Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Poziom słodkości wina uzależniony jest od stężenia cukrów w moszczu gronowym oraz czasu fermentacji. W trakcie tego procesu cukry zawarte w owocach zostają przetworzone w alkohol i dwutlenek węgla. Jeżeli drożdże nie przetworzą całego cukru z powodu jego wysokiego stężenia lub przerwania fermentacji - powstanie wino słodkie. Jak dobrze wiemy, wino całkowicie lub niemalże całkowicie pozbawione cukru to wino wytrawne. Jeśli jednak w litrze trunku cukru pozostanie od kilkunastu do kilkudziesięciu gramów, mamy do czynienia z winem półsłodkim. W zależności od wykorzystanego szczepu winogron możemy uzyskać czerwone lub białe wino półsłodkie. W dzisiejszym wpisie pragniemy podpowiedzieć, do czego podawać to drugie. Zachęcamy do lektury!

Wino białe półsłodkie – do ryb i owoców morza

Wino białe półsłodkie – do czego je podawać? Z pewnością wśród naszych pierwszych skojarzeń znajdą się owoce morza i ryby. I słusznie. Z krewetkami, ostrygami, kalmarami i różnymi gatunkami ryb świetnie komponują się wina ze szczepu Chardonnay, wyróżniające się intensywnym owocowym bukietem, w którym dominują nuty mango, jabłka, miodu i ananasa. Zaliczamy do nich m.in. wino białe półsłodkie musujące Sparkling Chardonnay, De-alcoholized. Zawartość procentowa alkoholu w tym orzeźwiającym trunku wynosi około 0,5%, co czyni go napojem zaskakująco niskokalorycznym. Pamiętajmy, że gdy chodzi o wino białe półsłodkie – kalorii w jednej porcji trunku jest około 100. Wino Sparkling Chardonnay, De-alcoholized dostarcza ich natomiast prawie 3 razy mniej, dzięki czemu możemy pozwolić sobie na więcej w trakcie degustacji morskich specjałów.

Zobacz, jakie wino do owoców morza i wino do ryby poleca Winnica Lidla!

Białe półsłodkie wino idealne do deserów i… dań kuchni Indyjskiej

Czy istnieje dobre białe wino półsłodkie, które możemy podać zarówno do czekoladowych bądź owocowych deserów, jak i do kurczaka tikka masala oraz curry z ciecierzycą? Owszem. Trunkiem takim jest Chenin Blanc – Muscat d’Alexandrie, Purple Heron, lekkie białe wino półsłodkie z Western Cape w Republice Południowej Afryki. Degustacja tego wyjątkowego trunku pozwala nacieszyć się aromatami gruszek oraz owoców tropikalnych, takich jak mango i liczi. W smaku trunek ten jest rozgrzewający, łagodnie słodki, z dużą domieszką kwasowości.

A może dobre wino do makaronu? Zarezerwujesz je za pośrednictwem Winnicy Lidla!

Dobre wino białe półsłodkie do potraw z drobiu

Chociaż do kurczaka czy indyka najczęściej podajemy wino białe wytrawne i półwytrawne, także półsłodkie wino białe może doskonale współgrać z charakterem potrawy. Do gotowanej piersi dobrze będzie smakować trunek wyprodukowany ze szczepu Chardonnay – jak np. bezalkoholowe niemieckie wino Chardonnay, De-alcoholized. Prosecco Spumante Extra Dry natomiast, czyli wino plasujące się pod względem słodyczy gdzieś między winem białym półsłodkim a białym półwytrawnym, świetnie odnajdzie się w towarzystwie kurczaka smażonego w panierce.

Gustujesz w kuchni włoskiej? Wybierz z nami wino do pizzy!

Jak podawać wino białe półsłodkie?

Wino białe półsłodkie podajemy – podobnie jak wino białe wytrawne i półwytrawne – w kieliszkach o przezroczystym i cienkim szkle, dzięki któremu jesteśmy w stanie podziwiać specyficzną dla danego szczepu barwę trunku. Kieliszki do wina białego powinny być nieco mniejsze od tych przeznaczonych do wina czerwonego, smukłe, z długą nóżką. Ich czasza, co ważne szczególnie wtedy, gdy pragniemy podać wino białe półsłodkie o intensywnych kwiatowych i owocowych nutach, powinna w charakterystyczny sposób zwężać się ku górze. Lekkie wina białe serwujemy gościom w temperaturze 8-10 stopni, nieco cięższe natomiast w przedziale 12-15.

Wina białe półsłodkie stanowią dobry wybór dla wszystkich degustatorów poszukujących trunków zbalansowanych, których słodycz równoważona jest przez przyjemną kwasowość. Wina tego typu szczególną popularnością cieszą się wśród koneserów poszukujących kompromisu między trunkami wytrawnymi i półwytrawnymi oraz słodkimi. Pamiętaj, że za pośrednictwem Winnicy Lidla możesz także zarezerwować wyśmienite wino różowe półsłodkie oraz wino czerwone półsłodkie. Zachęcamy do doświadczania nowych doznań smakowo–zapachowych, które zapewniają trunki docenione przez światowej klasy sommelierów!