Czym się różni Szampan od Prosecco?
Szampan i Prosecco to najpopularniejsze wina musujące na świecie.
Niby są podobne, oba mają bąbelki, ale czym się od siebie różnią?
Szampan - co to jest?
Szampan - skąd pochodzi to wino musujące? Pochodzi z Szampanii, francuskiego regionu leżącego w północno-wschodniej części kraju, niedaleko miasta Reims. Do jego produkcji używa się przede wszystkim szczepów: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. Szampan - jak rozpoznać? Przede wszystkim po musowaniu, które w Szampanie pojawia się w wyniku powtórnej fermentacji zachodzącej już w butelce. Przed tym procesem dodaje się do butelki zagęszczony sok winogronowy lub syrop cukrowy wraz z drożdżami. Drożdże przetwarzają cukry na alkohol i dwutlenek węgla, który odpowiada właśnie za musowanie. Następnie butelki z winem musującym umieszcza się w specjalnym pulpicie, szyjkami w dół. Dzięki temu osad drożdżowy osuwa się w kierunku szyjki. Okres dojrzewania dla Szampanów nierocznikowych wynosi co najmniej 15 miesięcy. Po tym czasie czop z drożdży jest zamrażany i usuwany, a wino ostatecznie korkowane. Taka metoda produkcji nazywana jest szampańską lub tradycyjną. W ten sposób wytwarzana jest hiszpańska Cava, włoska Franciacorta czy francuskie Cremanty.
Prosecco: co to?
Produkowane jest w północno-wschodnich regionach Włoch – Veneto i Fruili-Wenecji Julijskiej. Czy Prosecco to Szampan? Wino to wytwarza się przede wszystkim ze szczepu Glera (w winie musi być go co najmniej 85%), a metoda produkcji jest zdecydowanie inna. Polega ona na tym, że sok wyciśnięty z gron jest tłoczony do stalowych kadzi, gdzie następuje fermentacja. Następnie wino przelewa się do specjalnie uszczelnionych kadzi i dodaje się do niego drożdże i cukier, które rozpoczynają ponowną fermentację. W ten sposób gromadzi się dwutlenek węgla, który jest odpowiedzialny za musowanie. Gdy fermentacja się skończy, butelki są napełniane już nasyconym winem i zamykane korkiem. Ta metoda jest szybsza od klasycznej, bąbelki w trunku są większe i dzięki niej wino ma bardzo owocowy charakter.
Z czym pić Prosecco?
Prosecco powinno sie podawać schłodzone. Jest to wino lekkie, o ciekawym owocowo-kwiatowym aromacie. Wino to warto połączyć z lekkimi potrawami i przekąskami - owoce morza, szynka parmeńska z melonem czy szparagi. Wino Prosecco wspaniale też smakuje jako dodatek do drinków.Podaje się je w kieliszkach do wina musującego - ale o tym przeczytasz we wpisie: JAKIE KIELISZKI DO WINA WYBRAĆ?