Australia jest jednym z największych producentów wina na świecie. Winorośl jest tam uprawiana głównie na południu. W całej Australii winiarze starali się dostosować odmiany uprawianej winorośli do panujących lokalnie mikroklimatów. Chłodna bryza owiewająca o świcie winnice, bliskość rzeki czy jeziora, wysokie nasłonecznienie na płaskim i suchym terenie lub pasmo wzgórz oddzielające winnice od porywistych wiatrów znad oceanu to tylko przykłady wielu czynników geograficzno-klimatycznych mających znaczny wpływ na różnorodnośćsmakową wina z Australii. Najlepsze australijskie regiony winiarskie klasyfikowane są na wzór apelacji europejskich, uzyskując oznaczenie GI (Geographical Indication). Co trzeba wiedzieć o winach australijskich? Oto kilka faktów.
Wino australijskie Shiraz i spółka
W tym olbrzymim kraju wytwarza się chyba wszystkie możliwe rodzaje wina. Znajdziemy w Australii wina wytrawne, półwytrawne, słodkie i wzmacniane zarówno białe jak i czerwone. Na rynku dostępne jest również wino musujące z Australii. Wspominając najbardziej znane wina z Australii warto skupić uwagę na regionie Barossa Valley, gdzie powstają najwyższej jakości australijskie wina czerwone. Niski poziom opadów i suchy klimat panujący w dolinie Barossa pomagają obniżać wydajność winnic, podnosząc jednocześnie poziom koncentracji związków aromatycznych w gronach. Shiraz z doliny Barossa uznawany jest przez znawców za jeden z najlepszych na świecie. Warto również podkreślić, że w regionie tym uprawiane są jedne z najstarszych krzewów gatunku Vitis vinifera, nigdy nie zaatakowane plagą filoksery, której w tym regionie po prostu nie było.
Warte szczególnej uwagi wina z odmiany Shiraz powstają również w dolinie Hunter, gdzie towarzyszą im znakomitej jakości białe wina australijskie z odmian Semillon i Chardonnay.
Wyjątkową jakość win spotkamy również w dolinie Coonawarra. Ten wąski na zaledwie 1 kilometr i długi na 12 kilometrów obszar lądu w Południowej Australii pokrywa bogata w żelazo, czerwona gleba. Minerałom i klimatowi zawdzięczamy jedne najlepszych na świecie win z odmian Cabernet Sauvignon i Shiraz.
Kolejnym wartym uwagi regionem w Australii jest oddalony zaledwie 35 km na południe od Adelajdy - McLaren Vale. Obszar ten czerpie korzyść z bliskości Zatoki Św. Wincenta znad którejwiejąca bryza skutecznie chłodzi winnice. Dzięki sprzyjającym warunkom klimatycznym region oferuje szeroką gamę win na bazie odmian Viognier, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Sangiovese, Grenache czy Mourvedre. Najbardziej znany jest jednak z eleganckich, finezyjnych trunków z odmiany Shiraz i na degustację takiego właśnie wina Państwa zapraszamy. Wino Shiraz The Second Fleet można zarezerwować przez serwis WinnicaLidla.pl.
Jeśli nie wino Shiraz, to jakie wino australijskie?
Jeżeli zastanawiasz się które wino wybrać, a cierpkość garbników wina czerwonego to nie Twoja bajka, to wiedz, że Australia produkuje również dobrej jakości wino białe. Soczyście wytrawne białe wino australijskie powstaje w dolinach Eden i Clare, gdzie prym w uprawach wiedzie odmiana Riesling. Na szczególną uwagę zasługuje Riesling z Watervale - południowego subregionu doliny Clare. Obszar ten pozostaje pod silnym wpływem chłodzącej bryzy docierającej tam znad Zatoki Św. Wincenta. Dla smakoszy win słodkich Australia oferuje ciężkie, likierowe wina z odmiany Muscat pochodzące z regionu Rutherglen, w północno-wschodniej Victorii.
Ważna informacja dla smakoszy win francuskich, zachodnie wybrzeże Australii słynie z soczystych win na bazie Cabernet Sauvignon produkowanych w regionie Margaret River. Ten klasycznyaustralijski region zbliżony jest klimatycznie do francuskiego Bordeaux.
O winach z Nowego Świata przeczytasz również w tekstach: