Moje Top 10 win na Święta!
Ho, ho, ho! Ale ja lubię ten czas! I nie myślę tu tylko o świętach - przedświąteczne przygotowania to czas, kiedy nawet sprzątanie potrafi być przyjemne, bo wiesz, co cię za chwilę czeka. Lubię też usiąść z notatnikiem, zastanowić się co komu w tym roku podaruję, czy barszcz zrobimy tradycyjnie czy z lekkim nowoczesnym twistem (i zawsze decyzja jest na tradycyjny), co na obiad na pierwszy dzień świąt i… co obok talerza powinno się znaleźć w kieliszku. Kiedy jak nie w święta powinniśmy pozwolić sobie na maksymalne rozpieszczenie naszych kubków smakowych, a dobrze dobrany do dań kieliszek wina, niby niepozorny, ale potrafi w tej materii zdziałać cuda.
Selekcja win na święta to dla mnie swoisty relaksujący i ekscytujący rytuał. Niełatwy. To sztuka kompromisu. Na stole będzie 12 potraw – pogódź je wszystkie jedną butelką. Jedni goście lubią wytrawne, inni wolą słodsze. Coś na drugi dzień by się przydało, a i świąteczne ciasta czymś „popchnąć” miło. Perfekcyjnie byłoby mieć cały arsenał butelek, pod każdego gościa i każdą potrawę.
Zejdźmy jednak na ziemię – to potraw ma być 12, a nie trunków (wyjątek jest dla kompotu z suszu, choć u mnie akurat za potrawę liczy się go albo nie – zależy, ile w danym roku wyszło potraw i czy akurat brakuje tej dwunastej), a my chcemy posiedzieć jednak trochę przy stole i pogawędzić, a nie biegać wkoło niego, polewać i wymieniać kieliszki. Poza tym, ci co mnie znają wiedzą, że specjalizuję się w poradach o gospodarnym podejściu do winnych zakupów. Polecę ci kilka win, przeczytaj opis i wybierz te, które Ci najbardziej odpowiadają albo wiesz, że rzucisz się głównie na proponowane do nich dania, aczkolwiek każde z tych win może pełnić rolę uniwersalnego.
Jakie wino do potraw wigilijnych
Na pewno nie czerwone – jeśli masz tradycyjne wigilijne dania, raczej nic nie będzie pasować. Czego tu potrzebujesz?
Białego wina z podwyższoną kwasowością. Hej, spokojnie, na stole będzie mnóstwo słonego i kwaśnego jedzenia – zbalansują ją. Dobierając wino do wigilii myśl nie o winie solo, a o połączeniu, jakie pojawi się w ustach. Do kapusty, pierogów, karpia, śledzika. Mniam! Wino średniej budowy (wigilijne dania nie są najlżejsze, a ryby dość tłuste), rześkie, owocowe, ale bez przesady – tropikalny aromat sauvignon blanc to niekoniecznie dobry dodatek do wigilijnych dań. Jeśli preferujesz ryby w sosach, nie żałujesz masła do pierogów - muśnięcie dębowej beczki nie zaszkodzi, jednak pamiętaj o odpowiedniej kwasowości, bo zmęczysz kubki smakowe!
Do wigilii
Na dobry początek zaskocz gości nie prosecco czy szampanem a rieslingiem! Riesling to wigilijny klasyk, ale czy próbowałeś/aś go w wersji musującej? Z bąbelkami mu naprawdę do twarzy! Produkowany jest metodą tradycyjną (czyli tak jak szampan), więc poza aromatem cytrusów i jabłek ma też nuty skórki od chleba, a także coś wyjątkowego właśnie dla rieslinga - akcenty naftowe. W ustach rześkie i wyraziste, o świetnej kwasowości.
Idealne do: aperitif, dania z kiszoną kapustą, karp pieczony, kulebiak, śledź w oleju i w occie
Zielone złoto Austrii - grüner veltliner. Wina z niego są podobne rieslingów - również dość aromatyczne, o zaznaczonej kwasowości i podobnej budowie, ale mają też swoje unikalne cechy - poznasz je po akcentach ziół i białego pieprzu w aromacie. Ten egzemplarz jest fantastyczny w swojej cenie - intensywny w aromacie, z aromatem cytrusów, jabłek i właśnie ziół i białego pieprzu. W ustach nieźle zbudowany, ale bardzo rześki, lekko oleisty, z przyjemnym, długim, finiszem. Duża jakość, przyjemność i „typicity”, czyli dobrze reprezentuje szczep i region, z którego pochodzi - o to chodzi!
Idealne do: pierogi z kapustą, karp, łosoś, karp w galarecie, ryba po grecku, śledź w oleju i w occie
Świetne i bardzo ciekawe chardonnay, tworzone w sposób znany z win tzw. naturalnych, czyli metodą spontanicznej fermentacji (przy udziale dzikich drożdży), która wpływa na aromat wina. Dalej wino częściowo dojrzewało w dużych beczkach z dębu węgierskiego. W efekcie uzyskano bardzo przyjemny aromat łączący dojrzałe owoce - jabłko, ananasa i grapefruita, z uzupełniającymi akcentami słodkiej śmietanki i karmelu. Średnie ciało, żywa kwasowość i bardzo przyjemny, słodkawy finisz. Tego właśnie potrzebujemy do nieco bardziej treściwych dań wigilijnych.
