Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wątróbka drobiowa na winie – jak ją przyrządzić?

Na wstępie przypomnijmy jeden z podstawowych, cieszących się olbrzymią popularnością, przepisów na wykwintną wątróbkę na winie. W pierwszej kolejności pokrójmy cebulę w piórka i lekko podsmażyć ją na patelni. Następnie przełóżmy ją na miseczkę, a na rozgrzanym oleju podsmażmy, do momentu ścięcia, wątróbkę drobiową. W dalszej kolejności do wątróbki powinniśmy dolać wybrane przez nas czerwone wino, dorzucić kawałki jabłek, podsmażoną wcześniej cebulę oraz nieco tymianku. Wedle uznania, możemy do wątróbki zamiast jabłek dodać maliny lub gruszkę. Wszystkie składniki musimy zagotować i dusić na małym ogniu przez jakieś 10 minut. Pamiętajmy, aby od czasu do czasu zamieszać! Po tym czasie powinniśmy otrzymać wątróbkę na winie w pysznym sosie, do którego możemy dodać, według uznania, sól, pieprz lub sos sojowy. Po dodatkowych 5 minutach duszenia (przeplatanego mieszaniem) danie będzie gotowe do spożycia. No dobrze, ale jakie wino – słodkie czy wytrawne – powinniśmy wybrać do tego specjału? I jaki gatunek – czerwone czy białe?

Wątróbka w winie czerwonym

Zapoznając się z opiniami koneserów, możemy dojść do wniosku, że znaczna część z nich preferuje wątróbkę w winie słodkim bądź półsłodkim. Jeśli postanowimy – tak jak w podanym wyżej przepisie – połączyć przysmak z winem o ciemnej barwie w słodszym wydaniu, dobrym wyborem może okazać się np. Valzer Cuvée, Simkó Zoltán, Eger, pochodzące z Węgier ciężkie wino półsłodkie z charakterem. Jeśli jednak pragniemy przyrządzić wątróbkę na winie nieco lżejszym, strzałem w dziesiątkę może okazać się Soft Smooth Red “Purple Heron”, Western Cape, przyjemnie rozgrzewający i pachnący ciemnymi owocami trunek z RPA.

Nic nie stoi oczywiście na przeszkodzie, abyśmy przyrządzili wątróbkę w winie czerwonym wytrawnym lub półwytrawnym. W takim przypadku warto postawić np. na wino Pinot Noir, lekkie lub średnio ciężkie, takie jak Les Paroisses, Louis Raynald, Côte de Beaune Villages AOP z Burgundii bądź Pinot Noir Gran Reserva, V – Selection z Chile.

Wątróbka w winie białym

Kiedy natomiast wątróbka i wino białe to dobre połączenie? Na przykład wtedy, gdy poszukujemy trunku, który w doskonały sposób podkreśli smak pasztetu z gęsiej wątróbki. Napitkiem, który w szczególności polecamy do tego specjału, jest Château Combet Laroche, Monbazillac, słodkie wino pochodzące z winnic apelacji Monbazillac, które swój niepowtarzalny charakter zawdzięcza m.in. wpływowi Oceanu Atlantyckiego, odpowiednim warunkom glebowy i kunszcie tamtejszych mistrzów winiarskich. Ten bardzo udany kupaż odmian Semillon, Sauvignon Blanc i Muscadelle zachwyca swoim deserowym charakterem oraz bogatym bukietem, w którym w pierwszej kolejności rozpoznamy nuty moreli, cytryny i miodu. Doskonale smakuje podany nie tylko do wątróbki, ale też do pysznych owocowych deserów i dań kuchni azjatyckiej. Kolejne wino półsłodkie, które stworzy udany duet z gęsią wątróbką, to oryginalny Tokaj Mad from Mad. To właściwościom szczepu zawdzięczamy wyczuwalną tutaj kwasowość, której orzeźwiające działanie równoważy słodycz wina. W zapachu unoszącym się z kieliszka pojawiają się akcenty owocowo-kwiatowe. Pasuje świetnie nie tylko do wątróbki z gruszką, lecz również do serów z pleśnią oraz owocowych deserów. Zobacz, jakie wino białe słodkie poleca Winnica Lidla na różne okazje!

Jak widać, na pytanie, z czym podawać wątróbkę, odpowiedź jest jasna – z winem. I to zarówno wtedy, gdy pragniemy przyrządzić jej tradycyjną wersję, czyli wątróbkę drobiową na winie z jabłkiem i cebulą, jak i wtedy, gdy poszukujemy wyjątkowego napitku, który podkreśli smak wybornego pasztetu. Jeśli po lekturze naszego tekstu naszła Cię dodatkowo ochota na degustację rozkosznie słodkich trunków z winogron, przekonaj się, jakie dobre wino słodkie może przypaść Ci do gustu!