Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl


Pachnące lasem wino na jesień – Malbec „Poncho Criollo”, Mendoza

Idealna propozycja na jesień to dobre wino czerwone półwytrawne. Do tej grupy z pewnością możemy zaliczyć Malbec „Poncho Criollo”, Mendoza, rubinowy trunek z pięknymi purpurowymi refleksami, wytwarzany z winogron uprawianych w winnicach regionu Mendoza w Argentynie. W bukiecie trunku można doszukać się podobieństwa z aromatami jesiennego lasu i jego owocami, a także znanymi nam akcentami ziołowymi. To wyjątkowe wino na jesień w ustach jest przyjemnie kwaskowe, o delikatnie wyczuwalnym posmaku słodyczy, skutecznie rozgrzewa. Wykorzystując je, możemy także przygotować aromatyczne grzane wino!

Pinot Noir– doskonałe wino na zimny wieczór

Jeśli poszukujemy wina na chłodny wieczór jesienny, nie popełnimy błędu, stawiając na średnio ciężkie wino wytrawne Pinot Noir, takie jak Pinot Noir Reserve „Outlook Bay”, Marlborough. Ten interesujący trunek z Marlborough w Nowej Zelandii cechuje się wysoką kwasowością i przyjemnym gorzkawym posmakiem. Nuty zapachowe czerwonych owoców, cedru i korzennych przypraw w interesujący sposób wzbogacone są niuansami beczkowymi, które wynikają z trwającego cały rok dojrzewania wina w baryłkach. Nadaje się doskonale do wieprzowiny, wyszukanych dań drobiowych czy warzyw.Zapoznaj się z naszym tekstem Idealne wino na jesień – jakie? [link], żeby dowiedzieć się, czym kierować się przy wyborze trunku na tę porę roku.

Purple Heron – idealne wino do grzańca!

Wielu koneserów pragnących po raz pierwszy przygotować grzane wino zachodzi w głowę, jakie wino na grzańca wybrać. Na dobrą sprawę możemy zdecydować się na najbardziej odpowiadający nam smak wina czerwonego. Naszym zdaniem jednak najlepsze czerwone wino do grzańca to obok wina półwytrawnego wino półsłodkie. Takie jak np. Soft Smooth Red „Purple Heron”, Western Cape. Ten wyjątkowy trunek ze szczepów Cabernet Sauvignon, Shiraz, Cabernet Franc oraz Cinsault cechuje się bardzo przyjemnym owocowym aromatem, łagodną cierpkością i cenionymi, zwłaszcza późną jesienią, właściwościami rozgrzewającymi. Dlatego też przygotowywany na jego bazie grzaniec z wina z pewnością będzie wyborny!

Wybraliśmy już odpowiedni napitek. Jak zrobić grzane wino? Przelejmy nasz specjał do garnka i sięgnijmy po dodatki, które nadadzą mu pożądany smak i aromat – przyprawy korzenne, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, imbir i kilka kawałków pomarańczy. Jeśli chcemy dodatkowo dosłodzić grzane wino – możemy w tym celu wykorzystać miód. Całość podgrzejmy na małym ogniu, nieustannie mieszając. Garnek zdejmijmy z palnika wtedy, gdy zauważymy, że nasze jesienne wino zaczyna parować. Nie może się zagotować, ponieważ straci część swoich właściwości! Jeśli potrzebujesz dodatkowych praktycznych wskazówek, zapoznaj się z naszym wpisem Grzaniec – jak zrobić.

Pamiętajmy, że wino czerwone do grzańca to nie jedyna możliwość – możemy także przygotować jego lżejszą wersję, stawiając na wino białe! Gdy chodzi o grzane wino polecane przez www.winnicalidla.plcena trunku nie powinna stanowić kluczowego kryterium naszego wyboru, ważne są bowiem przede wszystkim nasze indywidualne zamiłowania do danych smaków i gatunków.

Białe wina na jesień

Białe wina zazwyczaj kojarzą się nam z orzeźwieniem i latem. I słusznie. Nie zmienia to jednak faktu, że wiele z nich potraktować możemy jako wina jesienne (a nawet wina do grzańca!). Sprawdzonym pomysłem na jesień jest zawsze dobre wino białe półwytrawne, takie jak doskonale zrównoważony alzacki Gewurztraminer Réserve, Grand Cru Altenberg De Bergheim, Jean Neubert, Alsace AOP, pasujący do deserów, ryb i drobiu. Jeśli natomiast poszukujemy wina na jesień, które dobrze będzie komponować się z grzybami, radzimy postawić na wytrawny RieslingVarna Winery lub Viajero Chile Riesling Gran Reserva Valle De Leyda. Nie popełnimy błędu także, wybierając dość uniwersalne wino Chardonnay, np. Chardonnay, Los Haroldos z Argentyny lub Chardonnay, Duck Point z Nowej Zelandii. Dobrze w towarzystwie grzybów czują się oczywiście także starsze wina czerwone. Nie popijajmy jednak winem grzybów w occie!

Wierzymy, że dzięki naszym poradom znajdziesz idealne dla siebie rozgrzewające wino na jesień.Za pośrednictwem www.winnicalidla.pl możesz zarezerwować trunki z całego świata – idealne na grzańca i do picia solo, ale w doborowym towarzystwie!