Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
Wino półsłodkie

Wino półsłodkie

Wino powstaje w procesie fermentacji, w czasie której cukier, zawarty w owocach winogron, zamieniany jest w alkohol i dwutlenek węgla. Jeśli prawie cały cukier ulegnie fermentacji otrzymamy wino wytrawne. Jeśli jednak zdecydujemy się przerwać ten proces wcześniej otrzymamy wino z wyższą zawartością tak zwanego cukru resztkowego. Wino półsłodkie z winogron będzie miało najczęściej od kilkunastu do kilkudziesięciu gramów cukru w litrze trunku.Poszukiwania dobrego wina półsłodkiego możemy zacząć od niemieckiego Rieslinga. Wino to występuje w różnych wersjach, w tym również w półsłodkiej. Dużą zaletą Rieslinga jest jego naturalna kwaskowatość, która świetnie równoważy słodycz. Dobre półsłodkie wina możemy znaleźć również wśród win z takich szczepów winogron jak Pinot Gris czy Gewurztraminer.Białe wina tego rodzaju mogą towarzyszyć, niektórym daniom z ryb czy gęsich wątróbek. Z kolei kieliszek czerwonego wina półsłodkiego możemy podać do wybranych gatunków serów i deserów.
Zarezerwuj teraz - odbierz i opłać już w następnym dniu roboczym w wybranym sklepie Lidl!*
*96% rezerwacji jest realizowanych w jeden dzień roboczy.
Zarezerwuj teraz - odbierz i opłać już w następnym dniu roboczym w wybranym sklepie Lidl!*
*96% rezerwacji jest realizowanych w jeden dzień roboczy.

19 produktów

  1. Wino

    Appassinero 750ml

    39,99 zł
    -30 zł za min. 350 zł | -60 zł za min. 500 zł
na stronę

Wino półsłodkie

Co w przypadku, gdy okazuje się, że wino słodkie to wino za słodkie, półwytrawne natomiast – zbyt wytrawne? W takiej sytuacji smakosz może zdecydować się na wino półsłodkie. Trunek ten, znany jako umiarkowany kuzyn wina słodkiego albo mniej formalny krewniak zachowawczego wina wytrawnego, stanowi idealną propozycję dla koneserów oraz laików gotowych pójść na kompromis w celu odnalezienia smaku idealnego. Podpowiemy  jak wybrać najlepsze wino półsłodkie, a także w jaki sposób osiąga się jego smak oraz aromat. Szykujesz kolację dla przyjaciół z daniami z drobiu, ryby i sytym deserem? Postaw na wino półsłodkie białe, albo dodaj nieco pikanterii cięższym winem czerwonym. Poznaj wina półsłodkie z oferty Lidla!

 

Wino półsłodkie a półwytrawne

Tym, co odróżnia wino z winogron półsłodkie od wina półwytrawnego, jest oczywiście zawartość cukru resztkowego. To właśnie jego ilość pozwala winu osiągnąć określony poziom wytrawności i  dla wina półsłodkiego wynosi ona maksymalnie 45 gramów w przeliczeniu na litr trunku. Dla porównania – w litrze wina półwytrawnego, cukru nie może być więcej niż 12 g (a w przypadku win bardzo wytrawnych, nie więcej niż 18 g/l). Pozostałe składniki, które odpowiadają za smak wina to: pektyny (dają posmak słodyczy), taniny (dzięki nim wyczuwalna jest w winie cierpkość), alkohol (jest nośnikiem aromatów i w głównej mierze stanowi o ciężarze wina). Odczuwalny poziom wytrawności jest zależny od stopnia dojrzałości winogron (koncentracja cukrów w moszczu gronowym) oraz od procesu produkcji (winiarz może pozwolić drożdżom na przetworzenie zawartego w moszczu gronowym cukru, na alkohol lub zatrzymać fermentację uzyskując wino mniej wytrawne). Ważne okazują się również skojarzenia pomiędzy rodzajem aromatów a wrażeniami smakowymi. Często zapachy owoców cytrusowych wyczuwalne w bukiecie wina powodują, że jego smak wydaje się nam bardziej wytrawny. I analogicznie, zapachy owoców słodkich czy kwiatów sprawiają, że oceniamy wino jako słodsze.

