
Fondue serowe – z czym podawać?
Wybierając wina do serów, musimy pamiętać o jednym – nie mogą one swoim smakiem zdominować serów. A w zasadzie to o dwóch, bo nie możemy dopuścić także do sytuacji, w której to ser w zupełności przyćmi charakter wina. Czy to skomplikowane? Może trochę, mamy jednak kilka sprawdzonych typów, którymi z radością się podzielimy.
Do fondue serowego wykorzystujemy zazwyczaj sery takie jak Gruyère, Ementaler, Gouda, Manchego, średnio dojrzałe, średnio twarde i niezbyt suche. Najlepiej z nimi komponują się wina czerwone, takie jak wyraziste Cabernet Sauvignon czy Pinot Noir. W tej sytuacji możemy zdecydować się również na aromatyczne wino białe, jak np. Sauvignon Blanc czy Gewürztraminer. Na jakie wino – słodkie czy wytrawne – najczęściej stawiająkoneserzy w tym przypadku? Oczywiście na wytrawne!
Wino do fondue – nasze typy
Pierwszą z naszych propozycji jest świetnie pasujące do średnio twardych serów węgierskie wino czerwoneCabernet Sauvignon Premium, Koch, Hajós-Baja. Ten młody, pachnący leśnymi owocami z domieszką pieprzu trunek zachwyca przyjemnie kwaskowym smakiem i silnymi właściwościami rozgrzewającymi. W kieliszku mieni się piękną rubinową barwą, czym dodatkowo zachęca do degustacji. Kolejnym winem czerwonym, które z pewnością będzie stanowić świetny dodatek do fondue serowego, jest Pinot Noir Gran Reserva, V – Selection z Chile. Trunek ten wyróżnia się łagodną, harmonijną strukturą i bogatym bukietem, w którym pierwsze skrzypce grają aronia, czereśnia i śliwka. Ze względu na swoją moc (13,5%) błyskawicznie – i na długo – rozgrzewa. Jako wino do serów wykorzystywanych do fondue nada się także francuski kupaż Pinot Noir i Gamay Mâcon AOP, wino przyjemnie szorstkie, kwaskowe, którego owocowy bukiet w ciekawy sposób urozmaicają akcenty przyprawowe.
A jakie wino białe do fondue serowego polecamy w szczególności? Na przykład Sauvignon Blanc – Grand Selection, Varsányi, pochodzący z regionu Eger wytrawny trunek, który cechuje się bardzo przyjemnym roślinno-ziołowym bukietem wzbogacanym niuansami agrestu i limonki. Strzałem w dziesiątkę z pewnością okaże się również Sauvignon Blanc, The Pledge, ceniony specjał wprost z Republiki Południowej Afryki, doskonale zrównoważony, urzekający aromatami tropikalnymi i wyczuwalnym akcentem zielonej papryki. Jako wino do serów serwowanych w tradycyjny szwajcarski sposób sprawdzi się też półwytrawny Gewurztraminer Réserve, Grand Cru Altenberg De Bergheim, Jean Neubert, szlachetne wino z Alzacji, w którego bukiecie z łatwością rozpoznamy banana, morelę, miód herbatniki i kwiaty lipy. Doskonała równowaga subtelnej słodyczy, kwaskowych akcentów i rozgrzewającego alkoholu czyni wino to wymarzonym dodatkiem zarówno do drobiu i ryb, jak i deserów i serów!
Kiedy warto przyrządzić fondue serowe?
Zarówno fondue serowe z winem, jak i fondue serowe bez wina to pomysł idealny na spotkanie rodzinne czy imprezę. Zgromadzi gości przy jednym stole (a nawet jednym garnku!) i połączy ich we wspólnej degustacji. Co więcej, nie wymaga od gospodarza wielu godzin spędzonych w kuchni, co stanowi dodatkowy plus dla tych wiecznie zabieganych (czyli prawie wszystkich). Jeśli tak jak my uwielbiasz połączenie sera z wykwintnym trunkiem z renomowanej winnicy, dowiedz się, jakie wino do sera będzie najlepsze w danym przypadku.
Jesteśmy pewni, że przekonaliśmy każdego miłośnika serów do przygotowania efektownego fondue, zwłaszcza teraz, gdy za oknem zima! Pamiętajmy, że wiedząc, jakie wino do fondue serowego pasuje najlepiej, możemy zagwarantować sobie i naszym bliskim prawdziwą rozkosz dla podniebienia! Wina dobre do serów i nie tylko zarezerwujesz naturalnie za pośrednictwem Winnicy Lidla!