Wino ze szczepu Chardonnay

Najpopularniejszy biały szczep na świecie pochodzi z francuskiej Burgundii. Jego niezwykła plastyczność i łatwość adaptacji do różnych warunków klimatycznych sprawiły, że nie ma zakątka na Ziemi, gdzie nie rosłyby pnącza Chardonnay. W zależności od miejsca upraw i sposobu winifikacji daje wina o różnym charakterze. Mogą to być bardzo wytrawne wersje jak Chablis czy te pochodzące z Górnej Adygi. Mogą także być bardziej aromatyczne (z nutami ananasa, banana) i o łagodniejszej kwasowości, jeśli pochodzą z cieplejszych zakątków świata, jak Kalifornia, RPA czy Australia. W wersji bez starzenia w beczkach jest to świetne wino do lekkich sałatek i owoców morza. Cięższe interpretacje Chardonnay można podać do tłustych ryb i białych mięs.

Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności oraz ochrony danych osobowych.

 „Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu oraz dopasowywania treści reklamowych do Twoich preferencji my oraz nasi zaufani partnerzy mogą przechowywać w Twojej przeglądarce pliki cookies oraz przetwarzać zawarte w nich dane osobowe w celach analitycznych oraz marketingowych. Przez dalsze korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności”.


Więcej informacji