Idealne do: karp i pierogi na maśle, ryby w sosie maślanym/śmietanowym, śledź w śmietanie
Półwytrawne, bardzo dobre i charakterystyczne pinot gris (czyli inaczej pinot grigio), typowe dla swego pochodzenia, francuskiej Alzacji - aromatyczne (piękny zapach pieczonych jabłek, dojrzałych brzoskwiń i kwiatów), oleiste w ustach, z łagodną (ale nie nieobecną) kwasowością i subtelną słodyczą oraz trwałym finiszem. Fantastycznie sprawdzi się do dań z majonezem, słodkimi akcentami, czy też po prostu, gdy preferujesz nieco słodsze wina - może służyć za uniwersalne wino na wigilijny stół.
Idealne do: karp po żydowsku, sałatka jarzynowa, ryby z owocami, ryba po grecku, desery owocowe
Jakie wino do świątecznego obiadu?
Tradycyjnie pierwszego i/lub drugiego dnia świąt zasiadamy do wykwintnego świątecznego obiadu. Znikają wtedy na chwilę wigilijne potrawy, a na stół wchodzą intensywne pieczenie, rolady, drób, mięsiwa wszelkiej maści z tradycyjnymi dodatkami. Co dom to inne menu, ale na pewno nie jest to lekka, dietetyczna uczta. Do tego obiadu możemy użyć dwóch win – wykorzystać butelkę z wigilii, ale koniecznie powinniśmy dodać do wyboru wino czerwone – tylko takie ma szansę udźwignąć ciężar świątecznych mięs.
Świąteczna czerwień powinna być intensywna i dobrze zbudowana (łączymy podobne intensywności wina i potrawy), z zaakcentowanymi taninami. Zapewne będziecie kończyć tę butelkę wieczorem przy kominku, więc namawiam cię, żebyś wybrał takie wino, które naprawdę sprawia ci przyjemność – niech po kieliszku też będzie czuć, że są święta.
Najlepsze bordeaux do stówki, jakie znam. Sprawdź, na czym polega siła tego regionu - intensywność i elegancja, złożoność, wielowymiarowość. Serio, masz to w tym winie. Ma bogaty bukiet z nutami dojrzałej czarnej porzeczki, owoców leśnych, ziół, czarnego pieprzu, wanilii, czekolady (dzieje się, mówiłem!), a do tego zaczynają się już tworzyć akcenty skóry i tytoniu - wino ma już parę lat i wkracza powoli w swoją najlepszą formę (bordeaux to maratończycy, najlepsze mogą dojrzewać baardzo długo). W ustach dość intensywne, ale bez przesady, z drobnymi taninami, długim finiszem i świetnie ukrytym alkoholem. Klasa, co tu gadać.
Idealne do: pieczenie wołowe, steki, pieczona kaczka, pieczone warzywa, deska dojrzałych serów.
Uwielbiam intensywne, długo dojrzewające wina hiszpańskie. Nie wiem, czy miałeś już doświadczenia z takimi winami - jeśli nie, to możesz się zaskoczyć. To wino dojrzewało co najmniej 3 lata - mówi nam o tym określenie „reserva”. Znajdziesz w nim ciągle obecne aromaty owoców - dojrzałą wiśnię, czarną porzeczkę, nutę powideł, ale też aromaty mniej typowe - wanilię i gorzką czekoladę, od dojrzewania w dębowych beczkach, ale i to nie koniec. Wino ma już swoje lata (spokojnie, dobre, złożone, intensywne czerwienie mogą być w dobrej formie nawet dłużej - to wino z resztą też ma jeszcze parę lat przed sobą, więc jeśli chcesz je wrzucić do piwniczki - proszę bardzo), i czas spędzony w butelkach rozwinął w nim aromaty tytoniu, drewna i skóry. Nieźle co? Dzieje się. W ustach intensywne, z wyrazistymi taninami i długim finiszem z nutami gorzkiej czekolady. Kawał wina. Jaką cenę wina obstawiłbyś po tym opisie? Zaskoczę cię - dużo mniej. 39,99zł. Wow!
Idealne do: steki, dziczyzna, gulasze, deska dojrzałych serów
Primitivo nie bez powodu ma tak wielu fanów - daje wina intensywne, złożone, bogate, długie, ale i łagodne jednocześnie, bo z obniżoną kwasowością i nutą słodyczy. To też takie jest, ale lubię je szczególnie, bo jest naprawdę intensywne, a w swojej łagodności ma też ukrytego małego pazura, w postaci nieco wyraźniej zaakcentowanych tanin - przydaje się to, kiedy na stół lądują wyraziste dania mięsne, ale też po prostu mi się to podoba ;) Primitivo wybieraj, kiedy twoje dania mają słodkawe, owocowe akcenty - fantastycznie to gra z delikatną słodyczą wina.
Idealne do: mięsa z owocami, rolady, gulasze, dania z grilla, pikantne sery, czekoladowe desery
A co w międzyczasie?