 

Wino półsłodkie – właściwości

Dobre wino półsłodkie nie przytłacza swoją słodyczą ani kwasowością. Często czaruje konesera uwodzicielskimi zapachowymi i smakowymi nutami owocowymi, choć niuanse bukietu zależą oczywiście od wykorzystanego do produkcji trunku szczepu oraz warunków, w jakich dojrzewają grona. Stanowi wybór dość bezpieczny dla smakoszy niezdecydowanych, dopiero rozpoczynających przygodę ze specjałami z winogron, a często także miłą odmianę dla koneserów doświadczonych w degustacji trunków o znacznej taniczności. Warto wiedzieć, że wino półsłodkie po francusku to demi-doux, po włosku: semi-dolce, po angielsku: semi-sweet, w krajach niemieckojęzycznych (Austrii i Niemczech) stosuje się nazwę lieblich wymiennie z halbüß. Najbardziej dociekliwy koneserzy, a także miłośnicy Bałkanów, z pewnością zaspokoją swoją ciekawość, dowiadując się, że wino półsłodkie po chorwacku to… poluslatko vino!

Pamiętajmy, że ze względu na swój smak wino półsłodkie kalorii może zawierać całkiem sporo, bowiem nawet około 105 w porcji liczącej 120 ml. Mowa tu o kaloriach wina półsłodkiego czerwonego. Nieco niższą wartość energetyczną ma zazwyczaj wino półsłodkie białe i wino półsłodkie różowe. Wszystko jednak zależy od zawartości cukru resztkowego w konkretnym specjale, która może wahać się w przedziale od 12 do 45 gramów w przeliczeniu na litr. Powszechnie jednak przyjmuje się, że wypicie kieliszka wina do obiadu czy kolacji (zwłaszcza czerwonego) wpływa pozytywnie na układ krążenia, obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz innych chorób odsercowych. Picie wina w mniejszych ilościach to gwarancja zdrowego serca i naczyń krwionośnych, a w przypadku spożywania wina czerwonego zapewniamy sobie większą odporność na choroby nowotworowe dzięki zawartym w nim przeciwutleniaczom.

