zaserwować można do dań na bazie tak drobiu czy cielęciny, jak i ryb lub owoców morza.
- Wino Cava Extra Brut Arestel — białe wino rocznikowe o słomkowo-zielonkawej barwie i obfitym musowaniu. Ma ono zapach grejpfruta, zielonego jabłka, mirabelki oraz miodu. Świetnie orzeźwia. Dobrze smakować będzie w szczególności z daniami tłustymi, z dodatkiem gęstych sosów.
- Wino Cava Castell Sant Antoni — zawiera 11,5% alkoholu, po nalaniu do kieliszka wyraźnie się pieni. To trunek zrównoważony, o długim posmaku. Pachnie suszonymi morelami, bakaliami oraz kawą.
Szukając musującego, orzeźwiającego wina, które świetnie sprawdzi się tak do obiadu, jak i wznoszenia weselnych toastów, warto postawić na Cavę (lub Prosecco, jeżeli jesteś jego fanem).