A kiedy na stół trafi świąteczne „słodkie” – nie wahaj się dorzucić dodatkowej dawki słodyczy w postaci wina! Połączenie słodkiego ze słodkim to nie wielka, mdła słodycz, ale jej przeciwieństwo – wrażenia słodyczy ciasta i wina się równoważą, nawzajem podkręcając swoje smaki. Uwierz, to połączenia zaskoczy i zachwyci twoich gości.
Pyszny, słodki tokaj z winogron zbieranych póóóóźno - pozwolenie im „przejrzeć” na krzakach sprawia, że dają wina o niezwykłym aromacie dojrzałych owoców tropikalnych, pieczonego jabłka, miodu i kandyzowanych owoców. W ustach dużo słodyczy, ale też dawka kwasowości (wino nie męczy, „zalepia” kubków smakowych) i długi finisz. Super jakość w dobrej cenie. Plusem mała butelka - takiego wina pijemy zwykle mniej, niż wytrawnego.
Idealne do: szarlotka, sernik, desery z miodem, babka, ciasteczka maślane
A to wino otworzę któregoś wieczora „tak po prostu” - jako pairing do grania w karty ;) Jest to chorwacki (tu już kilka osób ucieszy się na myśl o wakacyjnych wspomnieniach) traminac, czyli wino o wyjątkowym aromacie dojrzałych cytrusów, konfitury różanej i migdałów. Po słodziutkim zapachu przychodzi zaskoczenie, bo w ustach jest wytrawnie (ale nie bardzo bardzo), z zaakcentowaną, lecz łagodną kwasowością i trwałym finiszem. Smaczne, zaskakujące, bardzo uczciwie wycenione. Lubię.
A jak ktoś przy kartach będzie wolał czerwone, na stół wjadą intensywne sery, wędzone szynki, to zaproponuję shiraza - wino z pazurem (wyraźne taniny, pikantny finisz), nieźle zbudowane, z aromatami dojrzałych ciemnych owoców, eukaliptusa (znak rozpoznawczy), czekolady i karmelu. Jest to też idealny pairing do rozpalonego kominka <3
Hej, nie zapominajmy o niepijących!
Wesołych Świąt!


Iwo Świerblewski | Sommelier dla normalnych
Cześć, mam na imię Iwo i jestem zawodowym sommelierem. W swojej pracy łączę dwa na pozór odległe winne światy.
Z jednej strony jestem sommelierem w restauracji z dużą kartą win, absolwentem oraz prowadzącym kursy WSET, piszę artykuły oraz zasiadam w jury paneli degustacyjnych gazety Trybuszon, należę do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Z drugiej - ściągam marynarkę, zakładam hoodie i buszuję po marketach, szukając perełek nawet za kilkanaście złotych. To moje oblicze znajdziecie w mediach społecznościowych - najchętniej obserwowanym na Instagramie profilu o tematyce alkoholi w Polsce. Pokazuję, że wino z dyskontu może być dobre, ciekawe, różnorodne i można nim rozbudzić winną zajawkę na całe życie. A na tym najbardziej mi zależy - na zarażaniu Was moją pasją.
Przeczytaj także:
Moje TOP 10 win z Winnicy Lidla!
Jakie wino na świąteczny stół?
Top 10 win polecanych przez Iwo
Winna etykieto, dlaczego jesteś taka… dyskretna?
Jakie są rodzaje słodkich win?
Wytrawne wino dla tych… którzy wina nie lubią.
Wino i (domowe) kino - czym popijać przekąski do filmu
Ile wino może stać po otwarciu?
Najpiękniej pachnące wina na świecie
Jakie to pyszne! Czyli o moich ulubionych połączeniach wina i jedzenia.
Jak sommelier rozpoznaje wino? Sekrety degustacji w ciemno
Ciężka butelka, głębokie dno, zdobienia… to nie ma znaczenia! A co ma?
5 powodów, dlaczego ludzie nie lubią polskich win… Tylko, że się mylą.
Co to znaczy, że wino jest ciężkie?
Wino nie (zawsze) jest wegańskie – wiedziałeś?
Co tak naprawdę oznaczają medale na butelkach wina?
Wino musujące – muśnijmy trochę wiedzy
W to nie wierz! Top 10 mitów o winie - cz.1.
Jak się robi wino różowe? To nie miks czerwonego z białym!
„Ryby a czerwone wino – obalamy mit!”
Najlepsze słodkie wino jest czerwone… albo białe.
Wiosna i wino - jak je połączyć? Radzi nasz sommelier Michał Jancik!
10 faktów o szczepie Pinot Noir
Ograniczona produkcja win na świecie na przestrzeni ostatnich dwóch lat
Mieszanie win – czy to dobry pomysł?
Ranking win - Znajdź idealne wino dla siebie.
Odkryj karty historii winiarstwa
Wino do 30 złotych – które warto wybrać?
16 win na parapetówkę (do 30, 50 i 100 zł)
Wiśniowe alkohole – poznaj całą paletę!
Najlepszy alkohol – poszukiwanie doskonałego smaku
Polecane kategorie:
