Wino półsłodkie – rodzaje

Wino półsłodkie barwę oraz właściwości aromatyczne zawdzięcza wykorzystanej do produkcji odmianie winorośli. Każdy smakosz ma okazję wypróbować zarówno wino półsłodkie czerwone i wino półsłodkie białe, jak i wino półsłodkie różowe bądź wino półsłodkie musujące, a później, na podstawie własnych doświadczeń, wybrać swoją ulubioną wersję. W zależności od struktury i winogron danego szczepu możemy mówić także o winach półsłodkich lekkich (jak np. Pinot Noir), ciężkich (jak np. Kadarka czy Tokaj). Charakter wina oprócz wykorzystanej do produkcji odmiany winorośli zależy w dużej mierze od kraju oraz regionu jego pochodzenia – warunków klimatycznych i glebowych winnicy, a nawet metody zbiorów czy cech rocznika. W regionach o sporym nasłonecznieniu (na południu od równika) produkuje się wina półsłodkie o niższej kwasowości, o wyrazistym aromacie i większej taniczności (wino półsłodkie czerwone). Co ciekawe, najlepszymi warunkami dla uprawy winorośli jest klimat, w którym w ciągu dnia jest sporo słońca, a nocą chłodno i wietrznie. Północ produkuje wino semi sweet, którego charakter będzie bardziej cytrusowy z wyczuwalną kwasowością i lekką mineralnością. Dobre wino półsłodkie będzie brało swoją słodycz z owoców — poddanie fermentacji i leżakowaniu wydobędzie z winogron to co najlepsze. Istotna w produkcji wina jest także zawartość wody w owocach – im mniej jest jej w winogronach, tym słodszy będzie wyprodukowany trunek. Redukcję wody z gron przeprowadza się przy pomocy suszenia – kiście układa się na matach pod zadaszeniem (metoda z regionu Veneto), lub bezpośrednio wystawione na działanie promieni słonecznych (tradycja np. w Andaluzji). Kwestia terminu zbioru również wpływa korzystnie na proces odparowywania wody z kiści winogron. Dobre czerwone wino czy białe wino półsłodkie otrzymuje się dzięki późnym zbiorom owoców (late harvest). Im późniejsze zbiory tym stężenie cukrów w gronach będzie wyższe. Półsłodkie wina często produkowane są z winogron zbieranych nawet trzy, cztery tygodnie po terminie zbiorów gron przeznaczonych do produkcji win wytrawnych. Kolejnym z procesów na pozyskiwanie trunków półsłodkich jest botrytyzowanie winogron. W określonych warunkach mikroklimatycznych winogrona pokrywają się szlachetną pleśnią, która powoduje ich szybsze wysychanie. W efekcie tego zjawiska, winogrona zyskują na wysokim stężeniu cukru, dzięki czemu możliwa jest produkcja win półsłodkich oraz słodkich. Ostatnim sposobem na osłodzenie wina jest zatrzymanie fermentacji alkoholowej, czyli  powstrzymanie drożdży przed całkowitym przetworzeniem cukru na alkohol, co osiągnąć można trzema metodami:  poprzez dodanie do wina alkoholu (wina wzmacniane), obniżenie temperatury fermentacji lub siarkowanie.

 

Wino półsłodkie – do czego je podawać?

Bardzo dobre wino półsłodkie w wielu przypadkach jest w stanie stworzyć z serwowaną potrawą niezwykle apetyczne połączenie kulinarne, nic dziwnego zatem, że foodparing z winem uchodzi w świecie gastronomii za sztukę. Średnio ciężkie wino półsłodkie czerwone  doskonale uwypukli smak jagnięciny, wołowiny czy wieprzowiny oraz potraw z aromatycznymi, ciemnymi sosami. Ciężkie, oleiste wino półsłodkie czerwone możemy z kolei śmiało podać również do dziczyzny. Wino zdecydowanie lżejsze w budowie łączymy przede wszystkim z tartami i różnego rodzaju owocowymi przysmakami, a także z delikatnym białym mięsem. Lekkie wino półsłodkie różowe natomiast idealnie podkreśli smak potraw na bazie drobiu, warzyw, sałatek, przepysznych deserów owocowych oraz samych świeżych owoców. Wino półsłodkie białe gładkie idealnie będzie współgrać z serami i rybami, także tymi obficie przyprawionymi daniami w stylu azjatyckim. Nieco cięższe wino półsłodkie białe np. węgierski Tokaj, świetnie odnajdzie się też w towarzystwie owoców morza. Pamiętajmy również o wyjątkowych koktajlach możliwych do przygotowania z użyciem półsłodkiego wina, które podkreślą jego wyjątkowy smak! Dobre wino półsłodkie sprawdza się wybornie również pite solo – w tym przypadku warto jednak pamiętać o optymalnej temperaturze podawania poszczególnych gatunków. Wino półsłodkie czerwone najlepiej smakować będzie w temperaturze od 14 do 18 stopni. Wino półsłodkie białe i różowe natomiast, w zależności od ciężkości, podajemy zazwyczaj w temperaturze od 8 do 12 st. C. Przyjmuje się zasadę, że im niższa jest jakość wina, tym niższa powinna być temperatura jego podania.

 

Wino półsłodkie na prezent? Doskonały pomysł!

