Wino z Nowej Zelandii

Ten wyspiarski kraj bardzo szybko zdobył uznanie miłośników wina, pomimo że pierwsze poważne próby jego produkcji rozpoczęły się tam dopiero w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Klimat Nowej Zelandii zdominowany jest przez wpływ Pacyfiku, dlatego zdecydowanie bardziej przypomina ten panujący we Francji, niż ten występujący w bliżej położonej Australii. W Nowej Zelandii produkuje się przede wszystkim znane na całym świecie Sauvignon Blanc, jednak z powodzeniem znajdziemy tak również takie trunki, jak Pinot Noir, Riesling, Pinot Gris, Cabernet Sauvignon czy Merlot. Do najważniejszych regionów winiarskich Nowej Zelandii można zaliczyć Marlborough, Hawke’s Bay, Nelson i Central Otago.

Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności oraz ochrony danych osobowych.

 „Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu oraz dopasowywania treści reklamowych do Twoich preferencji my oraz nasi zaufani partnerzy mogą przechowywać w Twojej przeglądarce pliki cookies oraz przetwarzać zawarte w nich dane osobowe w celach analitycznych oraz marketingowych. Przez dalsze korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności”.

Więcej informacji