Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino Matua – co to takiego?

Nowa Zelandia to jeden z krajów, który dość szybko stał się potentatem produkcji wina. Specyficzny klimat i wysokie nasłonecznienie sprzyjają wzrastaniu winorośli, dających wina o zupełnie odmiennych walorach smakowych i aromatycznych do europejskich, amerykańskich czy nawet latyno-amerykańskich. Zanim jednak wino z Nowej Zelandii zyskało miano dobrego i znanego wina, stawianego na równi z tymi ze Starego Świata, ogrom pracy w jego popularyzację włożyła dwójka braci – Bill i Ross Spencer, którzy razem założyli winnicę Matua. Ich Sauvignon Blanc na zawsze zmieniło styl, w jakim pija się wina z tego szczepu. Jakie jest wino Matua i co czyni je tak wyjątkowym? O tym przeczytasz w naszym artykule.

Wino Matua – co to takiego?

Wino Matua to jedno z najbardziej popularnych nowozelandzkich win. Winnica założona przez Billa i Rosa Spencera latach 60. XX wieku zrewolucjonizowała podejście do produkcji wina z tego kraju. Bracia założyli winnicę, mając już sporą wiedzę na temat technologii i winifikacji, przekazywanej przez długie lata jako rodzinną spuściznę Spencerów. Dorastali na farmie, a w przerwie od nauki pomagali w rodzinnym interesie. Decyzję o stworzeniu własnej marki winiarskiej podjęli zaraz po zakończeniu studiów wyższych. W 1966 roku rodzeństwo kupiło pierwszą ziemię pod uprawę winorośli dzięki pomocy babki oraz matki i tak rozpoczęła się historia rodzinnej firmy.

Bracia podróżowali i szukali odmian winorośli, których nikt na nowozelandzkich ziemiach nie chciał sadzić. Wykupywali odmiany próbne, nieudane krzyżówki i obsadzali swoją ziemię, jednocześnie odsprzedając małą część sadzonek innym farmerom w celu pozyskania pieniędzy na dalszy rozwój. Odpowiednich szczepów winorośli szukali nawet na rządowych działkach, jednakże większość z nich nie nadawała się do uprawy z uwagi na obecne wirusy, bakterie i grzyby. Nie poddawali się oni jednak i z czasem na ich działce wzrosły pierwsze winorośle odmian Semilion, Riesling, Cabernet Franc i flagowy Sauvignon Blanc.

W 1969 roku obsadzili sadzonkami większość swojej działki, nieustannie krzyżując ze sobą wzrastające winorośle. Gdy rośliny zaczęły już rodzić owoce, napotkali problem w uzyskaniu koncesji na produkcję alkoholu. Nie poddali się jednak i zakupili stary sad wraz z szopą, w której ówczesny winiarz produkował gronowy trunek. Koncesja uległa przedłużeniu, a bracia Spencer zajęli się winifikacją swoich pierwszych win w starej, blaszanej szopce.

Rok 1974 był czasem wypuszczenia na rynek win Matua. Do sprzedaży trafiły butelki Grey Riesling, Chablis, Gamay Teinturier oraz pierwszy, nowozelandzki Sauvignon Blanc, który liczył tylko i aż 400 butelek. Świat winiarski dość szybko poznał się na talencie braci, którzy weszli w partnerstwo biznesowe z innym inwestorem. Ta decyzja pozwoliła im na zakup kolejnych hektarów ziemi w Waimauku w Auckland. Winnica Matua stała się jedną z najnowocześniejszych, butikowych winnic w Nowej Zelandii. Późniejsze losy winnicy to ciągły rozrost i zakup kolejnych ziem w Malborough i Hawkey’s Bay. Bracia wciąż poszukiwali nowych odmian winorośli i eksperymentowali po to, aby ich winogrona były jak najlepszej jakości.

Na początku lat 2000 w winnicę zainwestował jeden z potentatów rynkowych Beringer-Blass Wine Estates, który pozwolił na zachowanie pierwotnej wizji braci Spencer. Początkowo wspólnie zarządzali winnicą, ale w 2003 roku Ross przeszedł na emeryturę, a jego brat Bill stał się międzynarodowym ambasadorem marki Matua, produkującej wino o niespotykanych wcześniej aromatach.

