Jakie wino do fondue serowego?
Potencjał foodpairingowy win wydaje się nieograniczony. Szczególnie interesujące efekty możemy osiągnąć, łącząc odpowiednie ich gatunki z różnymi reprezentantami rodziny serów. Jakie winne trunki okażą się jednak strzałem dziesiątkę wtedy, gdy najdzie nas ochota na oryginalne szwajcarskie fondue serowe?
Fondue serowe – z czym podawać?
Wybierając wina do serów, musimy pamiętać o jednym – nie mogą one swoim smakiem zdominować smaku sera. A w zasadzie to o dwóch, bo nie możemy dopuścić także do sytuacji, w której to ser w zupełności przyćmi charakter wina. Czy to skomplikowane? Może trochę, mamy jednak kilka sprawdzonych typów, którymi z radością się podzielimy. Przydadzą Ci się wtedy, gdy postanowisz przyrządzić serowe fondue w towarzystwie białego wytrawnego wina.
Zanim zechcemy przygotować fondue – czy to fondue serowe, czekoladowe, czy nawet fondue mięsne, musimy upewnić się, że posiadamy specjalny zestaw do fondue. Zawiera on specjalne naczynie, w którym gości potrawa, czyli kociołek lub garnuszek, stelaż, palnik lub podstawę na podgrzewacz oraz charakterystyczne widelce. Co do materiału naczynia, na rynku dostępne są różne opcje. m.in. ceramiczne, porcelanowe, szklane czy metalowe. Zestawy do tej potrawy, czyli serowego fondue, różnią także pod względem ilości elementów, zwłaszcza widelczyków, oraz estetyką wykonania.
Przejdźmy do samej potrawy. Do przygotowania fondue serowego wykorzystujemy zazwyczaj sery takie jak Gruyère, Ementaler, Gouda, Manchego, średnio dojrzałe, średnio twarde i niezbyt suche. Starty ser (na tarce o dużych oczkach) doprawia się niekiedy białym pieprzem i ząbkiem czosnku, zastosowanie znajduje też gałka muszkatołowa. A także ziemniaki (do fondue ziemniaczanego). Niekiedy do masy serowej dodajemy też białe wino. Do fondue podaje się również oliwki i pieczywo. Wróćmy jednak do foodpairingu. Wspomniane gatunki sera najlepiej smakują z czerwonym winem, takim jak wyraziste Cabernet Sauvignon czy Pinot Noir. W tej sytuacji możemy zdecydować się nie tylko na czerwone wino, ale również na aromatyczne wino białe, jak np. Sauvignon Blanc czy Gewürztraminer. Na jakie wino – słodkie czy wytrawne – najczęściej stawiają koneserzy w tym przypadku, pragnąc wesprzeć zaszczytnym kompanem serowe fondue? Potrawa preferuje towarzystwo wina wytrawnego.
Czerwone wino, a może białe? Nasze typy wina do fondue
Pierwszą z naszych propozycji jest świetnie pasujące do średnio twardych serów, które tworzą serowe fondue, węgierskie wino czerwone Cabernet Sauvignon Premium, Koch, Hajós-Baja. Ten młody, pachnący leśnymi owocami z domieszką pieprzu trunek zachwyca przyjemnie kwaskowym smakiem i silnymi właściwościami rozgrzewającymi. W kieliszku mieni się piękną rubinową barwą, czym dodatkowo zachęca do degustacji. Kolejnym winem czerwonym, które z pewnością uczyni serowe fondue jeszcze lepszym, jest Pinot Noir Gran Reserva, V – Selection z Chile. Trunek ten wyróżnia się łagodną, harmonijną strukturą i bogatym bukietem, w którym pierwsze skrzypce grają aronia, czereśnia i śliwka. Ze względu na swoją moc (13,5%) błyskawicznie – i na długo – rozgrzewa. Jako wino do serów wykorzystywanych do fondue nada się także francuski kupaż Pinot Noir i Gamay Mâcon AOP, wino przyjemnie szorstkie, kwaskowe, którego owocowy bukiet w ciekawy sposób urozmaicają akcenty przyprawowe.
A jakie wino białe do serowego fondue polecamy w szczególności? To doskonała okazja, by przetestować na przykład Sauvignon Blanc – Grand Selection, Varsányi, pochodzący z regionu Eger wytrawny trunek, który cechuje się bardzo przyjemnym roślinno-ziołowym bukietem wzbogacanym niuansami agrestu i limonki. Strzałem w dziesiątkę z pewnością okaże się również Sauvignon Blanc, The Pledge, ceniony specjał wprost z Republiki Południowej Afryki, doskonale zrównoważony, urzekający aromatami tropikalnymi i wyczuwalnym akcentem zielonej papryki. Jako wino do serów wykorzystywanych do przygotowania fondue sprawdzi się też półwytrawny Gewurztraminer Réserve, Grand Cru Altenberg De Bergheim, Jean Neubert, szlachetne wino z Alzacji, w którego bukiecie z łatwością rozpoznamy banana, morelę, miód herbatniki i kwiaty lipy. Doskonała równowaga subtelnej słodyczy, kwaskowych akcentów i rozgrzewającego alkoholu czyni wino to wymarzonym dodatkiem zarówno do drobiu i ryb, jak i deserów i serów! Polubi zatem klasyczne fondue serowe!
Kiedy warto przyrządzić serowe fondue?
Kiedy warto przygotować fondue? Zarówno fondue serowe z winem, jak i fondue serowe bez wina to pomysł idealny na spotkanie rodzinne czy imprezę. Zgromadzi gości przy jednym stole (a nawet jednym garnku!) i połączy ich we wspólnej degustacji. Kociołek fondue ustawiony na małym ogniu, z którego częstują się wszyscy goście, zachęca do interakcji. Co więcej, nie wymaga od gospodarza wielu godzin spędzonych w kuchni, co stanowi dodatkowy plus dla tych wiecznie zabieganych (czyli prawie wszystkich). Jeśli tak jak my uwielbiasz połączenie sera z wykwintnym trunkiem z renomowanej winnicy, dowiedz się, jakie wino do sera, będzie najlepsze w danym przypadku. Te informacje pozwolą Ci także dobrać odpowiednie wino do fondue. A więc zaserwować najlepsze fondue na świecie. To danie naprawdę jest w Twoim zasięgu!
Jesteśmy pewni, że przekonaliśmy każdego miłośnika kochającego różne gatunki sera do przygotowania efektownego serowego fondue, zwłaszcza teraz, gdy za oknem zima! Pamiętajmy, że wiedząc, jakie czerwone wino (lub białe wino, jak Sauvignon Blanc) do fondue serowego pasuje najlepiej, możemy zagwarantować sobie i naszym bliskim prawdziwą rozkosz dla podniebienia! Wina dobre do serów i nie tylko zarezerwujesz naturalnie za pośrednictwem Winnicy Lidla. Z pewnością odnajdziesz odpowiednie wino także wtedy, gdy po głowie chodzi Ci urzekające tradycyjne fondue czekoladowe, którym zamierzasz cieszyć się w większym gronie. Choćby Porto, które zawsze stanowi wymarzony dodatek do czekolady. Choć z Winnicą poznasz też inne czerwone wina o rozkosznie słodkim smaku! Bez względu zatem na to, jakiego rodzaju fondue zamierzasz przygotować w najbliższym czasie, z odpowiednimi winami czeka Cię prawdziwa uczta dla zmysłów!