The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Najpopularniejszy biały szczep na świecie pochodzi z francuskiej Burgundii. Jego niezwykła plastyczność i łatwość adaptacji do różnych warunków klimatycznych sprawiły, że nie ma zakątka na Ziemi, gdzie nie rosłyby pnącza Chardonnay. W zależności od miejsca upraw i sposobu winifikacji daje wina o różnym charakterze. Mogą to być bardzo wytrawne wersje jak Chablis czy te pochodzące z Górnej Adygi. Mogą także być bardziej aromatyczne (z nutami ananasa, banana) i o łagodniejszej kwasowości, jeśli pochodzą z cieplejszych zakątków świata, jak Kalifornia, RPA czy Australia. W wersji bez starzenia w beczkach jest to świetne wino do lekkich sałatek i owoców morza. Cięższe interpretacje Chardonnay można podać do tłustych ryb i białych mięs.
Wino pełne głębokiego aromatu, wręcz masłowe w konsystencji. Smak wytrawny z niewielką ilością kwasowości. Całość tworzy wino uniwersalne które zaspokoi podniebienia fascynatów wina. Przemysław
Winnice, na których uprawiane są grona Chardonnay do produkcji Montes Alpha Chardonnay, znajdują się w regionie Aconcagua Costa. Wyraźny wpływ bryzy oceanicznej na proces dojrzewania winogron daje się odczuć w smaku lokalnych win, których aromaty s...
Nazwa wina odnosi się do techniki produkcji polegającej na mieszaniu osadu w trakcie dojrzewania wina w beczce. Proces ten w znacznym stopniu wpływa na przyrost aromatów spożywczych, których trunek nabiera podczas dojrzewania w obecności komórek drożdży. W winie od Janosza Babiczki rozpoznamy obok a...
Dobrej klasy Chardonnay wyprodukowane z gron selekcjonowanych z winnicy Kokas-hegyi. Wytrawne i soczyste. Wibrująca na podniebieniu kwasowość utrzymuje trunek w grupie win polecanych do owoców morza, ryb, warzyw - szczególnie w gęstych, esencjonalnych sosach. Najwyższa jakość z dostrzeganej przez kr...
Szürkebarát - czyli Pinot Gris, jest jedną z odmian wchodzących w skład opisywanego tutaj wina. Oprócz niej na smak trunku wpływ miały również odmiany Chardonnay oraz Pinot Blanc. Wieloszczepowość przełożyła się bezpośrednio na złożony smak i harmonijną strukturę wina. W bukiecie rozpoznajemy aromat...
Klasyczne Chardonnay z malowniczego hrabstwa Sonoma. Zapach tego dobrej jakości kalifornijskiego wina na pierwszym planie przedstawia nam aromaty pieczonego jabłka, gruszki, suszonej brzoskwini i drewna cedrowego. Wyczuwalne są również lekkie akcenty tostowo-maślane, nuty dębu i wanilii. W ustach za...
Szlachetnie dojrzałe wino ze starych krzewów odmiany Chardonnay uprawianej w regionie Penedès w Hiszpanii. Wino posiada certyfikat Demeter, co oznacza, że powstało zgodnie z zasadami biodynamiki określonej w roku 1924 przez Rudolfa Steinera.Po nalaniu do kieliszka trunek prezentuje wyraźną, złotawo-...
Dojrzałe Chardonnay z Hiszpanii. Wino fermentowało nad osadem drożdżowym i następnie dojrzewało przez 5 miesięcy w dębowych baryłkach. W wyglądzie jest intensywnie zabarwione o złotej barwie z miedzianymi refleksami.Bukiet wina składa się z szeregu aromatów drugo i trzeciorzędnych przypominając komp...
Barwa wina jest jasna, słomkowa. Na ściankach kieliszka pozostają wyraźne łzy wskazujące na wysoki poziom gęstości. Wstępne obserwacje potwierdzają się w ustach poprzez odczucie oleistości i lepkości. Wino częściowo fermentowało w dębowych baryłkach dzięki czemu posiada oryginalne aromaty i gęstą st...
Petit Chablis to apelacja stworzona w 1944 roku dla wytrawnych białych win wytwarzanych z odmiany Chardonnay w gminie Chablis oraz gminach ościennych. Oznaczenie to obejmuje winnice o łącznej powierzchni 729 hektarów, niesklasyfikowane w ramach apelacji Chablis, Chablis Premier Cru i Chablis Grand C...
Region Monterey zajmuje obszar wzdłuż wybrzeża Pacyfiku w Kalifornii, ciesząc się chłodnym klimatem morskim, który pozwala na produkcję win o bogatych smakach i aromatach oraz dobrej kwasowości. Ze względu na korzystne warunki klimatyczne i glebowe Chardonnay jest jedną z najważniejszych odmian wino...
Dolina Casablanca to jeden z najważniejszych regionów winiarskich w Chile, położony około 100 kilometrów na północny zachód od Santiago. Winiarstwo w tym regionie rozwinęło się w latach 80. XX wieku, kiedy poszukujący nowych terenów upraw winiarze, odkryli potencjał klimatu i gleb zachodniej części ...
Grill w ogrodzie to idealna okazja do zaserwowania wyśmienitych win, które będą doskonale pasowały do mięs, grillowanych warzyw i sałatek. Przy wyborze wina należy wziąć pod uwagę charakter potraw i zestawić z cechami wina mając na uwadze okoliczności degustacji. W propozycji sommeliera przeważają w...
Chardonnay to jeden z najpopularniejszych szczepów winogron na świecie. Uprawy Chardonnay znajdują się praktycznie w każdym kraju z winiarskiej czołówki, a właściwie w każdym kraju, w którym produkuje się wino. Swoją popularność Chardonnay zawdzięcza przede wszystkim temu, że winogrona te można uprawiać w bardzo zróżnicowanym klimacie. To właśnie siedlisko winnicy i klimat decydują o charakterze wina Chardonnay. W obrębie tego szczepu istnieje również bardzo wiele klonów, których użycie skutkuje zróżnicowanym smakiem wina. Największe europejskie uprawy Chardonnay (poza Francją) znajdują się się we Włoszech, Hiszpanii, Słowenii i Mołdawii. Z kolei wśród regionów Nowego Świata prym w uprawach Chardonnay wiedzie Kalifornia. Poza Złotym Stanem, duże połacie tych winogron można znaleźć w RPA, Australii, Chile, Argentynie i Nowej Zelandii.
Zarówno smak jak i cena wina Chardonnay może się więc diametralnie różnić w zależności od wielu czynników. Klon szczepu, miejsce uprawy i klimat danego regionu pozwalają na stworzenie wina Chardonnay o smaku lekkim i delikatnym albo o aromatach bogatych i dojrzałych. Odpowiedź na pytanie, jakim winem jest Chardonnay nie jest więc jednoznaczna. Kremowe, ciężkie Chardonnay z Kalifornii będzie świetnym uzupełnieniem dań mięsnych z indyka, kurczaka czy jagnięciny. Cięższe Chardonnay skomponują się również idealnie z dojrzałymi lub twardymi serami. Z kolei lżejsze, bardziej kwaskowate i odświeżające wina Chardonnay podaje się do ryb, owoców morza czy miękkich serów. Cechą wspólną wszystkich win Chardonnay są charakterystyczne owocowe, tropikalne nuty ananasa, brzoskwini czy mango.
W Winnicy Lidla znaleźć można białe, wytrawne i półwytrawne wina Chardonnay z różnych krajów i regionów. Od francuskich klasyków po Chardonnay z Australii, Włoch, Węgier czy rodzimych win z polskich winnic. Cena Chardonnay jest tak samo zróżnicowana, jak rodzaje win powstające z tej odmiany.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.