Matua – tropikalny smak Nowej Zelandii

Marka Matua w 2012 roku przeszła zmianę wizerunku – zaprojektowano nowe etykiety i ubrano logo marki w nowy, turkusowy kolor. W tym roku Matua zdobyła tytuł Nowozelandzkiego Producenta Roku na jednym z prestiżowych londyńskich festiwali wina. Od tego czasu firma zdobyła kilkadziesiąt znaczących nagród, czyniąc ją niezwykle ważnym producentem w świecie winiarskim. Zanim jednak przejdziemy do charakterystyki win Matua, warto powiedzieć co nieco o tradycji winiarskiej Nowej Zelandii.

Sadzonki winorośli trafiły do wyspiarskiego kraju na początku XIX wieku za sprawą Samuela Marsdena, anglikańskiego misjonarza. Z kolei pierwsza winnica była własnością Jamesa Busby’ego, szkockiego winiarza, który nabył swoją wiedzę i umiejętności, tworząc wina we francuskim Bordeaux. Chociaż uprawy winorośli i sprzedaż wina na terenach Nowej Zelandii była w dobrej kondycji, to nie podejmowano prób ich rozwoju. W 1960 roku winnice i uprawy winorośli pokrywały małe przestrzenie ziem, a produkowane przez większość winnic wino było rozcieńczane i złej jakości. Później tworzono również wina wzmacniane, ale nie spotkały się one z większym rozgłosem. Nowozelandzkie winiarstwo zyskało międzynarodową sławę dopiero za sprawą winnicy Matua, która rozsławiła owocowego Sauvignon Blanc na cały świat. Jednakże na terenach wyspy wino było towarem luksusowym, a restrykcyjne przepisy dotyczące sprzedaży alkoholu pozwalały na zakupy win tylko na większe przyjęcia i bankiety.

Na smak wina z Nowej Zelandii produkowanego w winnicy Matua wpływ mają nie tylko liczne eksperymenty braci, ale również wyjątkowy klimat panujący na terenach Nowej Zelandii. Dwie położone obok siebie wyspy, z których składa się ten kraj, reprezentują nieco odmienne mikroklimaty. Północna część ma nieco wyższe temperatury i mniejsze opady deszczu. Uprawia się tam takie szczepy jak Syrah, Merlot, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon. To właśnie tutaj zostały posadzone pierwsze winorośle. W tej części Nowej Zelandii jest kilka regionów winiarskich – Hawkey’s Bay, Gisborne, Wairarapa i Martinborough. W części południowej klimat jest znacznie chłodniejszy i bardziej deszczowy. Ziemia jest tu nieco bardziej nasycona minerałami, a w powietrzu unosi się morska bryza. To właśnie tutaj, a konkretniej w regionie Marlobough, powstają najlepsze wina z odmiany Sauvignon Blanc. Prądy morskie docierające na te tereny aż z terenów arktycznych, skutecznie ochładzają klimat i jednocześnie stabilizują temperaturę. Również opady są równomierne i stałe, dając winoroślom nieprzerwaną dostawę czystej wody. Pomimo deszczy, terytorium Nowej Zelandii jest dobrze nasłonecznione. Wszystkie te elementy i żyzna, dobrze nawodniona gleba dają wyjątkowe warunki do uprawy winogron.

W winach marki Matua wyczujemy tropikalne, owocowe nuty, które skradły serca tak wielu koneserów wina. Obecnie w portfolio marki znajdziemy tylko dwa szczepy – wspomniany Pinot Noir (również w wersji różowej) oraz wyjątkowe Sauvignon Blanc. Wino Pinot Noir, Matua charakteryzuje się jasną, czerwoną barwą z miedzianymi refleksami. Ma wysoką kwasowość i wyrazisty aromat wiśni, jeżyn, dżemu z truskawek, skórek grejpfruta oraz tostów. Jest soczyste i mocno intensywne, dlatego idealnie sprawdzi się do dań o równie intensywnych smakach, typowych np. dla kuchni azjatyckiej.

