Białe wino do sałatek
Potrawy z głównym udziałem warzyw uznawane są za niskokaloryczne i zdrowe. Sałatki są delikatnym daniem, dlatego nie powinny zostać zdominowane przez ciężkie i intensywne w smaku wino. Aby wydobyć najlepszy aromat z tego dania i podkreślić je odpowiednim alkoholem, warto postawić na wino o wysokiej kwasowości. Sałatki, w większości wariantów, również posiadają zdecydowanie kwaskowy posmak, dlatego takie połączenie będzie idealnie się uzupełniać.
Podejmując decyzję jakie wino pasuje do sałatki greckiej lub tradycyjnej Caprese warto wziąć pod uwagę białe wina, o lekkim i orzeźwiającym aromacie. Jedną z propozycji, dostępnych w rezerwacji na www.winnicalidla.pl jest hiszpańskie wino Arestel But Reserva, Cava Do. Delikatne połączenie kilku szczepów winnych dojrzewających w słonecznej Katalonii doskonale podkreśli smak każdej sałatki. Wino odznacza się aromatem dojrzałych jabłek, grejpfruta, a także ciasta drożdżowego i prażonych migdałów. To wytrawne musujące wino pasuje również do sałatki z kurczakiem.
Dla zwolenników bardziej wytrawnych i orzeźwiających zestawień, dobrym rozwiązaniem będzie wino Grauburgunder „Junge Winzer” pochodzące z niemieckiego regionu Baden. W jego aromacie można wyczuć zielone jabłka, mirabelki, gruszki, a także migdały.
Z kolei jeśli w serwowanych sałatkach znajdą się słodsze, owocowe dodatki, warto zestawić ich smak ze słodszym winem. Francuskie Chateau Combet Laroche , Monbazillac Aop, pochodzące z regionu Sud-Ouest to propozycja wina słodkiego deserowego, które świetnie smakować będzie w połączeniu z sałatką owocową.
Jeśli jednak z różnych względów nie można delektować się winem z alkoholem, można zdecydować się na wino półsłodkie Chardonnay De-Alcoholized. To wino bezalkoholowe pachnące ananasem, mango i dojrzałym jabłkiem. Sprawdzi się świetnie jako odpowiedź na pytanie, jakie wino dobrać do sałatki Cezar.
Jakie czerwone wino do sałatek?
Wino czerwone do sałatki z dodatkiem mięsnym uznawane jest przez wiele osób za klasyczne połączenie. Świeże i lekkie wina sprawdzą się w sałatkach z pieczonym indykiem lub z dodatkiem wieprzowiny.
Jedną z propozycji, pasujących do takiego połączenia, jest włoskie wino czerwone Ettore Alfieri, Lambrusco Secco, Regiano Doc. To lekkie wino musujące uprawiane w regionie Reggiano. Charakteryzuje się ciemną, wręcz purpurową barwą oraz bukietem aromatów owocowych. W jego smaku wyczuwalne jest zestawienie czerwonej porzeczki, maliny, poziomki i ciemnej śliwki.
Nieco cięższym winem wytrawnym jest Mencia Rectoral De Amandi, Ribeira Sacra Do. To hiszpańskie wino uprawiane w Galicji, odznaczające się aromatem żurawiny, czerwonej porzeczki, z dodatkiem czarnego pieprzu. To ciekawe wino do sałatki z kaczką.
Różowe wino do sałatki
Wina różowe to propozycja będąca na granicy między winem białym, a czerwonym. Dlatego świetnie sprawdzi się także w sytuacji, gdy trudno zdecydować się między jednym, a drugim rodzajem tego alkoholu. Delikatniejszy i lżejszy smak sprawia, że wino różowe doskonale pasuje do sałatek podawanych podczas eleganckich kolacji.
Zwolennicy słodszych rozwiązań mogą spróbować Domaine De Gagnebert, Cabernet D'Anjou Aoc. To francuskie wino różowe półsłodkie, które dobrze smakuje zarówno w połączeniu z potrawami warzywnymi, jak i z sałatkami z dodatkiem owoców czy słodszych sosów. Odznacza się aromatem czarnej porzeczki, poziomki oraz maliny,
Z kolei po drugiej stronie barykady, wśród win wytrawnych, można wskazać australijską propozycję – Artan Reserve Rose z regionu Limesone Coast. To różowe wino ma delikatnie cierpki smak, przez co może być zestawiane z sałatkami m.in. z dodatkiem owoców morza. Posiada przyjemny aromat przypominający malinę, poziomkę oraz dojrzałe jabłka.