Lekkie wino do jagnięciny
Na początku warto wybrać wino wytrawne, które jest delikatne w smaku, a jednocześnie o mocnym aromacie. Zwłaszcza, jeśli posiada posmak owoców leśnych lub lekki korzenny zapach. Takie rozwiązanie nie będzie przytłaczać swoją intensywnością smaku mięsa, a jednocześnie pozwoli na orzeźwiające połączenie jednego z drugim.
Jedną z propozycji wina do jagnięciny jest Extra Dry Italian Rose, Vino Spumante. To lekkie, musujące, wytrawne wino włoskiego pochodzenia, odznacza się jasno-różową barwą i kusi aromatami poziomki, truskawki i czerwonej porzeczki. Proponowany trunek szczególnie dobrze smakował będzie z pikantną jagnięciną w wersji orientalnej.
Do delikatnych win, warto zaliczyć także czerwone wina, które doskonale łączą się ze smakiem jagnięciny. Węgierskie wino Szekszardi Bikaver, Szent Gal posiada wytrawny aromat i odznacza się tradycyjną, wieloszczepową kompozycją. Znaleźć tu można połączenie smaku czarnej porzeczki, jeżyny, ciemnej śliwki, cedru, kawy, a nawet toffi. Świetnie współgra z duszoną jagnięciną w jasnym, kremowym sosie.
Ciężkie wino do jagnięciny – intensywny smak
Jeśli planujesz przygotować pieczeń z jagnięciny lub chcesz dodać do niej gęsty, wyrazisty sos, warto do takiego dania dobrać wino o cięższym aromacie. Wniesie ono dodatkowy smak do przygotowanej potrawy, jednocześnie smak wina nie zginie w zestawieniu z wyraźnie doprawionym mięsem. Jakie wino pasuje do pieczeni z jagnięciny?
Zdecydowanie dobrym wyborem tutaj będą czerwone wina wytrawne odznaczające się intensywnym aromatem. Przykładem takiego wina, które można zarezerwować na www.winnicalidla.pl, jest włoskie Rosso Di Montepulciano Doc produkowane w słonecznej Toskanii, w okolicach miasta Montepulciano. Trunek wytwarzany jest tradycyjnie z odmiany Sangiovese, dzięki czemu ma wyrazisty smak i jednocześnie kusi wyjątkowym zapachem. W jego aromacie wyczuć można owoce wiśni, truskawek oraz korzennych przypraw. To doskonałe połączenie, które sprawdzi się zarówno podczas kolacji z drugą połową, jak i na spotkaniu z bliskimi.
Innym, wartym uwagi winem do jagnięciny jest Oristan Argentum Reserva Bodegas Lozano z hiszpańskiego regionu La Mancha. Czerwone, wytrawne wino w cięższym stylu łączy w sobie aromat ciemnych owoców oraz ziół. Jest szczególnie polecane do dań z dymnym posmakiem, dlatego warto zestawić je z jagnięciną przyrządzoną na grillu.
Alternatywne rozwiązanie wina do jagnięciny
Nie zawsze można spróbować tradycyjnego wina podczas spotkania z przyjaciółmi lub podając do rodzinnego obiadu. Nie każdy też jest zwolennikiem napojów alkoholowych, jednak ceni sobie wyjątkowy aromat wina. W tej sytuacji rozwiązaniem problemu, jakie wino bezalkoholowe pasuje do jagnięciny, może być Cabernet Suvignon, De-Alcoholized. To wersja wina półsłodkiego, bez dodatku alkoholu, która odznacza się lekkim stylem. Da się w nim wyczuć przyjemne owocowe aromaty, dzięki czemu będzie świetnie współgrać z potrawami z jagnięciny. Dodatkowo wino to jest mniej kaloryczne do alkoholowego wariantu, dlatego polecane jest szczególnie osobom zwracającym uwagę na spożywane kalorie.