Produkowany z Central Otago (regionie winiarskim w południowej części wyspy) Pinot Noir Rose to wino, jakiego próżno szukać wśród produktów innych winnic. W jego bukiecie znajdziesz dosłownie cały ogród – nuty truskawek, żurawiny, grejpfrutów, brzoskwiń, mandarynek, gruszki, melona, zielonego jabłka, rabarbaru, ananasa, miodu, a także nieco mineralności i ziół. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do lekkich dań – sałatek, makaronów i potraw na bazie białych mięs oraz deserów na bazie czekolady.

Ostatnim i najbardziej rozpoznawalnym winem produkowanym przez winnicę Matua jest ich Sauvignon Blanc. Tropikalny, przywodzący na myśl letnie, ciepłe wieczory spędzone nad oceanem trunek zmienił oblicze tego szczepu, niejednokrotnie deklasując w ustach jego francuskich konkurentów. Co w nim takiego wyjątkowego? Przeczytasz o tym w dalszej części tekstu.

Wino Matua Sauvignon – od niego wszystko się zaczęło

Wino Matua Sauvigon Blanc produkowane jest przez winnicę braci Spencer nieprzerwanie od lat 70. ubiegłego wieku. Do jego fermentacji używa się wyłącznie ręcznie zbieranych, najlepszej jakości gron szczepu Sauvignon Blanc uprawianych na terenach regionu Malborough. Owoce jednak nie pochodzą tylko z jednego pola uprawnego, a zbierane są z kilkudziesięciu różnych parcel. Różnice w smaku i aromacie, jakie da się zauważyć pomiędzy zebranymi owocami z odległych od siebie winnych upraw, dają winu tą niewiarygodną złożoność i pełnię smaku.

W porównaniu z winami produkowanymi ze szczepu Sauvignon Blanc pochodzącymi z Francji, wino to charakteryzuje się słodszymi nutami aromatycznymi. Francuskie winorośle dają owoce, z których uzyskuje się stabilne, świeże wino o wysokiej kwasowości z mocno dominującymi nutami cytrusów i świeżej trawy. Z kolei wino Matua przepełniają aromaty słodkich owoców tropikalnych, których charakter idealnie balansuje się z kwasowością wyczuwalną w ustach. Wyczytamy z niego aromaty agrestu, marakui, zielonych szparagów, ananasa, limonki i świeże listki bazylii. Ta owocowa bomba i wyraźne nuty tropikalne sprawiły, że wino to odmieniło wizerunek smakowy Sauvignon Blanc.

Dziś wybierając wino z tego szczepu w restauracji, częściej spotkamy Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii, aniżeli z Francji. Od czasów wyprodukowania przez braci Spencer swojej wersji tegoż wina, koneserzy dzielą się na tych, którzy wolą pijać tradycyjne, chłodniejsze w odbiorze Sauvignon z Francji i tych, którzy zakochali się w tropikalnych nutach zawartych w nowozelandzkim winie.

Jeśli poszukujesz wina, które zachwyci smakiem i bogatym bukietem aromatycznym, koniecznie musisz spróbować produktów z winnicy Matua. Kto wie, może i Ty dołączysz do grona fanów? Jeśli jeszcze się zastanawiasz, to nie czekaj. Wyszukaj je w wyszukiwarce, dodaj do rezerwacji i kup je w wybranym sklepie Lidl.

Czytaj także:

Wino z Nowej Zelandii – jakie wybrać?

Wina z Nowej Zelandii – wyjątkowe wina z Nowego Świata

Wina z Nowego Świata – co musisz o nich wiedzieć?

Wina z Australii – wyjątkowe wina z Nowego Świata

4 wina z Australii, których warto spróbować

Dobre wino z RPA: Purple Heron, Malbec

Dobre wino z WinnicaLidla.pl – 6 propozycji

Siarczyny w winie – co to takiego? Obalamy 3 największe mity!

Wina BIO