Dobre wino półsłodkie na prezent może okazać się strzałem w dziesiątkę, jeżeli wybieramy się na rodzinną uroczystość, kawę u znajomych albo wieczorną potańcówkę. Trunek o czerwonej lub różowej barwie, kojarzący się nam z gorącymi uczuciami, to również idealny pomysł na prezent na Walentynki lub Dzień Kobiet. Może także (jeszcze bardziej!) uprzyjemnić wieczór spędzany we dwoje przy dźwiękach romantycznej muzyki. Nie zapominajmy, że wysokiej jakości trunek o subtelnej słodyczy sprawdzi się także na specjalne okazje, takie jak ślub. Winnice oferują szereg butelek z apelacjami, certyfikatami koszerności (np. Morgen David półsłodkie wino przygotowywane tradycyjnymi metodami) czy oznaczeniami ekologiczności, a nawet wegańskości. Dobre wino półsłodkie na wesele z pewnością przypadnie do gustu gościom, jeśli zamierzamy uraczyć ich przepysznymi deserami i ciastami, sałatkami, czy też np. wybornymi delikatnymi potrawami na bazie drobiu (w tym przypadku szczególnie dobrze zagra wino półsłodkie białe, jak i wino półsłodkie różowe). Wino półsłodkie musujące, jak np. wyśmienity Szampan z odmian Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier, nada się również do wznoszenia toastów za nowożeńców!

 

Jakie wino półsłodkie warto poznać?

Z pewnością dla wielu koneserów odpowiedź na tak postawione pytanie brzmi – wino półsłodkie francuskie. I nic w tym dziwnego, renomowane winnice Francji mają bowiem do zaoferowania wszystkim amatorom subtelnie słodkich trunków zarówno świetne wina półsłodkie czerwone, jak i trunki białe oraz różowe. Nie zapominajmy przy tym o francuskich musujących winach półsłodkich z Lidla, na które śmiało możemy postawić, gdy zapragniemy uczcić wyjątkowe wydarzenie. Wielu znawców tworzy listy, zestawienia typu „dobre wina półsłodkie ranking” i dzieli się tam swoimi recenzjami. Warto z nich korzystać podczas procesu wybierania wina, warto również zdać się na swój własny gust i odczucia. Najlepsze wino półsłodkie to takie, które nam smakuje. Jeżeli szukamy trunku o południowym, ciepłym charakterze,  warto przyjrzeć się winom półsłodkim z Hiszpanii, Włoch, czy też węgierskim winom półsłodkim z Lidla – takim jak Zenit, Kadarka czy Muscat. Poszukiwacze nowych doświadczeń smakowych mogą także wypróbować oryginalne mołdawskie wino półsłodkie. A co, jeśli mowa o specjałach z Nowego Świata – jakie wino półsłodkie polecacie? Dobre wino białe półsłodkie z Lidla to np. chilijskie Sauvignon Blanc, czy też pochodzący z RPA kupaż odmian Muscat i Chenin Blanc. Pozostając w temacie trunków afrykańskich – warto poznać również czerwone półsłodkie kupaże.

Wina półsłodkie to również znakomita baza do wielu smacznych koktajli alkoholowych. Tworząc smakowite drinki warto wykorzystać dodatki do wina w postaci tropikalnych owoców oraz musów na bazie mango, brzoskwini czy gruszki, które dostarczą niesamowitych wrażeń smakowych.

 

Degustuj najciekawsze wina półsłodkie z Lidlem!

Jeśli interesuje Cię wino półsłodkie czerwone – dobre do deserów, serów i wykwintnych potraw mięsnych, wino półsłodkie białe, świetne do ryb i drobiu, czy też uwodzicielskie wino półsłodkie różowe – sprawdź, jakie trunki poleca obecnie Winnica Lidla. Pij sauté albo dodaj przekąski do wina półsłodkiego, by cieszyć się pełnią smaku i aromatu. Poznawaj i rezerwuj wina półsłodkie dzięki naszej platformie.

Zobacz nasze produkty:
Przeczytaj także: