Polski Gin – poznaj propozycje od Jonston Distillery
Czy w powszechnym przekonaniu gin kojarzy się z Polską? Z całą pewnością nie. Nie znaczy to jednak, że w naszym kraju nie tworzy się doskonałych alkoholi tego typu. Jednym z przykładów są produkty Jonston Distillery. Chcesz wiedzieć o nich więcej?
Gin – co powinieneś wiedzieć?
Gin w obecnej formie powstał w XVII w. w dawnych Niderlandach pod nazwą Jenever (lub Genever), ale swoja olbrzymia popularność zyskał w Anglii, pod skróconą nazwą gin, jeszcze w XVIII w. Poza klasycznym ginem typu Dry czy London Dry, w którym jałowiec odgrywa kluczowa role, mamy obecnie fale nowych ginów (tzw. modern giny), które korzystają z szerokiej gamy cytrusów, kwiatów, ziół, miodów, warzyw czy pieprzy. W ten sposób giny zyskują nowy wymiar smaku i aromatu, często zaskakując swoim rozbudowanym profilem „zarówno w nosie, jak i na języku”.
Destylacja Ginu
Destylacja ginu odbywa się najczęściej w miedzianym alembiku poprzez redestylacje spirytusu z wybranymi botanikami, które są uprzednio macerowane przez około 24-48 godzin. Część alembików posiada tzw. kosz infuzyjny, w którym umieszcza się delikatniejsze botaniki czy zioła (takie jak np. rozmaryn, tymianek czy lawenda) poddawane infuzji parowej, która polega na wyciąganiu z nich naturalnego aromatu. Po destylacji gin powinien odpocząć w zbiornikach przeznaczonych do leżakowania, a po kilkunastu dniach rozlewany jest do butelek. Cały proces trwa najczęściej od 2 do 4 tygodni, choć są też giny starzone w beczkach po winie czy whisky.
Gin w koktajlach
Chyba każdy zna klasyczny Gin&Tonic poddawany w szklance z lodem i plastrem cytryny lub grejpfruta. Chociaż G&T stało się najpopularniejszą metodą picia ginu, jest o wiele więcej do odkrycia w świecie koktajli. Gin świetnie miksuje się z wermutem zarówno białym, jak i czerwonym, dając takie koktajle jak Dry Martini (gin i biały wermut) czy Negroni (gin, czerwony wermut i Campari). Gin można świetnie łączyć z Prosecco i odrobiną słodkiego likieru (np. z kwiatu czarnego bzu) lub lemoniady (np. cytrynowej), tworząc lekkie wersje na cieplejsze dni i wieczory. Gin można mieszać bezpośrednio z sokami cytryny, limonki czy grejpfruta. Po drinki z ginem sięga coraz więcej osób, a alkohol ten jest bardzo często wykorzystywany jako baza dla wielu świetnych koktajli o bardzo różnych profilach smakowych, od wytrawnego, poprzez świeży lub kwaśny, do słodkawego czy kwiatowego.
Polski Gin Rzemieslniczy
Gin przez wiele lat w Polsce pozostawał w cieniu innych alkoholi, jednak jego rosnąca popularność w krajach zachodnich zwłaszcza w formie kraftu, spowodowała zainteresowanie polskich konsumentów tym alkoholem. Poza koncernowymi ginami, mamy też już polski gin rzemieślniczy i pierwszą w Polsce destylarnie ginu kraftowego, a mianowicie Jonston Distillery zlokalizowaną w Lesznie niedaleko Poznania. Destylarnia powstała w 2020 roku, a w swojej ofercie ma kilka rodzaju ginów. Polish Dry Gin to gin typu London Dry powstały w oparciu o 15 różnych botaników. Hibiscus Infused Gin to gin infuzowany kwiatami hibiskusa, ma więc lekko kwiatowy i słodkawy charakter. Jonston Distellery wprowadza też gin na każdą porę roku (Spring Blossom, Summer Vibes, Golden Autumn i Winter Time). Giny te korzystają z sezonowych botaników i owoców. Na przykład letnia edycja – Summer Vibes wykorzystuje truskawki, rabarbar czy kwiaty czarnego bzu, a z kolei edycja jesienna zawiera m.in. jabłka papierówki, mirabelki, cynamon. Rynek polskiego ginu rzemieślniczego dopiero startuje, spodziewajcie się wielu nowości.
Winnica Lidla poleca: